Životna sredina

Cirkuliši! – jubilarni 10. Mikser festival od petka do nedelje na Donjem Dorćolu

mikser-festival-2019

Slika: Mikser

Objavljeno

21.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Jubilarni 10. Mikser festival biće održan od 24. do 26. maja u Beogradu u organizaciji kulturne organizacije Mikser. Slogan ovogodišnjeg izdanja festivala – „Cirkuliši!“, simbolizuje strateško partnerstvo sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP Serbia na pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji čiji cilj je otvaranje novog poglavlja u umrežavanju kulturnog, kreativnog i IT sektora sa stručnjacima za održivi razvoj.

Festival, koji će biti održan na više lokacija Donjeg Dorćola, imaće više od 500 učesnika u okviru 9 programskih celina (Mikser festival 2019), među kojima su međunarodna konferencija „Shift“, radionica „Cirkulaton“, smotra inovacija „Innovation Expo“, Dizajn zona, CirculArt, Hrana 2.0, Mikser Bazar, Mikser kids hub i muzički program koji će se održavati na otvorenoj sceni Dorćol Platza.

Kako navode organizatori, srce festivala čini trodnevna konferencija „Shift“ koja će okupiti neke od najznačajnijih domaćih i evropskih eksperata, zagovornika i motivatora promene društva ka održivoj i cirkularnoj kulturi, ali i predstavnike svih relevantnih domaćih institucija koje bi ovom temom trebalo da se bave u Srbiji.

Spremni da svoja bogata iskustva razmene sa kolegama sa Balkana kroz predavanja, diskusije i radionice, na konferenciji će govoriti svetski priznati inovator Gunter Pauli iz Belgije – član Rimskog kluba i autor koncepta Plave ekonomije, Ladeja Godina Košir – pokretačka snaga kružne ekonomije Slovenije, centralne i istočne Evrope, Kari Harlevi – direktor Odseka za cirkularnu ekonomiju Fonda za budućnost Finske – SITRA, Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane zaslužna za projekat Ljubljana Zelena prestonica Evrope 2016.

Jedna od glavnih lokacija desetog Mikser festivala je Muzej nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici gde je daleke 1893. puštena u rad prva električna centrala u Beogradu za javnu rasvetu i tramvaje.

U okviru ekspo zone festivala, na Sajmu inovacija, koji će se odvijati na površini od 3.000 kvadratnih metara u dvorištu Muzeja nauke i tehnike, predstaviće se inovatori, kompanije, organizacije civilnog društva i zeleni strartapovi svojim inspirativnim rešenjima zaštitu životne sredine, od dizajna eko proizvoda i materijala, savremenih rešenja za poljoprivredu i pošumljavanje, preko inovativne upotrebe otpada – reciklaže, racionalnog korišćenja resursa vode, obnovljivih izvora energije, do digitalizacije poput smart city rešenja, robotike, pametnih vozila, i drugih inovacija u svakodnevnom životu i radu.

Radovi mladih dizajnera iz cele regije na temu cirkularne filozofije

Mikser nastavlja svoju tradiciju „otvorenih vrata“ za mlade talente iz kreativnih oblasti.

Nikada impresivniji žiri selekcije „Mladih balkanskih dizajnera“, koji predvodi jedan od najvećih nemačkih i svetskih industrijskih dizajnera današnjice, Konstantin Grčić, vraća Mikser svom organskom uporištu – dizajnu, navode organizatori.

Na ovogodišnjem festivalu će prvi put na jednom mestu moći da se vide prototipovi mladih dizajnera iz cele regije koji su inspirisani cirkularnom filozofijom. Od 38 pobedničkih radova, izabranih u oštroj konkurenciji, 12 je iz Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Meštani dobili opomenu pred utuženje zbog blokade geoloških istraživanja u Rekovcu

Meštanima zaprećeno tužbom zbog blokade istraživanja litijuma u Rekovcu

01 јула 2022 - Investitor je uputio opomene pred tužbu uz tvrdnju da su mu bila onemogućena geološka istraživanja u Rekovcu i da je zbog toga pretrpeo štetu.

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

Novi zakon o geološkim istraživanjima u Republici Srpskoj prošao bez ekoloških amandmana

29 јуна 2022 - Novi Zakon o geološkim istraživanjima Republike Srpske je usvojen bez dodatnih amandmana koji se odnose na zaštitu životne sredine

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

Svaki dan je Dan Dunava: značaj priobalja i bogatstvo reke

28 јуна 2022 - Dunav teče kroz 10 evropskih zemlja i u njegovom slivu živi preko 80 miliona ljudi, usled čega ekosistem reke trpi veliki pritisak