OIE

BayWa prodao Kelagu vetroelektranu Orjak

BayWa prodaja vetroelektrana Orjak Kelag

Vetropark Orjak u Hrvatskoj (slika: BayWa r.e.)

Objavljeno

15.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Austrijska energetska kompanija Kelag novi je vlasnik vetroelektrane Orjak snage 10,25 MW u Hrvatskoj.

Kompanija BayWa r.e., globalni igrač u sektoru zelene energije, saopštila je da je prodala svoje hrvatsku vetroelektranu Orjak firmi Kelag, koja je jedna od vodećih proizvođača zelene energije u Austriji.

Vetroelektrana Orjak bila je prvi projekat kompanije BayWa r.e. u Hrvatskoj i jugoistočnoj Evropi. Kompanija, koja je dosad izgradila elektrane na obnovljive izvore energije snage 3,5 GW i upravlja projektima snage 8,5 GW, trenutno razvija nekoliko projekata u regionu.

Jugoistočna Evropa je ključno tržište za BayWa r.e. s obzirom na veliki potencijal koji ima u sektoru obnovljive energije

Projekat u Hrvatskoj je razvila ćerka-firma ECOwind u opštini Omiš, oko 25 kilometara jugoistočno od Splita. Vetropark ima pet turbina snage 2,05 MW koje su postavljane na visini od 80 metara.

Orjak proizvodi električu energiju od decembra 2018, od kada dobija i fid-in tarife. Godišnja proizvodnja od 25 GWh dovoljna je za snabdevanje približno 7.000 domaćinstava u Hrvatskoj.

Kako je izjavio Lorenzo Palombi, direktor projekata vetroelektrana za Evropu, Srednji istok i Afriku u BayWa r.e., region Jugoistočne Evrope je ključno tržište u budućnosti za ovu kompaniju s obzirom na veliki potencijal koji ima u sektoru obnovljive energije.

Hrvatska je uvela fid-in premije kako bi podstakla rast kapaciteta obnovljive energije sa 1 GW na 1,9 GW do 2030.

Iz naše kancelarije u Zagrebu već radimo na novim projektima za korišćenje energije vetra i Sunca, istakao je on.

Hrvatska, kako kažu u kompaniji BayWa r.e., je stvorila uslove za nova ulaganja u obnovljive izvore energije.

Naime, nakon što su fid-in tarife periodu do 2019. omogućile razvoj kapaciteta na obnovljive izvore energije snage 1 GW, Hrvatska je sada uvela fid-in premije kako bi podstakla rast ovih kapaciteta na 1,9 GW do 2030.

Bernd Neuner, generalni direktor KI-Kelag International GmbH, rekao je da će odlični uslovi za rad vetroelektrane Orjak, kao i dugoročni ugovori koje ima, pomoći ovoj kompaniji da pruži trajni doprinos energetskoj tranziciji u Hrvatskoj i Evropi, ali i da kupcima obezbedi čistu energiju.

Osim proizvodnje električne energije, delatnost Kelaga je i snabdevanje kupaca električnom energijom, gasom i toplotnom energijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.