Mobilnost

Beograd planira da se kandiduje za nagradu Zelena prestonica Evrope

Foto: Facebook/Gradonačelnik Beograda - Zoran Radojičić u Ljubljani

Objavljeno

14.09.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.09.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Beograd će se kandidovati za nagradu Zelena prestonica Evrope, izjavio je gradonačelnik Zoran Radojičić nakon potpisivanja pisma o saradnji i prenošenju znanja i iskustava između Beograda i Ljubljane, koja je ponela titulu Zelene prestonice Evrope 2016. godine.

Radojičić je pismo o saradnji potpisao sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem tokom dvodnevne posete delegacije Beograda glavnom gradu Slovenije. Prema Radojičićevim rečima, cilj pisma o saradnji je da Beograd dobije status Zelene prestonice Evrope, navodi se u saopštenju Grada Beograda.

„Ljubljana će nam preneti svoja iskustva što će nam pomoći za ostvarivanje ciljeva, odnosno da dobijemo kandidaturu. Ljubljana je 2016. dobila ovu prestižnu nagradu. Beograd ima ogroman potencijal da takođe dobije priznanje za koje će se, ove godine kandidovati“, najavio je Radojičić.

Ljubljana je četiri puta aplicirala za nagradu i tek iz četvrtog puta je dobila. O nagradi je Janković govorio i za Balkan Green Energy News.

„Želim da istaknem da ćemo uložiti sav napor da dobijemo taj status, kao i da ćemo ove godine konkurisati za tu poziciju, ali ćemo ukoliko ne uspemo, biti uporni i narednih godina da dostignemo naš cilj da Beograd postane Zelena prestonica Evrope“, dodao je Radojičić.

Nagrada Zelena prestonica Evrope je inicijativa Evropske komisije sa ciljem podrške naporima i inovacijama u rešavanju problema zaštite životne sredine u urbanim sredinama.

Planovi za povećanje biciklističkog saobraćaja

Glavni urbanista Beograda Milutin Folić, koji je zajedno sa Radojičićem boravio u Ljubljani, je podsetio da je Ljubljana jedan od najboljih evropskih i svetskih primera kako jedan grad može da se transfomiše u grad za ljude, u kojem pešaci, biciklisti i javni gradski prevoz imaju prioritet, navodi se na sajtu grada.

U Ljubljani je biciklistički saobraćaj veoma izražen, a Folić je za Tanjug izjavio da je namera da tako bude i u Beogradu. S tim u vezi, podsetio je da je prošle godine napravljen projekat „Bicikliraj Beogradom” koji, između ostalog, podrazumeva izgradnju oko 120 kilometara novih biciklističkih staza.

Osim toga, biće uveden i „bajk šer” sistem koji podrazumeva da  građani bicikl mogu da iznajme na jednom mestu, a vrate ga na drugo mesto, pojasnio je Folić, i dodao da će prvih pola sata ili sat korišćenje bicikla biti besplatno.

„U Beogradu se manje od 1% građana prevozi biciklom, ali očekujemo da ćemo izgradnjom mreže biciklističkih staza i uvođenjem „bajk šer“ sistema to podići makar na 5%. Beograd u tom smislu jeste malo nepovoljniji u delovima grada koji su brdoviti, ali recimo u Novom Beogradu apsolutno nema potrebe da građani kada je lepo vreme ne koriste bicikl za, recimo, odlazak na posao“, rekao je Folić.

U Kopenhagenu više od 50% ljudi svakodnevno koristi bicikl kao prevozno sredstvo, a u Ljubljani oko 15%, podstio je Folić.

On je naveo i da će u srpskoj prestonici biti izgrađeno oko 200 parkirališta za bicikle, od čega je pedesetak već izgrađeno.

Tender za izgradnju biciklističke staze

U Beogradu je inače u toku tender za izgradnju biciklističke staze u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu, od Bulevara Milentija Popovića do Bulevara Nikole Tesle (Brankov most).

Rok za dostavljanje ponuda Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je 28. septembar do 12:00 časova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

14. septembar 2018. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Svetski dan bicikla

Svetski dan bicikla – nosioca održive urbane mobilnosti

14. septembar 2018. - Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2018, za Svetski dan bicikla je proglašen 3. jun.

Kalifornija uvela pravilo napredne čiste flote kako bi postigla nula odsto emisija transportnog sektora

Kalifornija će zabraniti kamione s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem

14. septembar 2018. - Kalifornija je uvela obavezu postepenog prelaska teretnih vozila srednje i teške kategorije na tehnologiju sa nula emisija

Grčka i Slovenija biće deo jedne od najvećih evropskih mreža za punjenje električnih vozila

14. septembar 2018. - Italijanska kompanija trenutno ima više od 15.000 punjača za električne automobile, a plan je da udvostruči svoju mrežu do 2026.