x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Beograd će ponuditi 100 zgrada za povećanje energetske efikasnosti kroz ESCO model

06.03.2019. | Komentari: 0Autor:

Photo: Pixabay
Beograd će ponuditi 100 zgrada za povećanje energetske efikasnosti kroz ESCO model

Grad Beograd ponudiće zainteresovanim investitorima da povećaju energetsku efikasnost stotinak javnih zgrada kroz ESCO model, dok se krajem ove godine ili početkom sledeće očekuje početak projekta Termalna rehabilitacija javnih zgrada, vrednog 16 miliona evra, najavili su predstavnici gradskih vlasti povodom Svetskog dana energetske efikasnosti 5. marta.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije radi podnošenja zahteva za sledeću fazu projekta Termalna rehabilitacija javnih zgrada, a to je sprovođenje planiranih radova na sanaciji, rekonstrukciji i adaptaciji objekata.

Početak implementacije projekta vrednog 16 miliona evra se očekuje krajem 2019. ili početkom 2020. godine, najavio je on, i dodao da se očekuje ušteda energije do 60%.

Gradonačelnik je istakao da će projektom biti obuhvaćene Studentska poliklinika i stacionar, Hitna pomoć i Gradska biblioteka.

Evropska unija (IPA 2018) je obezbedila 11 miliona evra bespovratnih sredstava, dok je 5 miliona zajam EBRD-a.

A, njegov zamenik Goran Vesić najavio je da će u narednom periodu, posredstvom ESCO modela, biti ponuđeno stotinak javnih zgrada nekome ko je spreman da ih učini energetski efikasnim, te će one to i postati bez ulaganja iz gradskog budžeta.

On je izjavio da će svi javni objekti ubuduće morati da budu energetski efikasni, što znači da će se novi objekti graditi kao takvi, a postojeći će morati da se rekonstruišu.

U toku izdavanje dozvola za saniranje deponije u Vinči

Vesić je naveo i da je u toku izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za saniranje deponije u Vinči, koja je, kako je istakao, Gradu veoma važna jer osim što će se otpad reciklirati, tu će se i proizvoditi energija.

Insistiraće se i na “zelenim krovovima“, a partneri bi mogli da budu i građani, posredstvom JP “Gradsko stambeno”, koje već radi slične projekte, rekao je on.

Nina Jandrić, vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za energetiku, izjavila je da se ove godine planira ugradnja solarnih panela na Starom DIF-u i u SC “Voždovac”.

Energetski pregledi planirani su na 22 gradska objekta, po predlogu gradskih opština, što će biti osnova za energetsku sanaciju, za početak, šest objekata, dodala je ona.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.