OIE

Bugarska, Hrvatska i Rumunija od EU dobile skoro 1,4 milijarde evra za zelenu tranziciju

Bugarska, Hrvatska i Rumunija od EU dobile skoro 1,4 milijarde evra za zelenu tranziciju modernizacijski fond

Foto: Park Białowieski from Pixabay

Objavljeno

13.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sedam članica Evropske unije dobilo je 2,4 milijarde evra iz Modernizacijskog fonda kako bi finansirali zelenu tranziciju. Reč je o dosad najvećoj isplati iz ovog Fonda, a zemlje iz regiona, Bugarska, Hrvatska i Rumunija dobile su skoro 1,4 milijardi evra.

Grantovi iz Modernizacijskog fonda su namenjeni za 31 projekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, modernizaciju energetskih mreža i energetsku efikasnost. Evropska komisija očekuje da će ti projekti smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte u energetici, industriji i transportu.

Inače, Fond se finansira prihodima od aukcija emisionih sertifikata u okviru Sistema za trgovinu emisijama EU (EU ETS).

Bugarska je dobila 197 miliona evra, Hrvatska 88 miliona evra, a Rumunija čak 1,1 milijardu evra. Grantove su dobile i Češka (1 milijarda evra), Letonija (5 miliona evra), Litvanija (1 milion evra) i Poljska (47 miliona evra).

Bugarska će dobijena sredstva investirati u distributivnu mrežu, a Hrvatska u proizvodnju zelene energije

Sva četiri projekta u Bugarskoj su namenjena modernizaciji i razvoju distributivne mreže kako bi se ubrzala elektrifikacija transporta, priključenje skladišta energije, kao i dekarbonizacija i decentralizacija potrošnje i proizvodnje električne energije.

Zemlja planira da razvija informacione sisteme i fizičku infrastrukturu distributivne mreže, uvede pametna brojila i integriše sistem za upravljanje podacima o merenju (MDM), navodi se u odluci o isplati grantova.

Hrvatska namerava da iskoristi novac za podršku proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i energetskoj efikasnosti. Vodovodi i komunalna preduzeća za upravljanje otpadom dobiće pomoć da instaliraju fotonaponske panele i kapacitete za skladištenje energije, a proizvodna industrija za poboljšanje energetske efikasnosti i kogeneraciju visoke efikasnosti.

Rumunija namerava da uloži 800 miliona evra u projekte za korišćenje solarne i energije vetra, kao i hidroenergije

U Rumuniji će novcem iz Fonda za modernizaciju biti finansirano osam projekata za nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, daljinsko grejanje i gasnu infrastrukturu za zamenu energije dobijene iz uglja.

Za podršku investicijama u solar, vetar i hidroenergiju predviđeno je 800 miliona evra. Šema podsticaja uključuje sredstva za prozjumere, koja će, između ostalih, dobiti i javne ustanove i firme u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Rumunija takođe namerava da investira 190 mjliona evra u modernizaciju i rehabilitaciju mreže daljinskog grejanja.

Sredstva iz Modernizacijskog fonda koristi deset članica EU

Evropska komisija je saopštila da će investicije iz Modernizacijskog fonda pomoći odabranim zemljama da smanje zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije i ispune svoje klimatske i energetske ciljeve za 2030, i doprineće dugoročnoj posvećenosti EU postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Iz Fonda je od januara 2021. isplaćeno ukupno 7,5 milijardi evra, a korisnici su deset država: Bugarska, Češka, Hrvatska, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka. Fonda ima za cilj da pomogne članicama EU koje imaju niže prihode, u dostizanju klimatske neutralnosti.

Reč je o investicijama u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, skladištenje energije i modernizaciju energetskih mreža uključujući daljinsko grejanje, cevovode i mreže, kao i u pravednu tranziciju u regionima koji zavise od uglja, saopštila je Evropska komisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

BEF2024-GlavniVizual-840x430-SRP

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

13. jun 2023. - Beogradski energetski forum 2024 biće domaćin 13. i 14. maja liderima održive energetske tranzicije u...

seepex industrija na trzistu privreda cena struje

SEEPEX: Vreme je da privreda samostalno izađe na tržište električne energije

13. jun 2023. - Firma će to omogućiti više koristi, među kojima je i dugoročna predvidljivost cena, poruka je sa radionice koju su organizovali SEEPEX i PKS

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

13. jun 2023. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

13. jun 2023. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme