Električna energija

CGES isplaćuje dividendu iz neraspoređene dobiti iz prethodnih godina

Slika: CGES

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) odlučila je da isplati dividendu u iznosu od 16,24 miliona evra, saopštila je ova kompanija.

Poslednjeg dana 2018. godine Skupština akcionara usvojila je Odluku o raspodeli 16,24 miliona evra dividende u bruto iznosu.

„To je deo neraspoređene dobiti naše kompanije iz prethodnih godina, a koja je na kraju 2017. godine bila 28,71 milion evra. Dividenda će biti isplaćena u novcu, a neto vrednost  dividende po jednoj akciji iznosiće 0,101 evra“, navodi se u saopštenju CGES.

Kompanija, koja obavlja ulogu operatora prenosnog sistema, će svoje akcionare blagovremeno obavestiti o datumu i načinu isplate dividende preko sredstava javnog informisanja, kao i putem svog sajta.

CGES je u prvih devet meseci 2018. godine imao dobit od 4,2 miliona evra, saopštila je ova kompanija. Na kraju prošle godine dobit CGES bila je 4,7 miliona evra, a godinu pre toga 2,4 miliona evra.

Najveći akcionari CGES su država Crna Gora (55% akcija), italijanski operator prenosnog sistema Terna (22%) i srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) sa 10% deonica.

Odobren otkup akcija

Skupština je, takođe, odobrila Crnogorskom elektroprenosnom sistemu otkup akcija nesaglasnih akcionara koji su glasali protiv donošenja odluke o zalaganju imovine CGES-a na VI vanrednoj Skupštini akcionara, koja je održana 31. oktobra 2018, a koji su ispunili sve prethodne uslove za otkup akcija propisane Zakonom o privrednim društvima.

Da podsetimo, CGES je založio imovinu vrednu 21 milion evra da bi obezbedio kolateral za garanciju Vlade Crne Gore za kredit. CGES i nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu vrednom 20 miliona evra za projekat „Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice“.

Projekat obuhvata izgradnju nove trafostanice (TS) u Radovićima, proširenje TS u Tivtu, postavljanje kablova koji povezuju TS Radovići sa postojećim vodom Tivat-Budva, gradnju novog voda Lastva-Kotor, kao i rekonstrukciju voda Tivat-Lastva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

4. januar 2019. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

4. januar 2019. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7

U planu izgradnja drugog bloka TE Pljevlja koja će raditi na mešavinu uglja i biomase

EPCG oživljava inicijativu za drugi blok u TE Pljevlja

4. januar 2019. - Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin smatra da treba izgraditi drugi blok Termoelektrane Pljevlja i koristiti i ugalj i biomasu

Slovenija zakon lokacijama solarne parkove vetroelektrane

Slovenija spremila zakon o lokacijama za solarne parkove, vetroelektrane

4. januar 2019. - Slovenija je predstavila nacrt zakona kojim želi da reguliše prostorno planiranje za izgradnju elektrana na obnovljive izvore