Električna energija

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Foto: Zorana Mihajlović/Facebook

Objavljeno

04.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Opšta bolnica Pančevo smanjila je potrošnju gasa i električne energije za 39 odsto zahvaljujući projektu unapređenja energetske efikasnosti koji je finansirao USAID.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest podstanica za grejanje i sanitarnu toplu vodu u krugu Opšte bolnice u Pančevu.

Drugi projekat, koji je finansirala USAID, je instaliranje 200 solarnih panela ukupne snage 350 kW u kotlarnici u Kotežu kako bi se smanjila potrošnja gasa i troškovi grejanja i snabdevanja sanitarnom toplom vodom.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prilikom obilaska Pančeva i Koteža, izjavila je da će korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne i toplotne energije doprineti kvalitetnijem grejanju, uštedama i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

U bolnicu je uloženo 230.000 dolara

„Ova dva projekta u Pančevu znače konkretno rešavanje problema, posebno u bolnici, i to ljudi ovde odlično znaju. U rekonstrukciju Opšte bolnice u Pančevu, koja je bila regionalna bolnica za COVID-19, uloženo je 230.000 dolara i rešen je višedecenijski problem grejanja. Ostvareno je oko 39 odsto uštede u potrošnji gasa i električne energije, uz finansijsku uštedu i značajno smanjenje emisije štetnih gasova“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da bi Pančevo trebalo da predstavlja primer drugim gradovima koji treba da koriste obnovljive izvore energije. Ministarstvo, kako je navela, priprema projekat korišćenja obnovljivih izvora energije u sistemima daljinskog grejanja u 11 gradova i opština, vredan više od 40 miliona evra. Među ovim gradovima je i Pančevo, gde se razmatra korišćenje geotermalne energije, dodala je ona.

Kristofer Hil, ambasador SAD, izjavio je da je ponosan što je USAID deo tima koji rešava energetske probleme, a sa kojima se suočavaju sve zemlje.

Ne postoji važnije pitanje danas od energetike, nalgasio je on.

U pripremi strateški sporazum dve zemlje

Mihajlović i Hil su poručili da Srbija i SAD pripremaju strateške sporazume o energetici koji će stvoriti uslove za više ulaganja.

Radimo na usaglašavanju strateškog sporazuma kako bi u budućnosti gradili nove energetske objekte i uvodili nove tehnologije reka je Mihajlović, dok je ambasador Hil istakao da SAD žele strateški pristup i da su blizu sporazuma sa Srbijom.

Na pitanje koje rešenje u energetici savetuje Srbiji, Hil je rekao da će prirodni gas još dugo godina biti sa nama, te da je, iako je sada skup, dobro gorivo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

4. oktobar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

4. oktobar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

4. oktobar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

4. oktobar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić