Voda

Bledski festival vode objavio poziv za nagrade za inovativna rešenja u očuvanju voda

Bled-voda-festival-nagrade

Slika: Pixabay/adriankirby

Objavljeno

06.05.2021.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.05.2021.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Bledski festival vode (Bled Water Festival) je u saradnji sa Ministarstvom za životnu sredinu i prostorno planiranje Slovenije i drugim partnerima objavio međunarodni poziv za dodelu nagrada za inovativna i održiva rešenja koja obuhvataju ceo hidrološki ciklus i doprinose očuvanju vodenih sredina.

Bledski festival vode, koji se održava u Bledu u Sloveniji, će ove godine po peti put dodeliti nagrade za najbolje projekte u oblasti korišćenja voda. Cilj godišnjih nagrada je da se privuku rešenja iz celog sveta radi poboljšanja kvaliteta života i podrške tranziciji ka zelenoj ekonomiji u vreme kada uticaj ljudskih aktivnosti na vodu postaje sve važniji element uspešne privrede, navodi se u najavi organizatora.

Ovogodišnji festival vode održava se 10. i 11. juna

Ovogodišnje izdanje Bledskog festivala vode održaće se 10. i 11. juna, a okupiće predstavnike međunardonih organizacija i državnih institucija, kao i eksperte, aktiviste i investitore. Govoriće se o aktuelnim temama u zaštiti vodnih resusrsa i vodenih sredina, a biće predstavljeni i primeri dobre prakse.

Konkurs je otvoren za firme, vlade i pojedince

Konkurs, pod nazivom Responsible Towards Water Awards, je otvoren za vlade, privatni sektor, stručnjake i civilno društvo. Žiri će dodeliti nagrade u šest kategorija – četiri za firme, jednu za državni projekat i jednu za pojedince. Rok za prijavljivanje je 31. maj, a regionalni pobednici u svakoj od kategorija biće proglašeni 11. juna.

Za nagrade se mogu prijaviti mikro, mala, srednja i velika preduzeća iz celog sveta čija su delatnost usluge, proizvodnja ili rešenja povezana sa unapređivanjem kvaliteta vodnih resursa i smanjenjem potrošnje vode; državni projekti koji sadrže primere dobre prakse u ovoj oblasti; i projekti koje su razvili pojedinci, udruženja ili nevladine organizacije.

Partneri ovogodišnje dodele nagrada dolaze iz osam zemalja (Austrija, Češka, Hrvatska, Mađarska, Monako, Slovačka, Slovenija i Srbija), uključujući i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, Ministarstvo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Ministarstvo za životnu sredinu Češke i Ministarstvo za životnu sredinu Slovačke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

6. maj 2021. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Svetski dan okeana 2024

Svetski dan okeana 2024: probudimo nove dubine

6. maj 2021. - 'Probudimo nove dubine' slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana okeana, koji se obeležava svakog 8. juna od 2008. godine

Klimatske promene ugrozavaju vodne resurse severne Grcke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

6. maj 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

6. maj 2021. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata