Otpad

Albanija zabranila jednokratne plastične kese

Albanija zabranila jednokratne plasticne kese

Foto: Naja Bertolt Jensen on Unsplash

Objavljeno

02.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Albaniji više ne smeju da se proizvode, uvoze i prodaju jednokratne plastične kese, čak ni one što važe za oksorazgradive i oksobiorazgradive.

Nakon neuspešnih pokušaja, projekata na lokalnom nivou i dve godine odlaganja, jednokratne kese su u Albaniji zabranjene. Stupili su na snagu amandmani na zakon o integrisanom upravljanju otpadom koje je parlament usvojio u martu.

Po novom propisu, zabranjeno je proizvoditi, uvoziti i prodavati jednokratne plastične kese uključujući one proglašene oksorazgradivima i oksobiorazgradivima. Zakon izuzima one čiji su zidovi deblji makar 70 mikrona i nosivosti najmanje deset kilograma. Takođe ne smeju biti manje od 50 puta 24 centimetra.

Vlada procenjuje da će s novim propisom u roku od dve godine smanjiti zagađenost za osam odsto

Kazne iznose između 4.200 i 12.500 evra, a oni koji ponove prekršaj će izgubiti dozvolu za rad, navela je ministarka turizma i životne sredine Mirela Kumbaro. Njeno ministarstvo procenjuje da će u roku od dve godine ovom merom smanjiti zagađenost za osam procenata.

Po studiji iz 2016, stanovnici su koristili tri jednokratne plastične kese dnevno, što je 3,2 milijarde komada godišnje ili 26.300 tona. Premijer Edi Rama je izjavio da zakon označava početak nove ere i da se njima štite cela zemlja i deca u Albaniji.

Takozvane oksorazgradive i oksobiorazgradive kese se u praksi ne zbrinjavaju na odgovarajući način

Evropska komisija je zabranila oksorazgradivu i oksobiorazgradivu plastiku. Kritičari kažu da se takav materijal može razgraditi samo u kontrolisanim uslovima do tačke gde mikroorganizmi i gljivice mogu da nastave te da se na deponijama on samo kida u mikroplastiku i da se oslobađaju hemikalije i metali (čak i kobalt!) iz aditiva dodatih da bi ubrzali proces raspadanja.

Albanija nema pogone u kojima bi oksorazgradiva i biooksorazgradiva plastika mogla da bude izložena kiseoniku na predviđeni način. Da ima, taj materijal bi verovatno trebalo skupljati posebno, a jednokratne plastične kese u praksi idu u kontejner ili završavaju u prirodi i u moru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vranje dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom

Vranje dobija regionalni centar za upravljanje otpadom

2. jun 2022. - Potpisan je ugovor o izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom u Vranju, vredan 12,5 miliona evra

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

2. jun 2022. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

2. jun 2022. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

vetroturbine-recikliranje

Kina i EU očekuju da do 2030-2035. reše problem reciklaže vetroturbina, solarnih panela i baterija

2. jun 2022. - Vetroturbine su 85-95% reciklabilne, ali reciklaža samih elisa je problematična jer su one napravljene od kompozitnih materijala