Otpad

Beograd će „svoj posao završiti“ kako bi izgradnja postrojenja na deponiji počela do sledećeg proleća

Beograd-ce-svoj-posao-zavrsiti-kako-bi-izgradnja-postrojenja-na-deponiji-pocela-do-sledeceg-proleca

Foto: Grad Beograd

Objavljeno

29.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grad Beograd će “svoj posao završiti” u skladu sa zakonskim rokovima kako bi građevinski radovi u okviru projekta javno-privatnog partnerstva (JPP) vrednog 333 miliona evra za sanaciju deponije Vinča, najvećeg ekološkog problema na teritoriji Srbije, i izgradnja modernih postrojenja za tretman otpada počeli do proleća 2019. godine, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je ovo izjavio dok je obilazio deponiju Vinča 28. maja u društvu ambasadora Japana Đunićija Marujame i ambasadora Francuske Frederika Mondolonija. U saopštenju Grada Beograda se podseća da je privatni partner na ovom najvećem ikad projektu JPP u Srbiji japansko-francuski konzorcijum Suez Groupe i I-Environment Investments, zavisnog društva japanske kompanije Itochu.

JPP projekat, za koji ugovor potpisan krajem septembra 2017. godine predviđa da će trajati 25 godina, omogućiće zatvaranje i sanaciju jedne od najvećih aktivnih deponija u Evropi i proizvodnju toplotne i električne energije iz obnovljivih izvora u kogenerativnom postrojenju koje će imati kapacitet preparade 340.000 tona otpada godišnje.

Prema Vesićevim rečima, izmena plana detaljne regulacije biće završena do oktobra, kada će Skupština grada usvojiti izmene, da bi nakon toga građevinska dozvola bila izdata do kraja godine, što će omogućiti početak građevinskih radova na proleće 2019. godine.

Projekat je dodeljen “u veoma transparentnom procesu koji je rađen pod pokroviteljstvom Svetske banke”, podsetio je Vesić tokom obilaska deponije, napominjući da je investicija obezbeđena bez kreditnog zaduživanja grada.

Tender je organizovao Grad Beograd uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svetske banke.

Događaju je prisustvovao i direktor kompanije Beo Clean Energy Vladimir Milovanović, koji je rekao da će ljudima koji trenutno rade na deponiji na poslovima odvajanja otpada biti obezbeđen drugi posao po početku sanacije.

“Ovde će na kraju ostati samo zelena površina, bez neprijatnih mirisa. Smeće će biti deponovano na primereniji način, pa će deponija kakvu sada poznajemo nestati od 2021. godine,” rekao je Milovanović.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), Beo Clean Energy, registrovana kao Beo Čista Energija, kao 50/50 zajedničko preduzeće I-Environment Investments, sa sedištem u Velikoj Britaniji, i Suez Grupe.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra da odobri finansiranje u iznosu do 90 miliona evra društvu sa ograničenom odgovornošću Beo Čista Energija, osnovanom za projektovanje, izgradnju, finansiranje, upravljanje i transfer beogradskog JPP projekta upravljanja čvrstim otpadom, a čiji je vlasnik konzorcijum kompanija Suez i Itochu, navodi se na portalu EBRD-a. Indikativno se očekuje da uprava banke donese odluku o finansiranju 19. septembra.

Predviđeno je da se projekat finansira zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama: EBRD, IFC i Evropskom investicionom bankom (EIB), navodi se na portalu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

29. maj 2018. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

29. maj 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

29. maj 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

29. maj 2018. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom