Klimatske promene

Cene dozvola za CO2 u Evropi rekordne, bliže se nivou od sto evra po toni

Cene dozvola za CO2 u Evropi rekordne sto evra po toni

Foto: Kangstar85 from Pixabay

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Troškovi za ispuštanje CO2 u okviru Sistema EU za trgovanje emisijama dostigle su dosadašnji unutardnevni rekord od skoro 95 evra za tonu, a učesnici na tržištu se spremaju za mogućnost skoka na preko stotinu evra.

Prirodni gas je u Evropi i dalje toliko skup da podstiče potražnju za ugljem za grejanje, proizvodnju struje i druge svrhe, iako su troškovi dozvola za emisije od korišćenja tog čvrstog goriva mnogo više. Slab vetar i otkazivanje aukcije 1. februara za sertifikate za CO2 na berzi EEX (European Energy Exchange) usled tehničke greške doprineli su rastu cena dozvola na do 94,91 evro na tržištu ICE Endex.

Fjučersi koji ističu u decembru koštali su juče na zatvaranju rekordnih 94,21 evro po toni ugljen-dioksida i ekvivalentnih količina gasova s efektom staklene bašte. Naime, neodržavanje aukcije smanjilo je broj raspoloživih sertifikata u okviri Sistema Evropske unije za trgovanje emisijama – EU ETS.

Tenzije na ukrajinskoj granici unervozile tržište gasa

Trejderi i dalje najviše pažnje obraćaju na manjak gasa iz Rusije i gomilanje vojnih snaga te zemlje na ukrajinskim granicama. Za to vreme, Sjedinjene Države šalju 3.000 vojnika u druge istočnoevropske zemlje, što dodatno podiže tenzije koje su već ozbiljno uticale na tržište gasa.

Cene CO2 su se nakon jutarnjeg uzleta povukle na 93,82 evra, ali analitičari uglavnom već računaju na to da će u dogledno vreme prestići psihološki nivo od sto evra po toni. Troškovi na ime tih dozvola su pre samo dva meseca premašili 80 evra, u poređenju sa samo 32,94 evra s kraja 2020. godine. Cene britanskih sertifikata za emisije juče su zatvorene na dosad neviđenih 85,78 funti.

Promet dozvolama za emisije u svetu 2021. uvećan više od dva i po puta

Provajder finansijskih podataka Refinitiv objavio je ranije ove nedelje da se svetsko tržište dozvola za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte prošle godine uvećalo 164 odsto na 760 milijardi evra.

Od toga EU ETS čini 683 milijarde, a severnoameričko tržište je poraslo samo šest odsto na sumu koja bi preračunata iznosila 49 milijardi evra. Kina takođe ima sistem za trgovanje emisijama.

I Zapadni Balkan ima obavezu da uvede naplatu na ime ispuštanja ugljen-dioksida i drugih gasova s efektom staklene bašte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

3. februar 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

3. februar 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

3. februar 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

3. februar 2022. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto