OIE

Alcazar Energy Partners širi portfolio novim projektima u Srbiji

alcazar rp global Serbia celzijus wind

Foto: Alcazar Energy

Objavljeno

14.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Alcazar Energy Partners je akvirirao projekat jedne vetroelektrane od 200 megavata i portfelj projekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora ukupne planirane snage 768 megavata.

Alcazar Energy Partners je s kompanijom RP Global potpisao sporazum o preuzimanju njenih prava na razvoj i izgradnju za Project Celzijus 1 i upravljanje tom vetroelektranom planiranog kapaciteta 200 megavata. Lokacija je istočno od Beograda. Transakcija obuhvata i portfelj projekata vetroparkova i solarnih elektrana od ukupno 768 megavata, stoji u objavi.

Očekuje se da će navedena akvizicija biti sprovedena pre kraja godine, naveo je Alcazar.

Kompanija je istakla da će tom transakcijom znatno iskoračiti ka svom cilju da u Srbiji izgradi energetske objekate vredne ukupno 600 miliona dolara u domenu obnovljivih izvora, i postane najveća platforma za zelenu energiju u regionu, gde ima ambiciju da dostigne 1,2 milijarde dolara.

Kapitalna investicija u Project Celzijus 1 procenjena je na 300 miliona dolara

Kada se svi projekti završe, očekuje se da će godišnje proizvoditi više od 1,7 teravat-sati čiste energije, piše u saopštenju.

RP Global, sa sedištima u Beču i Madridu, razvija velike projekte u sektoru zelene energetike i upravlja njima.

Energija iz Srbije će biti potrebna Centralnoj Evropi

Alcazar Energy Partners je procenio da će kapitalna investicija u Project Celzijus 1 iznositi tri stotine miliona dolara. To bi bila jedna od najvećih vetroelektrana na Zapadnom Balkanu, saopštila je kompanija.

Kalderon: Srbija je važno tržište ne samo za potrebe zemalja Zapadnog Balkana za energentima, već i Centralne Evrope

Project Celzijus 1 bi u punom pogonu trebalo da proizvodi dovoljno zelene struje za 31.000 domaćinstava u Srbiji. Od tog poduhvata se u fazi izgradnje očekuje otvaranje 800 radnih mesta, naveo je Alcazar.

Srbija je važno tržište ne samo za snabdevanje zemalja Zapadnog Balkana energentima, već i Centralne Evrope, a ovaj projekat će u svom okruženju omogućiti otvaranje vrednih radnih mesta i sticanje vrednih veština, naveo je Danijel Kalderon, suosnivač i izvršni partner kompanije.

Otkrio je da će Alcazar Energy Partners pomenute projekte realizovati u saradnji sa RP Globalovim timom kojeg predvodi Maja Maćić, generalna direktorka za Srbiju. Generalni direktor austrijsko-španske kompanije Gerhard Macinger istakao je da će se njegova firma truditi da Project Celzijus 1 bude sproveden do kraja sa istim žarom i efikasnošću kao kod svih svojih poduhvata.

Novi sporazum omogućava RP Globalu da proširi svoje glavne projekte, dodao je.

Alcazar Energy Partners radi na projektima u tri zemlje na Zapadnom Balkanu

Alcazar Energy Partners je na Beogradskom energetskom forumu 2024 objavio da namerava da u narednih par kvartala kupi dva ili tri projekta za razvoj obnovljivih izvora da bi na Zapadnom Balkanu dostigao jedan gigavat kapaciteta.

Alcazar Energy Partners je kupio projekat vetroparka Bijela od 118 megavata. Za njega je nedavno potpisao sporazum o priključenju na prenosnu mrežu. Lokacija je u opštini Šavnik u Crnoj Gori. Alcazar je i u ovom poslu zadržao firme koje su ga započele, za podršku. U Severnoj Makedoniji je preuzeo projekat vetroparka snage od 400 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kineske kompanije srušile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina

14. oktobar 2024. - Dongfang je na tržište izbacio vetroturbinu od 26 megavata, najjaču na svetu, za postrojenja na moru. Kineske firme su oborile rekorde u još dva segmenta.

grejanje najjeftinije zima drvo struja srbija

Grejanje u Srbiji najjeftinije na drva, najskuplje na struju

14. oktobar 2024. - Korišćenje drveta trebalo bi da obezbedi najjeftinije grejanje stambenog prostora u Srbiji u grejnoj sezoni...

baterije rast evropa nemacka rumunija belgija

Baterije osvajaju Evropu: Nemačka, Belgija i Rumunija instaliraju baterijske sisteme snage 11,5 GWh

14. oktobar 2024. - Kapaciteti baterija poslednjih godina doživljavaju neverovatan rast, pa su godišnje instalacije za samo četiri godine uvećane više od 12 puta

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

14. oktobar 2024. - PPA za zelenu energiju je relativno nov pojam u najvećem delu Jugoistočne Evrope, a korporativni i drugi privatni sporazumi te vrste se tek pomaljaju