OIE

Bugarska, Hrvatska i Rumunija od EU dobile skoro 1,4 milijarde evra za zelenu tranziciju

Bugarska, Hrvatska i Rumunija od EU dobile skoro 1,4 milijarde evra za zelenu tranziciju modernizacijski fond

Foto: Park Białowieski from Pixabay

Objavljeno

13.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sedam članica Evropske unije dobilo je 2,4 milijarde evra iz Modernizacijskog fonda kako bi finansirali zelenu tranziciju. Reč je o dosad najvećoj isplati iz ovog Fonda, a zemlje iz regiona, Bugarska, Hrvatska i Rumunija dobile su skoro 1,4 milijardi evra.

Grantovi iz Modernizacijskog fonda su namenjeni za 31 projekat za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, modernizaciju energetskih mreža i energetsku efikasnost. Evropska komisija očekuje da će ti projekti smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte u energetici, industriji i transportu.

Inače, Fond se finansira prihodima od aukcija emisionih sertifikata u okviru Sistema za trgovinu emisijama EU (EU ETS).

Bugarska je dobila 197 miliona evra, Hrvatska 88 miliona evra, a Rumunija čak 1,1 milijardu evra. Grantove su dobile i Češka (1 milijarda evra), Letonija (5 miliona evra), Litvanija (1 milion evra) i Poljska (47 miliona evra).

Bugarska će dobijena sredstva investirati u distributivnu mrežu, a Hrvatska u proizvodnju zelene energije

Sva četiri projekta u Bugarskoj su namenjena modernizaciji i razvoju distributivne mreže kako bi se ubrzala elektrifikacija transporta, priključenje skladišta energije, kao i dekarbonizacija i decentralizacija potrošnje i proizvodnje električne energije.

Zemlja planira da razvija informacione sisteme i fizičku infrastrukturu distributivne mreže, uvede pametna brojila i integriše sistem za upravljanje podacima o merenju (MDM), navodi se u odluci o isplati grantova.

Hrvatska namerava da iskoristi novac za podršku proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i energetskoj efikasnosti. Vodovodi i komunalna preduzeća za upravljanje otpadom dobiće pomoć da instaliraju fotonaponske panele i kapacitete za skladištenje energije, a proizvodna industrija za poboljšanje energetske efikasnosti i kogeneraciju visoke efikasnosti.

Rumunija namerava da uloži 800 miliona evra u projekte za korišćenje solarne i energije vetra, kao i hidroenergije

U Rumuniji će novcem iz Fonda za modernizaciju biti finansirano osam projekata za nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, daljinsko grejanje i gasnu infrastrukturu za zamenu energije dobijene iz uglja.

Za podršku investicijama u solar, vetar i hidroenergiju predviđeno je 800 miliona evra. Šema podsticaja uključuje sredstva za prozjumere, koja će, između ostalih, dobiti i javne ustanove i firme u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Rumunija takođe namerava da investira 190 mjliona evra u modernizaciju i rehabilitaciju mreže daljinskog grejanja.

Sredstva iz Modernizacijskog fonda koristi deset članica EU

Evropska komisija je saopštila da će investicije iz Modernizacijskog fonda pomoći odabranim zemljama da smanje zavisnost od fosilnih goriva iz Rusije i ispune svoje klimatske i energetske ciljeve za 2030, i doprineće dugoročnoj posvećenosti EU postizanju klimatske neutralnosti do 2050.

Iz Fonda je od januara 2021. isplaćeno ukupno 7,5 milijardi evra, a korisnici su deset država: Bugarska, Češka, Hrvatska, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka. Fonda ima za cilj da pomogne članicama EU koje imaju niže prihode, u dostizanju klimatske neutralnosti.

Reč je o investicijama u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, skladištenje energije i modernizaciju energetskih mreža uključujući daljinsko grejanje, cevovode i mreže, kao i u pravednu tranziciju u regionima koji zavise od uglja, saopštila je Evropska komisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji