Životna sredina

Crna Gora zabranila tanke plastične kese

Zakon o upravljanju otpadom, Crna Gora, zabrana jednokratne plastike

Photo: Freepik

Objavljeno

22.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

22.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crna Gora je uvela zabrane i ograničenja za upotrebu plastičnih kesa i jednokratne plastične ambalaže. Za nepoštovanje novih zakonskih odredbi predviđene su kazne od 1.000 do 40.000 evra.

Zakon o upravljanju otpadom u Crnoj Gori stupio je na snagu 20. aprila. Primena njegovih odredbi koje se odnose na plastične kese i plastiku za jednokratnu upotrebu počela je šest meseci kasnije.

Zakon predviđa zabranu upotrebe tankih kesa debljine od 15 do 50 mikrona. Za deblje plastične kese, preko 50 mikrona, predviđeno je plaćanje naknade od 0,03 evra.

Ipak, kako piše portal Standard, u prodavnicama su drugog dana od uvođenja ovih propisa još uvek u upotrebi bile tanke kese, koje se uglavnom koriste za voće i meso, a one preko 50 mikrona su koštale 10 ili 15 centi.

Sredstva od naknade uplaćuju se na račun Fonda za zaštitu životne sredine i mogu da se koriste samo za finansiranje i kofinansiranje aktivnosti podizanja svesti i pružanja informacija javnosti o štetnosti upotrebe plastičnih kesa za životnu sredinu.

Nadzor nad sprovođenjem zabrane upotrebe plastičnih kesa sprovode tržišni inspektori, za koje su definisana i posebna ovlašćenja. Kazne za trgovce koji ne budu poštovali zakon iznose od 1.000 do 40.000 evra, a za pojedince od 500 do 2.000 evra.

Članom 64 zabranjeno je stavljanje na tržište proizvoda od oksorazgradive plastike, odnosno plastike kojoj su dodati aditivi koji u procesu oksidacije dovode do njenog raspadanja na mikroplastiku ili hemijskog razlaganja.

Zakon zabranjuje upotrebu jednokratne plastike

Istim članom zabranjeni su i plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu poput štapića za uši (osim u medicinske svrhe), pribora za jelo, tanjira, slamčica i posuda za hranu i napitke izrađenih od ekspandiranog polistirena, odnosno stiropora. Flaše zapremine do tri litra čiji je glavni sastojak polietilen tereftalat (PET) takođe su zabranjene.

Ipak, zakon ne zabranjuje upotrebu plastičnih kutija za pakovanje hrane, ni drugu ambalažu od stiropora.

Iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera poručili su da je cilj donošenja zakona stvaranje čistije i ekološki održive Crne Gore. Njime su predviđene i posebne naknade za odlaganje mešanog komunalnog otpada kako bi se smanjilo odlaganje otpada na deponijama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zakon o upravljanju otpadom, Crna Gora, zabrana jednokratne plastike

Crna Gora zabranila tanke plastične kese

22. oktobar 2024. - Crna Gora je uvela zabrane i ograničenja za upotrebu plastičnih kesa i jednokratne plastične ambalaže

visekratna ambalaza za poneti

U Danskoj uvedeno rešenje za prekomerno korišćene ambalažne plastike – depozitni sistem sa višekratnim čašama

22. oktobar 2024. - Grad Orhus u Danskoj testira depozitni sistem za višekratne čaše za poneti u nameri da smanji ambalažni otpad

Veliki pacificki tepih smeca

Veliki pacifički tepih smeća može da se očisti u narednoj deceniji

22. oktobar 2024. - Ocean Cleanup tvrdi da bi sa 7,5 milijardi dolara mogao da za deset godina očisti celokupno smeće nagomilano u Pacifiku

Ponovo, Pionir otvorena skola, e-otpad

Ponovo – grupa mladih ljudi daje novi život starim uređajima

22. oktobar 2024. - Ponovo je projekat za popravku i ponovno korišćenje elektronike i baterija. Vodi ga Pionir slobodna škola iz Kikinde.