Životna sredina

Aurea 2018 za Algo Technology i postupak ekstrakcije braon morske alge

Slika: eKapija

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.03.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nagradu za investiciju godine u Srbiji – Aurea 2018, koju dodeljuje portal eKapija – dobila je kompanija Algo Tehnology iz Topole za tehnološki postupak ekstrakcije braon morske alge koji je rezultirao proizvodnjom preparata koji su u poljoprivredi  našli svoje mesto kao biostimulanti i fermentori, a u ekologiji kao fermentori za popravljanje kvaliteta voda, sanaciju kanala i deponija,  ali i  sredstvo za gašenje požara.

Tehnološki postupak ekstrakcije braon morske alge razlikuje se od svih u svetu od poznatih postupaka, što je ovu kompaniju odvojilo od konkurencije. Ova kompanija se prvi put prošle godine pojavila na tržištu. U istraživanja, proizvodnji i Razvojnu laboratoriju dosad je uloženo oko 1,2 mil evra.

Nagradu je jednom od osnivača Algo Technology, Željku Pantiću, uručio savetnik predsednika Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović.

„Neizmerno mi je drago da je prepoznat naš doprinos razvoju modernih i savremenih dostignuća u oblasti poljoprivrede i ekologije, i ovo prestižno priznanje će svakako biti inspiracija i motor za naš dalji razvoj i napredak.  Proizvodi na bazi braon morske alge našli su svoju primenu na farmama u Srbiji, dok smo početkom godine osnovali i firmu u Makedoniji. Prodaja je krenula i na tom tržištu, a do maja bi trebalo da započnemo i izvoz u Kinu“, rekao je Pantić.

Osim glavne nagrade, eKapija je dodelila i 3 specijalna priznanja.

Priznanje za inovativnost dobila je mlada kompanija 3F-Fit Fabricando Faber za MOTIMOVE uređaj namenjen asistenciji pokreta osoba sa hendikepom. Priznanje za društvenu korisnost podelile su dve kompanije – Lafarge BFC za jedinstveni koncept gradnje Lafarge kuća i kompanija WIG, koja je razvila automatizovani sistem za pripremu slanih rastvora za efikasno ispunjavanje naftnih bušotina nakon eksploatacije.

Po prvi put ove godine dodeljeno je i specijalno priznanje za tržišni potencijal, a ponela ga je startap kompanija Playerhunter za istoimenu društvenu mrežu za sportiste.

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za nagradu Aurea plasirala su se još tri projekata: priprodna kozmetika KOOZMETIK, Solagro – interaktivne reciklažne prese i Ekofungi – mešavina dehidratisanog organskog povrća.

O dobitniku glavne nagrade Aurea 2018 i nosiocima specijalnih priznanja odlučivao je šestočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs. Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Australijska kompanija Volt Resources potragu litijumom Srbiji

Australijska kompanija čeka da se uključi u potragu za litijumom u Srbiji

28. mart 2018. - Volt Resources čeka dozvolu za geološka istraživanja u zapadnoj Srbiji, uključujući područje pored lokacije Rio Tintovog planiranog rudnika

jadar litijum rio tinto vlada srbije uredba

Vlada Srbije novom uredbom odblokirala projekat Jadar

28. mart 2018. - Vlada Srbije usvojila je uredbu kojim je projekat Jadar vraćen u stanje pre donošenja uredbe kojom je zaustavljen, a koju je nedavno Ustavni sud proglasio neustavnom

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

28. mart 2018. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

28. mart 2018. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu