OIE

BayWa prodao Kelagu vetroelektranu Orjak

BayWa prodaja vetroelektrana Orjak Kelag

Vetropark Orjak u Hrvatskoj (slika: BayWa r.e.)

Objavljeno

15.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrijska energetska kompanija Kelag novi je vlasnik vetroelektrane Orjak snage 10,25 MW u Hrvatskoj.

Kompanija BayWa r.e., globalni igrač u sektoru zelene energije, saopštila je da je prodala svoje hrvatsku vetroelektranu Orjak firmi Kelag, koja je jedna od vodećih proizvođača zelene energije u Austriji.

Vetroelektrana Orjak bila je prvi projekat kompanije BayWa r.e. u Hrvatskoj i jugoistočnoj Evropi. Kompanija, koja je dosad izgradila elektrane na obnovljive izvore energije snage 3,5 GW i upravlja projektima snage 8,5 GW, trenutno razvija nekoliko projekata u regionu.

Jugoistočna Evropa je ključno tržište za BayWa r.e. s obzirom na veliki potencijal koji ima u sektoru obnovljive energije

Projekat u Hrvatskoj je razvila ćerka-firma ECOwind u opštini Omiš, oko 25 kilometara jugoistočno od Splita. Vetropark ima pet turbina snage 2,05 MW koje su postavljane na visini od 80 metara.

Orjak proizvodi električu energiju od decembra 2018, od kada dobija i fid-in tarife. Godišnja proizvodnja od 25 GWh dovoljna je za snabdevanje približno 7.000 domaćinstava u Hrvatskoj.

Kako je izjavio Lorenzo Palombi, direktor projekata vetroelektrana za Evropu, Srednji istok i Afriku u BayWa r.e., region Jugoistočne Evrope je ključno tržište u budućnosti za ovu kompaniju s obzirom na veliki potencijal koji ima u sektoru obnovljive energije.

Hrvatska je uvela fid-in premije kako bi podstakla rast kapaciteta obnovljive energije sa 1 GW na 1,9 GW do 2030.

Iz naše kancelarije u Zagrebu već radimo na novim projektima za korišćenje energije vetra i Sunca, istakao je on.

Hrvatska, kako kažu u kompaniji BayWa r.e., je stvorila uslove za nova ulaganja u obnovljive izvore energije.

Naime, nakon što su fid-in tarife periodu do 2019. omogućile razvoj kapaciteta na obnovljive izvore energije snage 1 GW, Hrvatska je sada uvela fid-in premije kako bi podstakla rast ovih kapaciteta na 1,9 GW do 2030.

Bernd Neuner, generalni direktor KI-Kelag International GmbH, rekao je da će odlični uslovi za rad vetroelektrane Orjak, kao i dugoročni ugovori koje ima, pomoći ovoj kompaniji da pruži trajni doprinos energetskoj tranziciji u Hrvatskoj i Evropi, ali i da kupcima obezbedi čistu energiju.

Osim proizvodnje električne energije, delatnost Kelaga je i snabdevanje kupaca električnom energijom, gasom i toplotnom energijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

15. decembar 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

15. decembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

15. decembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

15. decembar 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije