Životna sredina

Cirkuliši! – jubilarni 10. Mikser festival od petka do nedelje na Donjem Dorćolu

mikser-festival-2019

Slika: Mikser

Objavljeno

21.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Jubilarni 10. Mikser festival biće održan od 24. do 26. maja u Beogradu u organizaciji kulturne organizacije Mikser. Slogan ovogodišnjeg izdanja festivala – “Cirkuliši!”, simbolizuje strateško partnerstvo sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP Serbia na pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji čiji cilj je otvaranje novog poglavlja u umrežavanju kulturnog, kreativnog i IT sektora sa stručnjacima za održivi razvoj.

Festival, koji će biti održan na više lokacija Donjeg Dorćola, imaće više od 500 učesnika u okviru 9 programskih celina (Mikser festival 2019), među kojima su međunarodna konferencija “Shift”, radionica “Cirkulaton”, smotra inovacija “Innovation Expo”, Dizajn zona, CirculArt, Hrana 2.0, Mikser Bazar, Mikser kids hub i muzički program koji će se održavati na otvorenoj sceni Dorćol Platza.

Kako navode organizatori, srce festivala čini trodnevna konferencija “Shift” koja će okupiti neke od najznačajnijih domaćih i evropskih eksperata, zagovornika i motivatora promene društva ka održivoj i cirkularnoj kulturi, ali i predstavnike svih relevantnih domaćih institucija koje bi ovom temom trebalo da se bave u Srbiji.

Spremni da svoja bogata iskustva razmene sa kolegama sa Balkana kroz predavanja, diskusije i radionice, na konferenciji će govoriti svetski priznati inovator Gunter Pauli iz Belgije – član Rimskog kluba i autor koncepta Plave ekonomije, Ladeja Godina Košir – pokretačka snaga kružne ekonomije Slovenije, centralne i istočne Evrope, Kari Harlevi – direktor Odseka za cirkularnu ekonomiju Fonda za budućnost Finske – SITRA, Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane zaslužna za projekat Ljubljana Zelena prestonica Evrope 2016.

Jedna od glavnih lokacija desetog Mikser festivala je Muzej nauke i tehnike u Skenderbegovoj ulici gde je daleke 1893. puštena u rad prva električna centrala u Beogradu za javnu rasvetu i tramvaje.

U okviru ekspo zone festivala, na Sajmu inovacija, koji će se odvijati na površini od 3.000 kvadratnih metara u dvorištu Muzeja nauke i tehnike, predstaviće se inovatori, kompanije, organizacije civilnog društva i zeleni strartapovi svojim inspirativnim rešenjima zaštitu životne sredine, od dizajna eko proizvoda i materijala, savremenih rešenja za poljoprivredu i pošumljavanje, preko inovativne upotrebe otpada – reciklaže, racionalnog korišćenja resursa vode, obnovljivih izvora energije, do digitalizacije poput smart city rešenja, robotike, pametnih vozila, i drugih inovacija u svakodnevnom životu i radu.

Radovi mladih dizajnera iz cele regije na temu cirkularne filozofije

Mikser nastavlja svoju tradiciju “otvorenih vrata” za mlade talente iz kreativnih oblasti.

Nikada impresivniji žiri selekcije “Mladih balkanskih dizajnera”, koji predvodi jedan od najvećih nemačkih i svetskih industrijskih dizajnera današnjice, Konstantin Grčić, vraća Mikser svom organskom uporištu – dizajnu, navode organizatori.

Na ovogodišnjem festivalu će prvi put na jednom mestu moći da se vide prototipovi mladih dizajnera iz cele regije koji su inspirisani cirkularnom filozofijom. Od 38 pobedničkih radova, izabranih u oštroj konkurenciji, 12 je iz Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zijin obećao puštanje u rad postrojenja koje će drastično smanjiti zagađenje vazduha u Boru

30 July 2021 - Kompanija je saopštila da će posle tehničke rekonstrukcije topionice biti zadovoljeni standardi Evropske nije.

Loznica prostorni plan Rio Tinto gradani protestovali

Loznica usvojila prostorni plan za Rio Tinto dok su građani protestovali

29 July 2021 - Stotine ljudi je protestovalo dok je Skupština grada Loznica usvajala prostorni plan za projekat kompanije Rio Tinto za vađenje i preradu rude litijuma

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

Poziv regionima uglja sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine i EU da se prijave za program razmene

29 July 2021 - Regioni imaju priliku da se prijave za program razmene čiji je cilj ubrzanje pravednih lokalnih energetskih tranzicija.

dan ekoloskog duga 2021

Dan ekološkog duga 2021. je 29 jul: svet se vratio rasipničkoj potrošnji resursa posle pandemije

29 July 2021 - Ponovljen je najgori rezultat ikada kada je reč o periodu u kojem je globalna populacija potrošila prirodne resurse, koje ekosistemi mogu da regenerišu.