OIE

Baterije osvajaju Evropu: Nemačka, Belgija i Rumunija instaliraju baterijske sisteme snage 11,5 GWh

baterije rast evropa nemacka rumunija belgija

Foto: iStock

Objavljeno

15.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kapaciteti baterija za skladištenje energije poslednjih godina doživljavaju neverovatan rast, pa su godišnje instalacije za samo četiri godine uvećane više od 12 puta. O kakvim promenama je reč govore i najavljene investicije u poslednjih desetak dana: Nemačka će do 2026. godine instalirati baterije snage 7 GWh, Belgija sledeće godine počinje da gradi baterijski sistem od 2,8 GWh, a u toku je postavljanje instalacije od 200 MW/800 MWh, dok će Rumunija uskoro potpisati ugovore za baterije snage 1,5 GWh.

Na kraju 2023. godine kapacitet instaliranih baterijskih sistema za skladištenje energije širom šlpanete bio je 87 GW, od čega su velike baterije imale snagu od 54 GW, a one manje, iza brojila, 33 GW.

Pesimistična prognoza Međunarodne agencije za energetikeu (IEA) do 2030. vidi rast na 762 GW, a optimistična na 1.204 GW. Njeni stručnjaci smatraju da će baterije odneti pobedu u odnosu na reverzibilne hidroelektrane, koje su sa 181 GW dominantnije u odnosu na baterije, ali do 2030. će se to povećati samo na 249 GW odnosno 293 GW.

baterije godisnje instalacije iea 2010-2023

Godišnje instalacije baterija su do 2018. i 2019. bile zanemarljive, ali od tada beleže vrtoglav rast. Sa oko tri gigavata u ove dve godine dostigle su 41,5 GW u 2023.

Nema iznenađenja u podatku da je sa oko 50 odsto baterija Kina prvo tržište, dok je na drugom Evropa, pa SAD. Evropa je 2023. instalirala 17,2 GWh baterija i dostigla ukupan kapaciet od 35,9 GWh.

Nemačka: Baterije i vodonik za završetak prelaska na zelenu energiju

Lider u Evropi je Nemačka, a u naredne dve godine se očekuje ubrzanje investicija, posebno u velikim projektima, najavilo je Nemačko udruženje solarne industrije (BSW).

Oko 7 GW će biti dodato do 2026. na postojećih 1,8 GW baterija koje su instalirane na elektranama snage veće od jednog megavata.

Rast instaliranja velikih baterija je rezultat kretanjima na tržištu struje i razlici između niskih i vioskih veleprodajnih cena, navelo je Udruženje. To omogućava baterijskim sistemima da skladište jeftinu solarnu energiju u vreme visoke proizvodnje i prodaju je u vreme visoke potražnje.

Nemačka sada ima 13 GWh u baterijama u domaćinstvima

BSW podseća da se više od 80 odsto manjih solarnih elektrana instalira sa baterijama. Nemačka je na kraju prve polovine ove godine imala baterije snage skoro 16 GWh. Od toga 13 GWh je sastavni deo solarnih sistema na krovovima domaćinstava, 1,1 GWh su komercijalni baterijski sistemi, a 1,8 GWh velike baterije.

Uz zeleni vodonik, podseća BSW, baterije su ključna tehnologija koja će omogućiti prelazak nemačkog elektroenergetskog sistema na obnovljivu energiju. One će, kako se dodaje, stabilizovati stanje u mreži kada nema dovoljno sunca ili vetra, preneo je Clean Energy Wire.

Belgija: Zelena kornjača za bezbednost energetskog sistema

baterije rast evropa nemacka rumunija belgija sweco

Baterijski park Zelena kornjača nalaziće se u mestu Dilsen-Stokem (Dilsen-Stokkem) u severoistočnoj Belgiji. Pre nedelju dana holandska kompanija GIGA Storage Belgium objavila je da će firma Sweco iz Švedske biti zadužena za projektovanje.

Sa kapacitetom od 700 MW/2.800 MW, što je jednako prosečnoj godišnjoj potrošnji energije 385.000 domaćinstava, skladište će biti jedno od najvećih u Evropi.

Sistem će dati značajan doprinos mreži obezbeđivanjem skladištene obnovljive energije tokom perioda niske proizvodnje iz solara i vetra, čime će se smanjiti oslanjanje Belgije na gasne elektrane, saopštio je Sweco.

Engie razvoja projekte snage 1,5 GWh

Izgradnja bi trebalo da počne u leto 2025, a završetak se očekuje do 2028.

U Belgiji je u julu već započela gradnja jednog od trenutno najvećih baterijskih sistema za skladištenje energije u Evropi. Kompanija Engie pokrenula je instalaciju na lokaciji Filforde.

Sa instaliranim kapacitetom od 200 MW na lokaciji od 3,5 hektara, baterija će moći da skladišti 800 MWh energije. Početak rada 100 MW očekuje se sledeće godine, a ostatka u 2026. Engie u Belgiji razvoja još dva projekta – Kalo (100 MW/400 MWh) i Drogenboš (80 MW/320 MWh).

„Sa rastućim udelom obnovljivih izvora energije u energetskom miksu, doprinos baterijskih sistema za obezbeđivanje pouzdanosti i bezbednosti energetskih sistema postaje ključan“, izjavio je Sebastien Arbola (Sébastien Arbola) iz kompanije Engie.

Rumunija: Ugovori za baterije od 1,5 GWh

Godišnji rast instalacija baterija u Evropi (SolarPower Europe)

Rumunija se krupnim koracima priključuje razvijenijim članicama Evropske unije.

Plan ozvaničen u julu ove godine predviđa da do kraja 2025. kapacitet za skladištenje energije dostigne 2,5 GW, a onda da se poveća na 5 GW u narednih godinu dana. Iz Plana oporavka i otpornosti država je namenila 80 miliona evra za baterije.

Ministar energetike Sebastijan Burduža je danas izjavio da je vrlo blizu potpisivanje ugovora za baterije snage 1.500 MWh. Završetak tih investicija očekuje se 2025-2026, istakao je on.

Baterije planira da gradi dosta investitora, ali jedan od najvećih je Monsson. Kompanija je najavila da će do 2030. instalirati baterijske sistema snage 1,5 GWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kineske kompanije srusile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina 26 magavata

Kineske kompanije srušile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina

15. oktobar 2024. - Dongfang je na tržište izbacio vetroturbinu od 26 megavata, najjaču na svetu, za postrojenja na moru. Kineske firme su oborile rekorde u još dva segmenta.

grejanje najjeftinije zima drvo struja srbija

Grejanje u Srbiji najjeftinije na drva, najskuplje na struju

15. oktobar 2024. - Drvo bi trebalo da obezbedi najjeftinije grejanje u sezoni 2024/2025, pokazala je analiza Agencije za energetiku Republike Srbije

baterije rast evropa nemacka rumunija belgija

Baterije osvajaju Evropu: Nemačka, Belgija i Rumunija instaliraju baterijske sisteme snage 11,5 GWh

15. oktobar 2024. - Kapaciteti baterija poslednjih godina doživljavaju neverovatan rast, pa su godišnje instalacije za samo četiri godine uvećane više od 12 puta

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

15. oktobar 2024. - PPA za zelenu energiju je relativno nov pojam u najvećem delu Jugoistočne Evrope, a korporativni i drugi privatni sporazumi te vrste se tek pomaljaju