Otpad

Albanija zabranila jednokratne plastične kese

Albanija zabranila jednokratne plasticne kese

Foto: Naja Bertolt Jensen on Unsplash

Objavljeno

02.06.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Albaniji više ne smeju da se proizvode, uvoze i prodaju jednokratne plastične kese, čak ni one što važe za oksorazgradive i oksobiorazgradive.

Nakon neuspešnih pokušaja, projekata na lokalnom nivou i dve godine odlaganja, jednokratne kese su u Albaniji zabranjene. Stupili su na snagu amandmani na zakon o integrisanom upravljanju otpadom koje je parlament usvojio u martu.

Po novom propisu, zabranjeno je proizvoditi, uvoziti i prodavati jednokratne plastične kese uključujući one proglašene oksorazgradivima i oksobiorazgradivima. Zakon izuzima one čiji su zidovi deblji makar 70 mikrona i nosivosti najmanje deset kilograma. Takođe ne smeju biti manje od 50 puta 24 centimetra.

Vlada procenjuje da će s novim propisom u roku od dve godine smanjiti zagađenost za osam odsto

Kazne iznose između 4.200 i 12.500 evra, a oni koji ponove prekršaj će izgubiti dozvolu za rad, navela je ministarka turizma i životne sredine Mirela Kumbaro. Njeno ministarstvo procenjuje da će u roku od dve godine ovom merom smanjiti zagađenost za osam procenata.

Po studiji iz 2016, stanovnici su koristili tri jednokratne plastične kese dnevno, što je 3,2 milijarde komada godišnje ili 26.300 tona. Premijer Edi Rama je izjavio da zakon označava početak nove ere i da se njima štite cela zemlja i deca u Albaniji.

Takozvane oksorazgradive i oksobiorazgradive kese se u praksi ne zbrinjavaju na odgovarajući način

Evropska komisija je zabranila oksorazgradivu i oksobiorazgradivu plastiku. Kritičari kažu da se takav materijal može razgraditi samo u kontrolisanim uslovima do tačke gde mikroorganizmi i gljivice mogu da nastave te da se na deponijama on samo kida u mikroplastiku i da se oslobađaju hemikalije i metali (čak i kobalt!) iz aditiva dodatih da bi ubrzali proces raspadanja.

Albanija nema pogone u kojima bi oksorazgradiva i biooksorazgradiva plastika mogla da bude izložena kiseoniku na predviđeni način. Da ima, taj materijal bi verovatno trebalo skupljati posebno, a jednokratne plastične kese u praksi idu u kontejner ili završavaju u prirodi i u moru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

2. jun 2022. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

2. jun 2022. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

2. jun 2022. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

2. jun 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom