Životna sredina

Predstavljen projekat ekološkog finansiranja u cilju niskougljeničnog razvoja u BiH

Photo: UNDP

Objavljeno

16.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Sektor UNDP-a za energiju i životnu sredinu u Bosni i Hercegovini predstavio je nacrt projektnog dokumenta “Pokretanje ekološkog finansiranja u cilju niskougljeničnog urbanog razvoja”, koji podržava Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Projekat nastoji da podrži nadležne institucije u unapređenju i implementaciji zakonodavnog i strateškog okvira i promociji koncepta niskougljeničnog urbanog razvoja kao instrumenta za zaštitu životne sredine i unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata i urbane infrastrukture u BiH.

Cilj projekta je investiranje u pokretanje koncepta niskougljeničnog urbanog razvoja u BiH promovišući sigurnije, čistije i zdravije gradove i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Projektom, koji se fokusira na ublažavanje efekta klimatskih promena u urbanim sredinama, a posebno na oblasti energetske efikasnosti i energetskog menadžmenta, upravljanja otpadom i saobraćajem, predviđene su konsultacije sa nadležnim institucijama.

Tokom prezentacije projekta govorilo se o neophodnoj saradnji između projekta i različitih nivoa vlasti, kao i međudonatorskoj saradnji koja je neizostavan deo implementacije projektnih aktivnosti.

“Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u svom punom kapacitetu daje podršku u implementaciji ovog projekta, oslanjajući se na uspešnost dosadašnje saradnje sa UNDP kancelarijom u BiH i verujem da će imati pozitivan rezultat kada su u pitanju zaštita životne sredine i unapređenje energetske efikasnosti kroz promoviranje sigurnijih, čistijih i zdravijih gradova i smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte“,  rekao je Admir Softić, pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Predstavljena su i razmotrena četiri planirana elementa projekta: inovativni finansijski mehanizmi za niskougljenični urbani razvoj, niskougljenične javne zgrade i komunalne usluge, niskougljenično upravljanje otpadom, politike i propisi za promovisanje najboljih niskougljeničnih praksi i tehnologija u urbanom okruženju.

UNDP tim u saradnji sa nadležnim ministarstvima i drugim državnim institucijama razvio je predmetni projektni predlog, koji će biti dostavljen GEF-u za dalju proceduru. Planirano je da projekat traje od decembra 2017. godine do 2022. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP grejne mreze Zagrebu sredstava EU

HEP pokrenuo obnovu grejne mreže u Zagrebu pomoću sredstava iz EU

23 November 2020 - HEP će upotrebiti svoj najveći grant do sada iz fondova EU, 55,8 miliona evra, za revitalizaciju 68,5 kilometara grejne mreže u Zagrebu

RESET BiH energetsku tranziciju Evropski zeleni dogovor

RESET: Evropski zeleni dogovor je šansa za energetsku tranziciju BiH

19 November 2020 - Evropski zeleni dogovor je šansa za razvoj BiH i konkurentnost energetskog sistema, navode stručnjaci iz RESET-a u prikazu energetske politike BiH i njenih perspektiva.

Britanski zeleni plan zabrani kola na dizel benzin 2030

Britanija zabranjuje automobile na dizel i benzin već 2030. godine

18 November 2020 - Novi britanski zeleni plan pomera rok za prestanak prodaje automobila na benzin i dizel sa 2040. na 2030. godinu.

Mihajlovic Srbija promeniti zakone ozeleniti energetiku

Mihajlović: Srbija će promeniti zakone, ozeleniti energetiku

11 November 2020 - Ministarka Zorana Mihajlović najavila je izmene zakona o energetici, energetskoj efikasnosti i rudarstvu i poseban zakon o obnovljivim izvorima.