Električna energija

CGES isplaćuje dividendu iz neraspoređene dobiti iz prethodnih godina

Slika: CGES

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) odlučila je da isplati dividendu u iznosu od 16,24 miliona evra, saopštila je ova kompanija.

Poslednjeg dana 2018. godine Skupština akcionara usvojila je Odluku o raspodeli 16,24 miliona evra dividende u bruto iznosu.

„To je deo neraspoređene dobiti naše kompanije iz prethodnih godina, a koja je na kraju 2017. godine bila 28,71 milion evra. Dividenda će biti isplaćena u novcu, a neto vrednost  dividende po jednoj akciji iznosiće 0,101 evra“, navodi se u saopštenju CGES.

Kompanija, koja obavlja ulogu operatora prenosnog sistema, će svoje akcionare blagovremeno obavestiti o datumu i načinu isplate dividende preko sredstava javnog informisanja, kao i putem svog sajta.

CGES je u prvih devet meseci 2018. godine imao dobit od 4,2 miliona evra, saopštila je ova kompanija. Na kraju prošle godine dobit CGES bila je 4,7 miliona evra, a godinu pre toga 2,4 miliona evra.

Najveći akcionari CGES su država Crna Gora (55% akcija), italijanski operator prenosnog sistema Terna (22%) i srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS) sa 10% deonica.

Odobren otkup akcija

Skupština je, takođe, odobrila Crnogorskom elektroprenosnom sistemu otkup akcija nesaglasnih akcionara koji su glasali protiv donošenja odluke o zalaganju imovine CGES-a na VI vanrednoj Skupštini akcionara, koja je održana 31. oktobra 2018, a koji su ispunili sve prethodne uslove za otkup akcija propisane Zakonom o privrednim društvima.

Da podsetimo, CGES je založio imovinu vrednu 21 milion evra da bi obezbedio kolateral za garanciju Vlade Crne Gore za kredit. CGES i nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu vrednom 20 miliona evra za projekat „Crnogorsko primorje: Razvoj područja Luštice“.

Projekat obuhvata izgradnju nove trafostanice (TS) u Radovićima, proširenje TS u Tivtu, postavljanje kablova koji povezuju TS Radovići sa postojećim vodom Tivat-Budva, gradnju novog voda Lastva-Kotor, kao i rekonstrukciju voda Tivat-Lastva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. januar 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

4. januar 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

4. januar 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

4. januar 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu