OIE

Crna Gora planira da raspiše prve aukcije za premije početkom 2025.

crna gora aukcije premije epcg net

Foto: EPCG

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crna Gora će početkom sledeće godine objaviti prve aukcije za dodelu tržišnih premija za gradnju elektrana za korišćenje obnovljivih izvora energije, najavila je Biljana Ivanović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva.

Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore trenutno radi na pripremi četiri zakona iz oblasti elektroenergetike, koji će u potpunosti biti usaglašeni sa propisima Evropske unije. Tri od ta četiri zakona će sadržati odredbe kojima se transponuje Treći i Četvrti energetski paket EU u crnogorsko zakonodavstvo.

Ivanović je na konferenciji EPCG NET 2024 istakla da je među njima budući Zakon o korišćenju energije iz obnovljivih izvora, koji je u finalnoj fazi i može se uskoro očekivati u Skupštini Crne Gore. Ona je naglasila da je vrlo važno da država ima akt koji će regulisati na koji način će se sprovoditi politika razvoja obnovljivih izvora električne energije, prenela je Elektroprivreda Crne GOre (EPCG) organizator konferencije.

Nova regulativa predviđa i sklapanje strateških ugovora sa investitorima

Plan je, kako je rekla, da se prve aukcije za tržišne premije, objave početkom sledeće godine uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Inače, ova banka pomaže Ministarstvu da pripremi zakon.

„Te aukcije će se sprovesti ili u okviru trogodišnjeg plana, koji smo u obavezi da donesemo po zakonu o obnovljivim izvorima ili van trogodišnjeg plana, ukoliko ne uspijemo da ga usvojimo do kraja ove godine“, rekla je Ivanović.

Zakon, prema njenim rečima, ostavlja prostor za sklapanje strateških ugovora u slučaju da se sa aukcijama ne dostignu nacionalni ciljevi ili u slučaju da se pojave potrebe za dodatnom balansnom energijom.

Zakon uvodi i mogućnost sklapanja PPA ugovora

Propis, takođe, kako je objasnila, predviđa i da proizvođači direktno sklapaju ugovore (prim. aut. ugovori o otkupu električne energije – PPA) sa krajnjim kupcima, uz pružanje podrške od strane Ministarstva.

„Nacionalni interes je da postepeno izlazimo iz podsticajnih šema i da stvaramo ambijent gdje ćemo moći proizvođače obnovljivih izvora električne energije da integrišemo u tržište, a druga stvar je dostizanje nacionalnih ciljeva“, pojasnila je Ivanović.

Ona je istakla da je zelena tranzicija drugotrajan i jako skup proces i zato se razmišlja na koji način će se, osim energetskog, rešiti i socijalni problem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

3. jun 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

3. jun 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

3. jun 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

3. jun 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici