Otpad

Albanija zabranila jednokratne plastične kese

Albanija zabranila jednokratne plasticne kese

Foto: Naja Bertolt Jensen on Unsplash

Objavljeno

02.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Albaniji više ne smeju da se proizvode, uvoze i prodaju jednokratne plastične kese, čak ni one što važe za oksorazgradive i oksobiorazgradive.

Nakon neuspešnih pokušaja, projekata na lokalnom nivou i dve godine odlaganja, jednokratne kese su u Albaniji zabranjene. Stupili su na snagu amandmani na zakon o integrisanom upravljanju otpadom koje je parlament usvojio u martu.

Po novom propisu, zabranjeno je proizvoditi, uvoziti i prodavati jednokratne plastične kese uključujući one proglašene oksorazgradivima i oksobiorazgradivima. Zakon izuzima one čiji su zidovi deblji makar 70 mikrona i nosivosti najmanje deset kilograma. Takođe ne smeju biti manje od 50 puta 24 centimetra.

Vlada procenjuje da će s novim propisom u roku od dve godine smanjiti zagađenost za osam odsto

Kazne iznose između 4.200 i 12.500 evra, a oni koji ponove prekršaj će izgubiti dozvolu za rad, navela je ministarka turizma i životne sredine Mirela Kumbaro. Njeno ministarstvo procenjuje da će u roku od dve godine ovom merom smanjiti zagađenost za osam procenata.

Po studiji iz 2016, stanovnici su koristili tri jednokratne plastične kese dnevno, što je 3,2 milijarde komada godišnje ili 26.300 tona. Premijer Edi Rama je izjavio da zakon označava početak nove ere i da se njima štite cela zemlja i deca u Albaniji.

Takozvane oksorazgradive i oksobiorazgradive kese se u praksi ne zbrinjavaju na odgovarajući način

Evropska komisija je zabranila oksorazgradivu i oksobiorazgradivu plastiku. Kritičari kažu da se takav materijal može razgraditi samo u kontrolisanim uslovima do tačke gde mikroorganizmi i gljivice mogu da nastave te da se na deponijama on samo kida u mikroplastiku i da se oslobađaju hemikalije i metali (čak i kobalt!) iz aditiva dodatih da bi ubrzali proces raspadanja.

Albanija nema pogone u kojima bi oksorazgradiva i biooksorazgradiva plastika mogla da bude izložena kiseoniku na predviđeni način. Da ima, taj materijal bi verovatno trebalo skupljati posebno, a jednokratne plastične kese u praksi idu u kontejner ili završavaju u prirodi i u moru.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

Bar ce proizvoditi energiju iz otpada mozura

Bar će proizvoditi energiju iz otpada

12 септембра 2022 - Opštini Bar predstavila je Studiju izvodljivosti za pretvaranja biogasa u električnu energiju na sanitarnoj regionalnoj deponiji Možura

Aktivisti spaljivanju otpada biomase TE Tuzla

Otpad se uvodi u Termoelektranu Tuzla na mala vrata uz biomasu, tvrde aktivisti

09 септембра 2022 - Elektroprivreda BiH sprema prebacivanje bloka 3 u TE Tuzla na biomasu, a ekološke grupe tvrde da će se u nju umešavati otpad