Energetska efikasnost

Beograd će ponuditi 100 zgrada za povećanje energetske efikasnosti kroz ESCO model

Beograd-sto-zgrada-energetska-efikasnost-ESCO-model

Photo: Pixabay

Objavljeno

06.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Beograd ponudiće zainteresovanim investitorima da povećaju energetsku efikasnost stotinak javnih zgrada kroz ESCO model, dok se krajem ove godine ili početkom sledeće očekuje početak projekta Termalna rehabilitacija javnih zgrada, vrednog 16 miliona evra, najavili su predstavnici gradskih vlasti povodom Svetskog dana energetske efikasnosti 5. marta.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije radi podnošenja zahteva za sledeću fazu projekta Termalna rehabilitacija javnih zgrada, a to je sprovođenje planiranih radova na sanaciji, rekonstrukciji i adaptaciji objekata.

Početak implementacije projekta vrednog 16 miliona evra se očekuje krajem 2019. ili početkom 2020. godine, najavio je on, i dodao da se očekuje ušteda energije do 60%.

Gradonačelnik je istakao da će projektom biti obuhvaćene Studentska poliklinika i stacionar, Hitna pomoć i Gradska biblioteka.

Evropska unija (IPA 2018) je obezbedila 11 miliona evra bespovratnih sredstava, dok je 5 miliona zajam EBRD-a.

A, njegov zamenik Goran Vesić najavio je da će u narednom periodu, posredstvom ESCO modela, biti ponuđeno stotinak javnih zgrada nekome ko je spreman da ih učini energetski efikasnim, te će one to i postati bez ulaganja iz gradskog budžeta.

On je izjavio da će svi javni objekti ubuduće morati da budu energetski efikasni, što znači da će se novi objekti graditi kao takvi, a postojeći će morati da se rekonstruišu.

U toku izdavanje dozvola za saniranje deponije u Vinči

Vesić je naveo i da je u toku izdavanje lokacijskih uslova i građevinske dozvole za saniranje deponije u Vinči, koja je, kako je istakao, Gradu veoma važna jer osim što će se otpad reciklirati, tu će se i proizvoditi energija.

Insistiraće se i na „zelenim krovovima„, a partneri bi mogli da budu i građani, posredstvom JP “Gradsko stambeno”, koje već radi slične projekte, rekao je on.

Nina Jandrić, vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za energetiku, izjavila je da se ove godine planira ugradnja solarnih panela na Starom DIF-u i u SC „Voždovac“.

Energetski pregledi planirani su na 22 gradska objekta, po predlogu gradskih opština, što će biti osnova za energetsku sanaciju, za početak, šest objekata, dodala je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bogdanovic EBRD BEF 2023 Dekarbonizaciji urbanih sredina grejanje obnovljive izvore

Bogdanović (EBRD): Dekarbonizaciji urbanih sredina najviše doprinosi grejanje na obnovljive izvore

6. mart 2019. - U dekarbonizaciji urbanih sredina najviše mogu da pomognu sistemi na obnovljive izvore energije, kazao je na konferenciji BEF 2023 Bojan Bogdanović iz EBRD-a

procesing 23 medjunarodni kongres o procesing industriji

36. Međunarodni kongres o procesnoj industriji – Procesing ‘23. održava se 1. i 2. juna u Šapcu

6. mart 2019. - Cilj konferencije je inoviranje znanja inženjera u procesnoj industriji, energetici, rudarstvu, komunalnom sektoru, kao i podrška istraživačima u predstavljanju rezultata njihovih projekata

Đedović: u toku je javni poziv za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada, prijavite svoje projekte

Đedović: U toku javni poziv za sredstva za unapređenje energetske efikasnosti javnih zgrada

6. mart 2019. - Ministarka Đedović je pozvala opštine i gradove da se prijave za sredstva za mere energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

BEF 2023: Infrastruktura, tehnologije i finansiranje za ugljeničnu neutralnost do 2050: šanse i izazovi za region Zapadnog Balkana

6. mart 2019. - Kako bi energetski sistemi u regionu Zapadnog Balkana postigli ugljeničnu neutralnost ključni preduslovi su infrastruktura, dostupnost tehnologije i finansiranja.