x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

BiH i dalje bez strategije energetike, finansijska podrška EU i dalje na ledu

11.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
BiH i dalje bez strategije energetike, finansijska podrška EU i dalje na ledu

Bosna i Hercegovina još nije donela energetsku strategiju za period do 2035. godine, iako je njeno usvajanje bilo najavljeno za kraj juna. To znači da BiH i dalje neće moći da koristi pretpristupne fondove EU (IPA) za energetiku ali ni da koristi sredstava za infrastrukturno povezivanje Zapadnog Balkana u domenu energetike.

Savet ministara BiH nije na sednici 6. jula usvojio Okvirnu energetsku strategiju, jer se još čeka na mišljenje entiteta, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović posle sednice Saveta.

U međuvremenu, Vlada Federacije BiH je 10. jula dala pozitivno mišljenje o tom dokumentu, što bi bio korak ka usvajanju strategije, s obzirom da je Šarović rekao da je Republika Srpska svoju podršku uslovila time da strategiju prvo usvoji drugi entitet.

Donošenje energetske strategije je jedna od obaveza BiH koja proističe iz članstva u Energetskoj zajednici a Šarović je podsetio i da je BiH na donošenje strategije utrošila više od 300.000 evra.

“Očigledno je da nema dovoljno saradnje, a rekao bih da ima čak i tihe opstrukcije. Nadam se da ćemo za usvajanje ovog važnog dokumenta u neko skorije vreme dobiti ova preko potrebna mišljenja. Ako ih ne dobijemo, BiH će u ovoj godini ostati bez IPA sredstava u energetici i u energetskom sektoru kroz platformu za Zapadni Balkan”, upozorio je Šarović.

On je rekao da BiH svake godine gubi više desetina miliona evra jer ne može da aplicira za IPA sredstva namenjena energetici, prenela je novinska agencija SRNA.

Pod znakom pitanja i finansiranje regionalne interkonekcije 

Na čekanju je i regionalni projekat interkonekcije, odnosno dalekovod napona 400 kV, Bajina Bašta-Višegrad-Pljevlja, a BiH, iako je prošla sve faze prilikom apliciranja, ne može da povuče sredstva dok ne usvoji energetsku strategiju, upozorio je on.

Šarović je rekao da su, bez energetske strategije, loše šanse za BiH na samitu šest zemalja Zapadnog Balkana koji se održava 12. jula u Trstu.

BiH je obavestila Generalni direktorat za energetiku Evropske komisije da je pripremila nacrt strategije, što je dobra vest, rekao je Šarović ali je dodao da BiH bez konačne saglasnosti entiteta ne može da povlači ta sredstva.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.