OIE

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Foto: Anastasiia from Pixabay

Objavljeno

23.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW, što je dva puta više od trenutnog instalisanog kapaciteta svih elektrana za proozvodnju električne energije u zemlji, pokazala je studija „Winds of Change: A Study on the Resource Viability of Offshore Wind Energy in Montenegro“.

Studiju su uradili mr Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru dr Špiro Ivošević. Osnov za izradu Studije, koja je objavljena u međunarodnom naučnom časopisu MDPI energies, je magistarska teza “Procjena potencijala izgradnje vjetroelektrana na moru u Crnoj Gori” koju je nedavno na Pomorskom fakultetu odbranio Bogdanović.

Bogdanović kaže za Balkan Green Energy News da Crna Gora značajno kasni sa razvojem vetroelektrana na moru, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je prva takva elektrana izgrađena 1991. godine u Danskoj.

Površina za vetroelektrane procenjena je na 766 kvadratnih kilometara

On ističe da su rezultati istraživanja srednjih godišnjih brzina vetra omogućili precizno definisanje površine za koju se procenjuje da je pogodna za izgradnju ofšor vetroelektrana, a analizama baza podataka batimetrije identifikovana su tehnička rešenja nosećih konstrukcija vetrogeneratora koja se moraju primeniti.

Definisana površina na kojoj se procenjuje da se može izgraditi vetroelektrana, kao jedna celina ukupne površine od 766 kvadratnih kilometara nalazi se južno od opštine Ulcinj uz granicu sa Albanijom, navodi Bogdanović.

crna gora vjetroelektrane na moru procena ulcinj

Najmanja udaljenost između te lokacije i i obale (Rt Đeran) iznosi oko 1,4 kilometara, dok se najudaljenija tačka nalazi na 47,8 kilometara od Rta Đeran.

Od ukupnog procenjenog tehničkog potencijala od 2.300 MW, kako piše u Studiji, najveći deo se može iskoristiti uz pomoć plutajućih struktura – 2.034 MW, s obzirom da je reč o dubinama većim od 60 metara. Korišćenjem fiksnih rešenja, na dubinama do 50 metara, može se izgraditi 127 MW i 139 MW instaliranjem jacket fiksnih struktura jer je reč o dubinama od 50 do 60 metara.

Bogdanović ističe da za razliku od fiksnih struktura, koje se tokom više od tri decenije uspešno primenjuju u svetu, plutajuće strukture su inovativne tehnologije koje su prvi put komercijalno primenjene 2017.

„Iako su trenutni troškovi izgradnje vjetroelektrana na moru koje koriste plutajuće strukture značajno veći u odnosu na fiksne vjetroelektrane očekivanja su da će se troškovi njihove izgradnje značajno smanjiti do 2028. i da će postati u potpunosti cjenovno konkurentni fiksnim vjetroelektranama“, smatra on.

Državno more planirano za istraživanje nafte i gasa

crna gora vjetroelektrane na moru

U Studiji se navodi da se pomenuta lokacija nalazi u državnom vlasništvu, pa ne može doći do problema eksproprijacije zemljišta, što je česta situacija kod izgradnje vetroelektrana na kopnu.

Važeća zakonska regulativa ne sadrži odredbe koje prepoznaju mogućnosti izgradnje vetroelektrana na moru, pa se u Studiji to navodi kao jedan od preduslova da bi se otpočelo sa realizacijom projekta proizvodnje električne energije na moru. Takođe, proglašenje isključive ekonomske zone Crne Gore u skladu sa konvencijom UNCLOS 1982. po ugledu na Hrvatsku je još jedan potez neophodan za početak valorizacije potencijala snage vetra u crnogorsmom moru.

U Studiji se podseća i da se identifikovana lokacija prostire na sedam blokova, koji su odlukama Vlade Crne Gore definisani za potrebe istraživanja i proizvodnje ugljovodonika.

Inače, tehnički vetropotencijal područja definisan je kao proizvod površine mora koja poseduju srednje godišnje brzine vetra 7-8 m/s i vrednosti od 3 MW/km2.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

23. maj 2024. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

23. maj 2024. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

23. maj 2024. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

23. maj 2024. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom