OIE

Albanija uvela neto merenje za solarnu proizvodnju prozjumera

Albanija neto merenje

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je uvela neto merenje (net metering) za prozjumere koji električnu energiju proizvode putem fotonaponskih solarnih panela, objavilo je Ministarstvo infrastrukture i energetike.

Neto merenje koje je uvela Albanija obuhvata mala i srednja preduzeća (MSP) i domaćinstva sa fotonaponskim solarnim panelima čiji kapacitet ne prelazi 500 kW.

Vlada Albanije očekuje da će program neto merenja omogućiti instalaciju 200 MW fotonaponskih solarnih kapaciteta, preneo je pv magazine.

Na projekte koji ispunjavaju uslove programa neto merenja primenjivaće se tržišne cene električne energije. Višak električne energije koja se predaje u mrežu obračunavaće albanski operator distributivnog sistema OSHEE na mesečnom nivou, dok će se konačne isplate vršiti na kraju godine.

Neto merenje predviđeno zakonom iz 2017. godine

Program neto merenja za fotonaponske solarne elektrane i vetroelektrane kapaciteta do 500 kW predviđene su zakonom iz 2017. godine, kojim se promovišu obnovljivi izvori energije, navela je Evropska komisija u najnovijem izveštaju o napretku Albanije u usklađivanju zakonodavstva sa propisima EU.

Ovim zakonom je uveden sistem podrške koja se dodeljuje kroz konkurentan postupak za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije (OIE) u solarnim elektranama kapaciteta većeg od 2 MW i vetroelektrane kapaciteta većeg od 3 MW. Postupak se zasniva na sistemu podrške razlikom u ceni koja se plaća povrh tržišne cene električne energije.

Revidirani nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije u periodu od 2018. do 2020.godine predviđa udeo obnovljivih izvora energije od 38% u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, u skladu sa ciljem dostizanja udela OIE od 38% do 2020. godine.

Međutim, Evropska komisija upozorava da je potrebno hitno povećati kapacitete obnovljivih izvora energije tako da se smanji zavisnost Albanije od hidroenergije.

Albanija električnu energiju proizvodi skoro isključivo u hidroelektranama (98%), što je čini podložnom šokovima nepovoljnih hidroloških uslova. Povrh toga, Albanija ne proizvodi dovoljno električne energije u hidroelektranama za domaće potrebe, što je čini neto uvoznikom struje, navela je Evropska komisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

19. jul 2019. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

19. jul 2019. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

19. jul 2019. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

19. jul 2019. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7