OIE

Crna Gora povećala podsticaje za obnovljive i visokoefikasnu kogeneraciju

Photo: Pixabay

Objavljeno

01.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crna Gora je povećala naknadu za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije sa 0,12 na 0,47 evrocenta po kWh.  Time je izazvala oštre kritike opozicije i dela civilnog sektora.

Kako navodi crnogorsko Ministarstvo ekonomije, najveći uticaj na rast naknade ima vetroelektrana Krnovo, koja treba da počne sa proizvodnjom energije u toku ove godine. Naknadu plaćaju građani preko računa za električnu energiju.

Proizvođači električne energije iz malih hidroelektrana i vetroparkova će na taj način prihodovati oko 15 miliona evra, od čega će 9 miliona evra platiti građani preko računa, javljaju crnogorski mediji.

Cena električne energije za domaćinstva od 1. januara 2017. iznosi 7,97 evrocenti po kWh, što je 4,74 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Ministarstvo ekonomije tvrdi da će računi u 2017. ostati na istom nivou kao u 2016. uprkos povećanju tarife.

Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je od Vlade da oslobodi građane tog nameta, jer je nacionalni cilj od 33 odsto energije iz obnovljivih izvora već dostignut. Prema podacima Regulatorne agencije za energetiku taj udeo iznosi 50,8 odsto, a prema procenama Energetske Zajednice 43 odsto. Tako je Crna Gora već dostigla svoj cilj iz strategije EU 2020.

Opozicione stranke i NVO MANS tvrde da većinu malih HE grade biznismeni povezani sa vladajućim režimom Crne Gore i bivšim premijerom Milom Đukanovićem. Ministarstvo ekonomije demantovalo je da se podsticaji isplaćuju bilo kom članu porodice Đukanović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

1. februar 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

1. februar 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

1. februar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

1. februar 2017. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.