Električna energija

BiH i dalje bez strategije energetike, finansijska podrška EU i dalje na ledu

BiH i dalje bez strategije energetike, finansijska podrska EU i dalje na ledu

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Bosna i Hercegovina još nije donela energetsku strategiju za period do 2035. godine, iako je njeno usvajanje bilo najavljeno za kraj juna. To znači da BiH i dalje neće moći da koristi pretpristupne fondove EU (IPA) za energetiku ali ni da koristi sredstava za infrastrukturno povezivanje Zapadnog Balkana u domenu energetike.

Savet ministara BiH nije na sednici 6. jula usvojio Okvirnu energetsku strategiju, jer se još čeka na mišljenje entiteta, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović posle sednice Saveta.

U međuvremenu, Vlada Federacije BiH je 10. jula dala pozitivno mišljenje o tom dokumentu, što bi bio korak ka usvajanju strategije, s obzirom da je Šarović rekao da je Republika Srpska svoju podršku uslovila time da strategiju prvo usvoji drugi entitet.

Donošenje energetske strategije je jedna od obaveza BiH koja proističe iz članstva u Energetskoj zajednici a Šarović je podsetio i da je BiH na donošenje strategije utrošila više od 300.000 evra.

„Očigledno je da nema dovoljno saradnje, a rekao bih da ima čak i tihe opstrukcije. Nadam se da ćemo za usvajanje ovog važnog dokumenta u neko skorije vreme dobiti ova preko potrebna mišljenja. Ako ih ne dobijemo, BiH će u ovoj godini ostati bez IPA sredstava u energetici i u energetskom sektoru kroz platformu za Zapadni Balkan“, upozorio je Šarović.

On je rekao da BiH svake godine gubi više desetina miliona evra jer ne može da aplicira za IPA sredstva namenjena energetici, prenela je novinska agencija SRNA.

Pod znakom pitanja i finansiranje regionalne interkonekcije 

Na čekanju je i regionalni projekat interkonekcije, odnosno dalekovod napona 400 kV, Bajina Bašta-Višegrad-Pljevlja, a BiH, iako je prošla sve faze prilikom apliciranja, ne može da povuče sredstva dok ne usvoji energetsku strategiju, upozorio je on.

Šarović je rekao da su, bez energetske strategije, loše šanse za BiH na samitu šest zemalja Zapadnog Balkana koji se održava 12. jula u Trstu.

BiH je obavestila Generalni direktorat za energetiku Evropske komisije da je pripremila nacrt strategije, što je dobra vest, rekao je Šarović ali je dodao da BiH bez konačne saglasnosti entiteta ne može da povlači ta sredstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

11. jul 2017. - Energetska tranzicija se pokazala kao razvojna šansa za Crnu Goru, naveli su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023

aukcije srbija maksimalna cena premije

Vlada Srbije odredila maksimalnu cenu na aukcijama za premije za vetar i solar

11. jul 2017. - U isto vreme su donete i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi, što sve predstavlja pripremu za prve aukcije u Srbiji

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

11. jul 2017. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

11. jul 2017. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU