Električna energija

CGES isplaćuje dividendu iz neraspoređene dobiti iz prethodnih godina

Slika: CGES

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) odlučila je da isplati dividendu u iznosu od 16,24 miliona evra, saopštila je ova kompanija.

Poslednjeg dana 2018. godine Skupština akcionara usvojila je Odluku o raspodeli 16,24 miliona evra dividende u bruto iznosu.

“To je deo neraspoređene dobiti naše kompanije iz prethodnih godina, a koja je na kraju 2017. godine bila 28,71 milion evra. Dividenda će biti isplaćena u novcu, a neto vrednost  dividende po jednoj akciji iznosiće 0,101 evra”, navodi se u saopštenju CGES.

Kompanija, koja obavlja ulogu operatora prenosnog sistema, će svoje akcionare blagovremeno obavestiti o datumu i načinu isplate dividende preko sredstava javnog informisanja, kao i putem svog sajta.

CGES je u prvih devet meseci 2018. godine imao dobit od 4,2 miliona evra, saopštila je ova kompanija. Na kraju prošle godine dobit CGES bila je 4,7 miliona evra, a godinu pre toga 2,4 miliona evra.

Najveći akcionari CGES su država Crna Gora (55% akcija), italijanski operator prenosnog sistema Terna (22%) i srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) sa 10% deonica.

Odobren otkup akcija

Skupština je, takođe, odobrila Crnogorskom elektroprenosnom sistemu otkup akcija nesaglasnih akcionara koji su glasali protiv donošenja odluke o zalaganju imovine CGES-a na VI vanrednoj Skupštini akcionara, koja je održana 31. oktobra 2018, a koji su ispunili sve prethodne uslove za otkup akcija propisane Zakonom o privrednim društvima.

Da podsetimo, CGES je založio imovinu vrednu 21 milion evra da bi obezbedio kolateral za garanciju Vlade Crne Gore za kredit. CGES i nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu vrednom 20 miliona evra za projekat “Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice”.

Projekat obuhvata izgradnju nove trafostanice (TS) u Radovićima, proširenje TS u Tivtu, postavljanje kablova koji povezuju TS Radovići sa postojećim vodom Tivat-Budva, gradnju novog voda Lastva-Kotor, kao i rekonstrukciju voda Tivat-Lastva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.

Gradjani Hrvatske će moci da kupuju elektricnu energiju iz svih zemalja EU

Građani Hrvatske će moći da kupuju električnu energiju iz svih zemalja EU

09 April 2021 - Izmene Zakona o tržištu električne energije povećavaju konkurenciju na tržištu gde Hrvatska elektroprivreda drži 90 odsto snabdevanja.