Životna sredina

Bosna i Hercegovina dostavila UN treći nacionalni izveštaj o klimatskim promenama

klimatske promene poplave bosna

Slika: Pixabay

Objavljeno

31.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina se u poslednjih pet godina suočila sa nekoliko ekstremnih klimatskih događaja i porastom temperature, a sektor energetike je najveći izvor emisija CO2 u toj zemlji, pokazuju izveštaji BiH o klimatskim promenama i emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

Institucije BiH i oba entieta, Republike Srpske (RS) i Federacije BiH, nedavno su završile proceduru usvajanja Trećeg nacionalnog izveštaja o klimatskim promenama i Drugog dvogodišnjeg izveštaja o emisiji gasova sa efektom staklene bašte, saopštilo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Izveštaji su predati Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (UNFCCC) u Bonu, navodi se u saopštenju. BiH je, kao potpisnica UNFCCC, preuzela obavezu da Nacionalni izveštaj o klimatskim promenama pripremi svake četiri, a Izveštaj o gasovima sa efektom staklene bašte svake dve godine.

U izveštajima su ažurirane informacije u vezi sa klimatskim promenama: inventar gasova sa efektom staklene bašte, mere za ublažavanje klimatskih promena, ranjivost na klimatske promene, preduzeti koraci na adapataciji na klimatske promene, kao i informacije o svesti javnosti, obrazovanju, obuci, sistemskom istraživanju, i prenosu tehnologija.

U Trećem nacionalnom izveštaju je konstatovano da se u poslednjih pet godina BiH suočila sa nekoliko izuzetnih ekstremnih klimatskih i vremenskih događaja koje su prouzrokovali ogromnu materijalnu štetu, i direktno uticali na živote nekoliko stotina hiljada stanovnika.

Dva najznačajnija događaja su suša iz 2012. godine i katastrofalne poplave u 2014. godini, navodi se u saopštenju misije UNDP u BiH koja je uz uz finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF), sprovela projekat podrške izradi ovih izveštaja u BiH.

Stručnjaci su došli do podataka da se povećanje temperature vazduha na godišnjem niovu kreće u rasponu od 0,4 do 1,0 stepen Celzijusa, dok porast temperature tokom vegatacionog perioda (april-septembar) ide i do 1,2 stepeni Celzijusa. U analiziranom periodu svi indeksi toplih temeperaturnih ekstrema imaju pozitivne trendove, dok su indeksi hladnih temperaturnih ekstrema negativnog trenda.

Najznačajniji izvor emisija CO2 u Bosni i Hercegovini je energetski sektor, koji je u periodu 2002-2013 doprineo sa oko 53 procenata ukupnih emisija CO2. Poljoprivreda je doprinela sa 14 procenata, industrijski procesi sa 6, dok je udeo otpada 5 procenata. Udeo emisija iz drugih sektora u ukupnim emisijama tokom ovog perioda je oko 22 procenta, pokazuju nalazi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Valjevci grad podataka zagadenosti zakasnjenjem

Valjevci: Podaci o zagađenju treba da budu prikazani u realnom vremenu

03 December 2020 - Grad Valjevo je objavio informacije o dnevnim nivoima polutanata sa zakašnjenjem, pa Lokalni odgovor traži da podaci budu u realnom vremenu

Vlada Crne Gore zabraniti male hidroelektrane koncesije

Nova Vlada Crne Gore će zabraniti male hidroelektrane, pretresti koncesije

03 December 2020 - Mandatar Zdravko Krivokapić obećao je da će zabraniti nove male hidroelektrane i preispitati koncesij, dodajući da su mnoge bili štetne

res fondacija zagadjenje vazduha konferencija dve vatre

Svetska banka: Vazduh u Beogradu najviše zagađuju grejanje, saobraćaj i termoelektrane

03 December 2020 - Analiza Svetske banke pokazala je da se najveći izvori zagađenja nalaze u samom urbanom području, a onda van granica gradova.

Kosovo 2021 aukcije obnovljive izvore NEKP

Kosovo* 2021. pokreće aukcije za obnovljive izvore, završava NEKP

02 December 2020 - Kosovo* se sprema da uvede aukcije za projekte za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora, u...