x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

CGES isplaćuje dividendu iz neraspoređene dobiti iz prethodnih godina

04.01.2019. | Komentari: 0Autor:

Slika: CGES
CGES isplaćuje dividendu iz neraspoređene dobiti iz prethodnih godina

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) odlučila je da isplati dividendu u iznosu od 16,24 miliona evra, saopštila je ova kompanija.

Poslednjeg dana 2018. godine Skupština akcionara usvojila je Odluku o raspodeli 16,24 miliona evra dividende u bruto iznosu.

“To je deo neraspoređene dobiti naše kompanije iz prethodnih godina, a koja je na kraju 2017. godine bila 28,71 milion evra. Dividenda će biti isplaćena u novcu, a neto vrednost  dividende po jednoj akciji iznosiće 0,101 evra”, navodi se u saopštenju CGES.

Kompanija, koja obavlja ulogu operatora prenosnog sistema, će svoje akcionare blagovremeno obavestiti o datumu i načinu isplate dividende preko sredstava javnog informisanja, kao i putem svog sajta.

CGES je u prvih devet meseci 2018. godine imao dobit od 4,2 miliona evra, saopštila je ova kompanija. Na kraju prošle godine dobit CGES bila je 4,7 miliona evra, a godinu pre toga 2,4 miliona evra.

Najveći akcionari CGES su država Crna Gora (55% akcija), italijanski operator prenosnog sistema Terna (22%) i srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) sa 10% deonica.

Odobren otkup akcija

Skupština je, takođe, odobrila Crnogorskom elektroprenosnom sistemu otkup akcija nesaglasnih akcionara koji su glasali protiv donošenja odluke o zalaganju imovine CGES-a na VI vanrednoj Skupštini akcionara, koja je održana 31. oktobra 2018, a koji su ispunili sve prethodne uslove za otkup akcija propisane Zakonom o privrednim društvima.

Da podsetimo, CGES je založio imovinu vrednu 21 milion evra da bi obezbedio kolateral za garanciju Vlade Crne Gore za kredit. CGES i nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu vrednom 20 miliona evra za projekat “Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice”.

Projekat obuhvata izgradnju nove trafostanice (TS) u Radovićima, proširenje TS u Tivtu, postavljanje kablova koji povezuju TS Radovići sa postojećim vodom Tivat-Budva, gradnju novog voda Lastva-Kotor, kao i rekonstrukciju voda Tivat-Lastva.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.