Životna sredina

Beograd se guši u dimu kancerogenih dioksina i furana iz požara na deponiji Vinča

Slika: Eko straža/ Facebook

Objavljeno

08.08.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

08.08.2021.

Država

Podeli

Na deponiji Vinča sinoć oko 20 sati izbio je požar zbog čega je zagađenje vazduha u Beogradu povećano, što su u vidu smrada i dima mogli da osete mnogi stanovnici glavnog grada Srbije. Nevladine organizacije zatražile su da se proglasi vanredno stanje jer požar neće moći da se ugasi danima, a kao posledica sagorevanja otpada u vazduhu je povećana koncentracija dioksina i furana, kancerogenih materija. Nadležni uveravaju da je sve pod kontrolom.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je da građani zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje kada osete miris dima. Ovo se pre svega odnosi na osobe koje boluju od hroničnih plućnih i kardiovaskularnih, kao i drugih akutnih i hroničnih bolesti u kojima je već kompromitovana plućna funkcija, saopštio je Zavod.

Požar na deponiji u Vinči izbio je sinoć posle 20 sati, a dim je vrlo brzo mogao da se vidi iz mnogih delova grada. Merne stanice u Beogradu zabeležile su povećanu koncentraciju suspendovani čestica PM 2,5, koje su među najopasnijim zagađivačima vazduha, ali problem je što te stanice ne mere koncentracije dioksina i furana koji su mnogo toksičnih.

Nevladina organizacija Eko straža objavila je oko 22,30 da je izbio požar i poručila građanima koji su na udaru da se ponašaju kao da je u pitanju hemijski napad. „Dioksini i furani su najopasnije kancerogene materije u prirodi. Od izdajničke gradske vlasti, gradskih i republičkih institucija ne očekujte obaveštenja, verovatno je da će i negirati ovu sliku. Već su to radili ranije“, poručila je Eko straža.

NEA: furani i dioksini su višestruko su opasniji od SO2 i PM čestica, a niko ih ne meri

Kancerogenost dioksina i furana je naučno dokazana, a da se oslobađaju u požaru u Vinči potvrdio je i Milenko Jovanović, stručnjak za merenje kvaliteta vazduha Milenko Jovanović, koji je otpušten iz Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) zbog toga što je ukazao na nepravilnosti pri izmeni kriterijuma za vizuelni prikaz zagađujućih materija.

„Apropo Vinče i požara na deponijama. Oslobađaju se toksični dioksini i furani. Neko „stručan“ je procenio da njihovo merenje nije potrebno“, napisao je Jovanović, koji je jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) na društvenim mrežama.

NEA je upitala da li će kao pri nedavnom požaru na Požarevačkoj deponiji nadležni obmanjivati građane da nema zagađenja, jer merenja PM čestica i SO2 to ne pokazuju. „A furane i dioksine koji se sigurno emituju i višestruko su opasniji po zdravlje niko ne meri, pa zato i „ne postoje“, saopštila je NEA.

Ekološki ustanak: nadležni da obaveste građane šta se tačno dešava

Ekološke organizacije okupljene oko Ekološkog ustanka zahtevaju od nadležnih gradskih i republičkih institucija hitno reagovanje na veliki požar koji je zahvatio mešoviti otpad u deponiji Vinča, a koji se sinoć mogao videti i osetiti sa mnogih udaljenih krajeva Beograda.

Slika: Ne davimo Beograd/Facebook

„Vaša dužnost je ne samo da upravljate otpadom i sprečavate ovakve incidente, već i da urgentno i tačno obavestite javnost ukoliko do njih dođe. Očigledno je da je vatra zahvatila veliku površinu deponije, što za posledicu ima direktno ispuštanje ogromnog broja kancerogenih i toksičnih materija u vazduh, koje sada u oblaku dima natkriljuju Beograd i šire područje i ulaze u sve domove“, saopštile su ove organizacije.

U toku je, kako su dodali, toksični incident koji ugrožava zdravlje i bezbednost svih građana šireg područja Beograda i građani hitno moraju biti obavešteni o svim pitanjima vezanim za ovu opasnost.

Ne davimo Beograd: vanredna situacija odmah

I Pokret Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih institucija da objasne šta je uzrok velikog požara na deponiji Vinča, kao i da odmah, bez odlaganja proglase vanrednu situaciju i objave uputstva za ponašanje građana u toku esktremno velikog zagađenja vazduha.

„Po svemu sudeći ovakav požar neće biti moguće ugasiti danima, pa se očekuje kontinuirano izlaganje građana zagađenju. Sve merne stanice u Beogradu juče i danas pokazuju velike vrednosti zagađenja praškastim materijama, PM česticama, ali najopasnije kancerogene materije, kao što su furani i dioksini, koji nastaju kao posledica požara, u Srbiji se ni ne mere“, saopštio je Ne davimo Beograd.

Gradonačelnik: Zagađenje je bilo epizodično

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je požar pod kontrolom i da nema razloga za paniku. On je istakao da su nadležne službe reagovale u najkraćem mogućem roku.
Kako je dodao, požar je zahvatio površinu od pet hektara, i naglasio da ne postoji opasnost da će se požar proširiti.

„Iako će građani dim ovog požara moći da vide u narednih nekoliko dana, uveravam ih da nema mesta za strah i paniku. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje su takođe na terenu. Dakle, stručnjaci ovog Zavoda su na mernom mestu u Bulevaru despota Stefana u 10 časova izmerili koncentraciju suspendovanih čestica PM10 od 60 mikrograma po metru kubnom, u 11 časova bio je nagli skok od 177 mikrograma, a u 12 časova koncentracija ovih čestica je pala na 50 mikrograma po kubnom metru. Vetar koji je duvao u pravcu jug-jugoistok ih je doneo iz pravca deponije, ali je zagađenje bilo epizodično, na šta ukazuje i pad ove koncentracije. Na mernom mestu na Novom Beogradu u 10 časova koncentracija suspendovanih čestica PM10 je bila 18 mikrograma po metru kubnom, u 11 se dogodio nagli skok na 60 mikrograma po metru kubnom. Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god građani osećaju miris dima da zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje. Ipak, zagađenje je bilo epizodično, i pad koncentracije ukazuje na to da je požar pod kontrolom, istakao je gradonačelnik Radojičić.

On je istakao da nema potrebe za širenjem panike jer su sve nadležne institucije u pripravnosti, na terenu, a i kontrola kvaliteta vazduha koju vrše stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje je u toku.

Komentara: (2)
Miloš Selić / 09.08.2021.

Mogu li pomoći dronovi „naučnika“ Mitrovića i modernizovani migovi u gašenju požara?
Dunav je u blizini.

Steva / 14.08.2021.

Nikad vise ekoloska taksa.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

8. avgust 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

8. avgust 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

8. avgust 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

8. avgust 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić