Električna energija

Antić: Još 900 miliona evra za ekološke projekte u elektranama na ugalj

Antic-900-miliona-evra-za-ekoloske-projekte-u-elektranama-na-ugalj

Slika: Aleksandar Antić (Twitter)

Objavljeno

04.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija namerava da u narednim godinama investira 900 miliona evra u sektor proizvodnje električne energije iz uglja kako bi se popravila zaštita životne sredine, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

U prethodnom periodu, kako je naveo, uloženo je oko 400 miliona evra u različite ekološke projekte u ovu vrstu proizvodnje električne energije.

Oko 400 miliona evra uloženo je dosad u termoelektrane

Rešeno je pitanje praškastog zagađenja, a rešava se i pitanje odsumporavanja dimnih gasova, što su ključni izazovi u ovom sektoru, izjavio je ministar na konferenciji „Zelena ekonomija regiona“, koju je organizovala Adria Media Group.

Prema njegovim rečima, činjenica da se dve trećine električne energije proizvodi iz uglja nameće nekoliko prioriteta, među kojima je posebno važno učiniti proizvodnju ekološki odgovornijom i omogućiti veću zastupljenost obnovljivih izvora energije.

Kao drugi prioritet ministar je naveo veći broj projekta iz obnovljivih izvora energije

Kao drugi prioritet naveo je veći broj projekta iz obnovljivih izvora energije i podsetio da je u poslednjih nekoliko godina na mrežu pušteno oko 550 MW instalisanih kapaciteta iz ovih izvora energije.

On je istakao da se radi na regulativnom okviru kao osnovi za nove projekte za obnovljivu energiju. Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) nedavno je saopštila da traži konsultanta za pripremu aukcija za obnovljive izvore energije u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku