Klimatske promene

Cene dozvola za CO2 u Evropi rekordne, bliže se nivou od sto evra po toni

Cene dozvola za CO2 u Evropi rekordne sto evra po toni

Foto: Kangstar85 from Pixabay

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Troškovi za ispuštanje CO2 u okviru Sistema EU za trgovanje emisijama dostigle su dosadašnji unutardnevni rekord od skoro 95 evra za tonu, a učesnici na tržištu se spremaju za mogućnost skoka na preko stotinu evra.

Prirodni gas je u Evropi i dalje toliko skup da podstiče potražnju za ugljem za grejanje, proizvodnju struje i druge svrhe, iako su troškovi dozvola za emisije od korišćenja tog čvrstog goriva mnogo više. Slab vetar i otkazivanje aukcije 1. februara za sertifikate za CO2 na berzi EEX (European Energy Exchange) usled tehničke greške doprineli su rastu cena dozvola na do 94,91 evro na tržištu ICE Endex.

Fjučersi koji ističu u decembru koštali su juče na zatvaranju rekordnih 94,21 evro po toni ugljen-dioksida i ekvivalentnih količina gasova s efektom staklene bašte. Naime, neodržavanje aukcije smanjilo je broj raspoloživih sertifikata u okviri Sistema Evropske unije za trgovanje emisijama – EU ETS.

Tenzije na ukrajinskoj granici unervozile tržište gasa

Trejderi i dalje najviše pažnje obraćaju na manjak gasa iz Rusije i gomilanje vojnih snaga te zemlje na ukrajinskim granicama. Za to vreme, Sjedinjene Države šalju 3.000 vojnika u druge istočnoevropske zemlje, što dodatno podiže tenzije koje su već ozbiljno uticale na tržište gasa.

Cene CO2 su se nakon jutarnjeg uzleta povukle na 93,82 evra, ali analitičari uglavnom već računaju na to da će u dogledno vreme prestići psihološki nivo od sto evra po toni. Troškovi na ime tih dozvola su pre samo dva meseca premašili 80 evra, u poređenju sa samo 32,94 evra s kraja 2020. godine. Cene britanskih sertifikata za emisije juče su zatvorene na dosad neviđenih 85,78 funti.

Promet dozvolama za emisije u svetu 2021. uvećan više od dva i po puta

Provajder finansijskih podataka Refinitiv objavio je ranije ove nedelje da se svetsko tržište dozvola za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte prošle godine uvećalo 164 odsto na 760 milijardi evra.

Od toga EU ETS čini 683 milijarde, a severnoameričko tržište je poraslo samo šest odsto na sumu koja bi preračunata iznosila 49 milijardi evra. Kina takođe ima sistem za trgovanje emisijama.

I Zapadni Balkan ima obavezu da uvede naplatu na ime ispuštanja ugljen-dioksida i drugih gasova s efektom staklene bašte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na pomolu preokret u klimatskim politikama - Danska prva na svetu preuzela odgovornost za gubitak i štetu zbog klimatskih promena

Na pomolu preokret u klimatskim politikama – Danska prva na svetu preuzela odgovornost za gubitak i štetu zbog klimatskih promena

22 септембра 2022 - Globalni finansijski mehanizam za nadoknadu gubitaka i štete usled klimatskih promena mogao bi da bude...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.

UNECE izveštaj o statusu obnovljive energije – obnovljivi izvori su rešenje za ublažavanje klimatskih promena

14 септембра 2022 - Obnovljiva energije i štednja energije su ključne za ublažavanje klimatskih promena, istakli su REN21 i UNECE pred objavljivanje izveštaja

Studija: Naftne kompanije daju iskrivljenu sliku o zelenim investicijama

Pet najvećih naftnih kompanija „zelenim“ PR-om pokušavaju da se predstave kao ekološki odgovorne

09 септембра 2022 - Novi izveštaj organizacije Influence Map pokazuje da pet najvećih naftnih kompanija nastavljaju sa širenjem dezinformacija...