OIE

Crna Gora planira da raspiše prve aukcije za premije početkom 2025.

crna gora aukcije premije epcg net

Foto: EPCG

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crna Gora će početkom sledeće godine objaviti prve aukcije za dodelu tržišnih premija za gradnju elektrana za korišćenje obnovljivih izvora energije, najavila je Biljana Ivanović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore trenutno radi na pripremi četiri zakona iz oblasti elektroenergetike, koji će u potpunosti biti usaglašeni sa propisima Evropske unije. Tri od ta četiri zakona će sadržati odredbe kojima se transponuje Treći i Četvrti energetski paket EU u crnogorsko zakonodavstvo.

Ivanović je na konferenciji EPCG NET 2024 istakla da je jedan od tih zakona Zakon o korišćenju električne energije iz obnovljivih izvora, koji je u finalnoj fazi i može se uskoro očekivati u Skupštini Crne Gore. Ona je naglasila da je vrlo važno da država ima akt koji će regulisati na koji način će se sprovoditi politika razvoja obnovljivih izvora električne energije, prenela je Elektroprivreda Crne GOre (EPCG) organizator konferencije.

Nova regulativa predviđa i sklapanje strateških ugovora sa investitorima

Plan je, kako je rekla, da se prve aukcije za tržišne premije, objave početkom sledeće godine uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Inače, ova banka pomaže Ministarstvu da pripremi zakon.

„Te aukcije će se sprovesti ili u okviru trogodišnjeg plana, koji smo u obavezi da donesemo po Zakonu o obnovljivim izvorima ili van trogodišnjeg plana, ukoliko ne uspijemo da ga usvojimo do kraja ove godine“, rekla je Ivanović.

Zakon, prema njenim rečima, ostavlja prostor za sklapanje strateških ugovora u slučaju da se sa aukcijama ne dostignu nacionalni ciljevi ili u slučaju da se pojave potrebe za dodatnom balansnom energijom.

Zakon uvodi i mogućnost sklapanja PPA ugovora

Propis, takođe, kako je objasnila, predviđa i da proizvođači direktno sklapaju ugovore (prim. aut. ugovori o otkupu električne energije – PPA) sa krajnjim kupcima, uz pružanje podrške od strane Ministarstva.

„Nacionalni interes je da postepeno izlazimo iz podsticajnih šema i da stvaramo ambijent gdje ćemo moći proizvođače obnovljivih izvora električne energije da integrišemo u tržište, a druga stvar je dostizanje nacionalnih ciljeva“, pojasnila je Ivanović.

Ona je istakla da je zelena tranzicija drugotrajan i jako skup proces i zato se razmišlja na koji način će se, osim energetskog, rešiti i socijalni problem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

3. jun 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

3. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

3. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

3. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže