Životna sredina

Predstavljen projekat ekološkog finansiranja u cilju niskougljeničnog razvoja u BiH

Photo: UNDP

Objavljeno

16.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Sektor UNDP-a za energiju i životnu sredinu u Bosni i Hercegovini predstavio je nacrt projektnog dokumenta “Pokretanje ekološkog finansiranja u cilju niskougljeničnog urbanog razvoja”, koji podržava Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Projekat nastoji da podrži nadležne institucije u unapređenju i implementaciji zakonodavnog i strateškog okvira i promociji koncepta niskougljeničnog urbanog razvoja kao instrumenta za zaštitu životne sredine i unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata i urbane infrastrukture u BiH.

Cilj projekta je investiranje u pokretanje koncepta niskougljeničnog urbanog razvoja u BiH promovišući sigurnije, čistije i zdravije gradove i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Projektom, koji se fokusira na ublažavanje efekta klimatskih promena u urbanim sredinama, a posebno na oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta, upravljanja otpadom i saobraćajem, predviđene su konsultacije sa nadležnim institucijama.

Tokom prezentacije projekta govorilo se o neophodnoj saradnji između projekta i različitih nivoa vlasti, kao i međudonatorskoj saradnji koja je neizostavan deo implementacije projektnih aktivnosti.

“Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u svom punom kapacitetu daje podršku u implementaciji ovog projekta, oslanjajući se na uspešnost dosadašnje saradnje sa UNDP kancelarijom u BiH i verujem da će imati pozitivan rezultat kada su u pitanju zaštita životne sredine i unapređenje energetske efikasnosti kroz promoviranje sigurnijih, čistijih i zdravijih gradova i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte“,  rekao je Admir Softić, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Predstavljena su i razmotrena četiri planirana elementa projekta: inovativni finansijski mehanizmi za niskougljenični urbani razvoj, niskougljenične javne zgrade i komunalne usluge, niskougljenično upravljanje otpadom, politike i propisi za promovisanje najboljih niskougljeničnih praksi i tehnologija u urbanom okruženju.

UNDP tim u saradnji sa nadležnim ministarstvima i drugim državnim institucijama razvio je predmetni projektni predlog, koji će biti dostavljen GEF-u za dalju proceduru. Planirano je da projekat traje od decembra 2017. godine do 2022. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

16. februar 2017. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. februar 2017. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. februar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. februar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.