OIE

Banjaluka odbila inicijativu za gradnju hidroelektrane Krupa na Vrbasu

Foto: Grad Banjaluka

Objavljeno

22.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2018.

Komentari

0

Podeli

Grad Banjaluka odbacio je inicijativu za izgradnju hidroelektrane Krupa na reci Vrbas, pošto ovaj dokument nije pratila studija uticaja na životnu sredinu, saopštio je gradonačelnik Igor Radojičić posle sastanka sa predstavnicima 36 nevladinih organizacija okupljenih u Koaliciji za Vrbas.

Radojičić je precizirao da je Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva vraćena inicijativa za izgradnju hidroelektrane od 14,4 MW na području Krupe na Vrbasu koju je u aprilu ove godine podnelo ZP Hidrolektrane na Vrbasu, preduzeće iz sastava Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), navodi se u saopštenju grada.

„Iako je to zakonska obaveza, u inicijativi, kojom je traženo mišljenje Grada Banjaluke, nije bilo procene uticaja na životnu sredinu i Gradska uprava zbog toga ne može dati pozitivno mišljenje. Pored toga, nije ispunjen još jedan preduslov – da se za područje kanjona Vrbasa uradi poseban prostorni plan, iako je i to zakonska obaveza pošto se radi o zaštićenom području“, rekao je Radojičić i dodao da su i nevladine organizacije okupljene u Koaliciji za Vrbas upozorile da pitanje uticaja na životnu sredinu, kvalitet vode i vazduha, uopšte nije obrađen u inicijativi o kojoj se izjašnjava Grad Banjaluka.

On je podsetio da se Skupština grada već jednom, odnosno 2005. godine, usprotivila sličnim planovima, kada je, takođe, dato negativno mišljenje za izgradanju novih hidroelektrana na Vrbasu.

Nataša Crnković, predstavnik Koalicije za Vrbas, pozdravila je odluku o odbacivanju inicijative i izrazila očekivanje da će vlasti na nivou Republike Srpske prihvatiti „jasan signal Gradske uprave“.

„Očekujemo da sada obustave proceduru oko izgradnje hidroelektrana na Vrbasu. Mi smo vrlo jasnog stava da ne postoji mogućnost za izgradnju novih hidroelektrana na Vrbasu, jer su one štetne po prirodu i ljude, ekonomski nisu isplative i sa više aspekata ugrožavaju kvalitet života. Što se nas tiče, ovde ne postoji nikakav prostor za kompromis, a u slučaju da republičke institucije budu insistirale na ovom projektu, ostavljamo mogućnost da se građani Banjaluke o tome izjasne putem referenduma“, kazala je ona.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je 16. aprila ove godine od Grada Banje Luke zatražilo mišljenje o zahtevu za dodelu koncesije putem pregovaračkog postupka za izgradnju hidroelektrane Krupa na Vrbasu, u obuhvatu elektroenergetskog kompleksa HE Bočac, koja je planirana na području Krupe na Vrbasu, naselja u sastavu grada Banjaluke. Podnosilac koncesije je zavisno preduzeće Hidrolektrane na Vrbasu, preduzeće iz sastava ERS.

Sekretarijat EZ upozorava na neophodnost učešća javnosti

Učešće javnosti je suštinski deo procene uticaja na životnu sredinu, koju moraju da sprovedu sve članice Energetske zajednice (EZ). Ako ova obaveza nije ispoštovana, Sekretarijat pokreće postupke za rešavanje sporova kako bi se osiguralo da se propisi EZ poštuju, saopštio je nedavno Sekretarijat EZ u izjavi o razvoju malih hidroelektrana (MHE), dodajući da trenutno razmatra žalbu u vezi sa projektom za korišćenje hidroenergije u Srbiji.

Sekretarijat nije saopštio koji je to projekat, ali na sajtu EZ se navodi da je 30. avgusta primljena žalba u vezi sa uticajem hidroelektrana na Staroj planini na životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Serbia-renewable-energy-law-public-discussion 2021

U Srbiji počela javna rasprava o nacrtu zakona o obnovljivim izvorima energije

21 January 2021 - Uvode se aukcije za dodelu premija i fid-in tarifa, nacionalni energetski i klimatski plan, prozjumeri, energetske zajednice.

bankwatch zakon o obnovljivim izvorima energije srbija

Bankwatch: Ukinuti subvencije za male hidroelektrane u novom zakonu o obnovljivoj energiji u Srbiji

20 January 2021 - Nevladina organizacija predlaže Ministarstvu rudarstva i energetike da odustane od namere da i dalje subvencioniše MHE.

vetroelektrane na vodi-Poljska

Poljska usvojila “istorijski” zakon o vetroelektranama na vodi

19 January 2021 - Propis bi trebalo da od ove zemlje napravi najvećeg proizvođača energije iz vetroelektrana na Baltičkom moru.

energetska zadruga_Italija

Osnovana prva energetska zadruga u Italiji u mestu Magliano Alpi

19 January 2021 - Prva energetska zadruga u Italiji osnovana je u mestu Magliano Alpi na severu zemlje.