Otpad

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

co2-je-co2-zero-waste-europe-trazi-da-se-spaljivanje-otpada-ukljuci-u-eu-ets

Foto: JuergenPM from Pixabay

Objavljeno

25.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Spaljivanje komunalnog otpada treba da bude u potpunosti uključeno u sistem trgovine emisijama Evropske unije (EU ETS), i to što je pre moguće, kako bi se obezbedilo da svaki sektor doprinosi smanjenju emisija, tvrdi Zero Waste Europe. Puno uključivanje podrazumeva delatnosti spaljivanja otpada radi dobijanja električne i toplotne energije, kao i bio-otpada, saopštila je ova ekološka organizacija.

CO2 je CO2, kaže Janek Vahk iz Zero Waste Europe (ZWE). “Bio fosilni ili nefosilni; atmosferu nije briga odakle dolazi, uticaj na klimu je isti. Stoga EU ETS treba da se bavi i jednim i drugim,” naglasio je.

Spalionice će biti izvor energije sa najviše emisija ugljen-dioksida kada prestane upotreba uglja

Spaljivanje otpada je trebalo odavno uključiti u EU ETS, istakao je Vahk. “Spalionice su na putu da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja. Uključivanje spaljivanja komunalnog otpada u EU ETS će obezbediti da svaki sektor doprinosi smanjenju emisija, što bi nas povelo ka čistijoj, cirkularnijoj budućnosti,” rekao je.

Kada je Evropski parlament 2022. usvojio reforme EU ETS-a, otvoren je put da se razmotri uključivanje spaljivanja komunalnog otpada u taj sistem. Međutim, od 1. januara 2024. ova postrojenja su uključena samo u svrhu praćenja, izveštavanja i verifikacije, ali nisu u obavezi da predaju emisione jedinice, objašnjava ZWE.

Uključivanje spalionica u EU ETS bi moglo da se desi najkasnije 2028. godine

U julu 2026. godine, Evropska komisija će morati da proceni izvodljivost uključivanja spalionica otpada u EU ETS, što bi moglo da se dogodi do 2028. godine, navodi se u saopštenju.

ZWE se nada da će za sve emisije CO2 iz spalionica, bilo fosilnog ili nefosilnog porekla, biti obavezno predavanje emisionih jedinica u okviru EU ETS. Trenutna praksa izuzimanja nefosilnog CO2 otežava dostizanje ciljeva za smanjenja emisija gasova staklene bašte, upozorava se u saopštenju.

Osim toga, ova organizacija veruje da je trenutni prag od 20 MW za uključivanje neadekvatan i da ga treba spustiti na 10 MW kako bi se sprečilo da mala postrojenja budu izuzeta i smanjio rizik od manipulacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

25. jun 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa-uvela-naknadu-za-putnike-kako-bi-pokrila-troskove-ekoloskih-propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

25. jun 2024. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa

evropskim-gradovima-treba-bolja-zastita-od-toplotnih-talasa-jer-leta-postaju-sve-vrelija

Evropskim gradovima treba bolja zaštita od toplotnih talasa jer leta postaju sve vrelija – izveštaj

25. jun 2024. - Pored značajnih rizika po javno zdravlje, toplotni talasi takođe negativno utiču na infrastrukturu i ekonomsku produktivnost

co2-je-co2-zero-waste-europe-trazi-da-se-spaljivanje-otpada-ukljuci-u-eu-ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

25. jun 2024. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe