OIE

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Foto: Alcazar Energy

Objavljeno

21.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.05.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II), fond za održivu infrastrukturu s fokusom na velike projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u tržištima u razvoju, prikupio je ukupno 490 miliona dolara. Taj instrument registrovan u Luksemburgu završio je s proširenjem, a privukao je kapital iz Severne Amerike, Evrope, sa Bliskog istoka i iz Azije.

Od okončanja prve runde u novembru 2022, fond kompanije Alcazar Energy privukao je još osam prvoklasnih investitora, poput Korporacije Sjedinjenih Država za finansiranje međunarodnog razvoja (DFC). Novi partneri su se pridružili snažnoj grupi privatnih i javnih investitora, od kojih 80 odsto imaju vrhunske rejtinge AA ili AAA, stoji u objavi.

AEP-II namerava da razvije projekte za ukupno 1,6 gigavata, privuče dve milijarde dolara u investicijama

Strategija fonda Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) jeste da razvije projekte za čistu proizvodnju energije zbirne snage 1,6 gigavata u odabranim tržištima u razvoju. Kada budu dovršena, ta postrojenja će ublažiti godišnje emisije gasova s efektom staklene bašte za tri miliona tona, a istovremeno otvoriti mogućnosti dugoročnog zapošljavanja u zemljama u kojima posluje, saopštila je kompanija.

Akronim SLP, znači specijalno partnerstvo sa ograničenom odgovornošću, a u Luksemburgu, gde je fond registrovan, koristi se SCSp.

Fond je akvirirao prava na svoja prva dva projekta vetroelektrana na Zapadnom Balkanu, ukupnog kapaciteta 456 megavata. Osnovan je s ciljem da generiše još dve milijarde dolara u direktnim stranim investicijama, uključujući projektno finansiranje.

Alcazar Energy je svoj fond AEP-I prodao 2021. godine

Alcazar Energy je saopštio da su prikupljanju sredstava za AEP-II doprineli njegovi jaki rezultati u investiranju u projekte u domenu zelene energije i njihovo finansiranje, zatim njegova ekspertiza o tržištima u razvoju te posvećenost najboljoj praksi u zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG).

Taj potez je usledio nakon što je 2021. portfelje projekata iz svog fonda AEP-I prodao firmi China Three Gorges South Asia Investment, ogranku korporacije China Three Gorges. Među njegovim deoničarima su bili Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Silk Road Fund.

„Uzbuđeni smo što objavljujemo da je AEP-II kompletiran i želimo dobrodošlicu prvoklasnim javnim i privatnim investitorima u infrastrukturu. Takav trud u prikupljanju sredstava, inače u izazovnim tržišnim uslovima, ogromno je priznanje snazi naše ponude i glas poverenja u našu sposobnost da u tržištima u razvoju predvodimo razvoj projekata za čistu proizvodnju energije. S ovim fondom smo dobro pozicionirani da nastavimo da investiramo u esencijalne projekte za energiju iz obnovljivih izvora koji guraju energetsku tranziciju napred na onim mestima na kojima je tradicionalna investiciona zajednica istorijski nedovoljno prisutna“, izjavio je suosnivač i izvršni partner Danijel Kalderon. On je prošle nedelje govorio na Beogradskom energetskom forumu 2024.

Sedište savetodavnog tima kompanije Alcazar Energy je u Dubaiju. AEP-II je okupio investitore iz Severne Amerike, Evrope, sa Bliskog istoka i iz Azije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

21. maj 2024. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

21. maj 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate

Kompjuterska-greska-rasparcala-evropsko-trziste-struje-ekstremne-skokove-cena

Kompjuterska greška rasparčala evropsko tržište struje uz ekstremne skokove cena

21. maj 2024. - Poremećaj na platformi berze električne energije EPEX SPOT doveo je do raskida veza na tržištu za dan unapred i divljanja cena

Alcazar-Energy-Partners-projekat-vetroelektrane-400-megavata-Severnoj-Makedoniji

Alcazar Energy Partners pokrenuo projekat vetroelektrane od 400 megavata u Severnoj Makedoniji

21. maj 2024. - Alcazar Energy Partners zvanično kreće u investiciju u vetropark u Severnoj Makedoniji koji će imati kapacitet do 400 megavata