OIE

Albanija uvela neto merenje za solarnu proizvodnju prozjumera

Albanija neto merenje

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je uvela neto merenje (net metering) za prozjumere koji električnu energiju proizvode putem fotonaponskih solarnih panela, objavilo je Ministarstvo infrastrukture i energetike.

Neto merenje koje je uvela Albanija obuhvata mala i srednja preduzeća (MSP) i domaćinstva sa fotonaponskim solarnim panelima čiji kapacitet ne prelazi 500 kW.

Vlada Albanije očekuje da će program neto merenja omogućiti instalaciju 200 MW fotonaponskih solarnih kapaciteta, preneo je pv magazine.

Na projekte koji ispunjavaju uslove programa neto merenja primenjivaće se tržišne cene električne energije. Višak električne energije koja se predaje u mrežu obračunavaće albanski operator distributivnog sistema OSHEE na mesečnom nivou, dok će se konačne isplate vršiti na kraju godine.

Neto merenje predviđeno zakonom iz 2017. godine

Program neto merenja za fotonaponske solarne elektrane i vetroelektrane kapaciteta do 500 kW predviđene su zakonom iz 2017. godine, kojim se promovišu obnovljivi izvori energije, navela je Evropska komisija u najnovijem izveštaju o napretku Albanije u usklađivanju zakonodavstva sa propisima EU.

Ovim zakonom je uveden sistem podrške koja se dodeljuje kroz konkurentan postupak za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije (OIE) u solarnim elektranama kapaciteta većeg od 2 MW i vetroelektrane kapaciteta većeg od 3 MW. Postupak se zasniva na sistemu podrške razlikom u ceni koja se plaća povrh tržišne cene električne energije.

Revidirani nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije u periodu od 2018. do 2020.godine predviđa udeo obnovljivih izvora energije od 38% u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, u skladu sa ciljem dostizanja udela OIE od 38% do 2020. godine.

Međutim, Evropska komisija upozorava da je potrebno hitno povećati kapacitete obnovljivih izvora energije tako da se smanji zavisnost Albanije od hidroenergije.

Albanija električnu energiju proizvodi skoro isključivo u hidroelektranama (98%), što je čini podložnom šokovima nepovoljnih hidroloških uslova. Povrh toga, Albanija ne proizvodi dovoljno električne energije u hidroelektranama za domaće potrebe, što je čini neto uvoznikom struje, navela je Evropska komisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima