Električna energija

Antić: Još 900 miliona evra za ekološke projekte u elektranama na ugalj

Antic-900-miliona-evra-za-ekoloske-projekte-u-elektranama-na-ugalj

Slika: Aleksandar Antić (Twitter)

Objavljeno

04.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija namerava da u narednim godinama investira 900 miliona evra u sektor proizvodnje električne energije iz uglja kako bi se popravila zaštita životne sredine, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

U prethodnom periodu, kako je naveo, uloženo je oko 400 miliona evra u različite ekološke projekte u ovu vrstu proizvodnje električne energije.

Oko 400 miliona evra uloženo je dosad u termoelektrane

Rešeno je pitanje praškastog zagađenja, a rešava se i pitanje odsumporavanja dimnih gasova, što su ključni izazovi u ovom sektoru, izjavio je ministar na konferenciji „Zelena ekonomija regiona“, koju je organizovala Adria Media Group.

Prema njegovim rečima, činjenica da se dve trećine električne energije proizvodi iz uglja nameće nekoliko prioriteta, među kojima je posebno važno učiniti proizvodnju ekološki odgovornijom i omogućiti veću zastupljenost obnovljivih izvora energije.

Kao drugi prioritet ministar je naveo veći broj projekta iz obnovljivih izvora energije

Kao drugi prioritet naveo je veći broj projekta iz obnovljivih izvora energije i podsetio da je u poslednjih nekoliko godina na mrežu pušteno oko 550 MW instalisanih kapaciteta iz ovih izvora energije.

On je istakao da se radi na regulativnom okviru kao osnovi za nove projekte za obnovljivu energiju. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nedavno je saopštila da traži konsultanta za pripremu aukcija za obnovljive izvore energije u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija kontroverzni hidroelektrane Mokrice energetske krize

Slovenija podržala kontroverzni projekat hidroelektrane Mokrice usled energetske krize

24 маја 2022 - Vlada Slovenije je odlučila da je javni interes kod plana za izgradnju hidroelektrane Mokrice važniji od zabrinutosti za očuvanje prirode

EPS napravio dva vazna koraka u pripremi za gradnju RHE Bistrica he potpec

Energetska kriza ubrzava početak gradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

23 маја 2022 - Vlada Srbije je donela odluku o izradi prostornog plana područja posebne namene sistema RHE Bistrica i hidroelektrane Potpeć

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

23 маја 2022 - Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je na 24 hektara sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije