OIE

Crna Gora menja obračun koncesione naknade za investitore koji napuštaju fid-in tarife

Crna Gora menja obracun koncesione naknade za investitore koji su napustili sistem fid-in tarifa

Foto: Balkan Green Energy News

Objavljeno

14.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore promeniće način obračuna koncesione naknade za vlasnike elektrana na obnovljive izvore energije koji su zbog viših cena struje na tržištu odlučili da odustanu od dobijanja državnih subvencija.

Od početka godine iz sistema podsticaja izašla su tri investitora, koji su vlasnici deset malih hidroelektrana (MHE). Subvencije su pre toga dobijali vlasnici 33 MHE, ukupne snage 52,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 180 GWh, navodi se u informaciji za Vladu Crne Gore koju je pripremilo Ministarstvo kapitalnih investicija.

Izlazak iz sistema koji podrazumeva isplatu fid-in tarifa ili podsticajnih otkupnih cena, već se dogodilo u Hrvatskoj i Srbiji jer su vlasnici vetroparkova, solarnih elektrana, biogasnih postrojenje ili MHE, zbog rasta cena energije, usled energetske krize, na tržištu mogli da zarade više nego da dobijaju subvencije od države.

Od ukupno 33 MHE, subvencije više ne želi njih deset

Od 1. januara 2023. iz sistema podsticaja su izašla tri koncesionara koja su vlasnici deset MHE, a u narednom periodu može se očekivati izlazak još proizvođača, navodi se u informaciji.

Ministarstvo konstatuje da će se smanjivanjem broja MHE u sistemu podsticaja smanjiti iznos koji će na ime subvencija morati da obezbede krajnji kupci električne energije i Vlada iz budžeta.

U isto vreme zbog veće cene po kojoj će koncesionari prodavati svoju struju povećaće se osnovica za obračun koncesione naknade, a time će i prihodi za budžet biti veći. Ta naknada se računa kao procentualni iznos ostvarenog prihoda od prodaje struje.

Investitori na tržištu struju prodaju po drugačijem modelu u odnosu na postojeći sa državom

Međutim, u Ministarstvu kažu da su proizvođači na tržištu sklopili ugovore o prodaji struje kojim su definisali fiksnu cenu i varijabilni deo prihoda.

Takav način obračuna prihoda, smatraju, razlikuje se u odnosu na postojeći model, pa je neophodno da se sa svakim investitorom koji izađe iz sistema podsticaja, potpiše adekvatan sporazum o načinu obračuna koncesionih naknada.

Zbog svega toga Vlada je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da sačini sporazume o načinu, metodologiji i formi obračuna koncesionih naknada kojim će biti definisani svi relevantni elementi za njihov obračun, uvažavajući odredbe definisane ugovorima o koncesiji koje tretiraju taj obračuni dostave ih Vladi na razmatranje i prihvatanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

14. februar 2023. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

14. februar 2023. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

14. februar 2023. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

14. februar 2023. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore