OIE

Albanija uvela neto merenje za solarnu proizvodnju prozjumera

Albanija neto merenje

Foto: Pixabay

Objavljeno

19.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.07.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je uvela neto merenje (net metering) za prozjumere koji električnu energiju proizvode putem fotonaponskih solarnih panela, objavilo je Ministarstvo infrastrukture i energetike.

Neto merenje koje je uvela Albanija obuhvata mala i srednja preduzeća (MSP) i domaćinstva sa fotonaponskim solarnim panelima čiji kapacitet ne prelazi 500 kW.

Vlada Albanije očekuje da će program neto merenja omogućiti instalaciju 200 MW fotonaponskih solarnih kapaciteta, preneo je pv magazine.

Na projekte koji ispunjavaju uslove programa neto merenja primenjivaće se tržišne cene električne energije. Višak električne energije koja se predaje u mrežu obračunavaće albanski operator distributivnog sistema OSHEE na mesečnom nivou, dok će se konačne isplate vršiti na kraju godine.

Neto merenje predviđeno zakonom iz 2017. godine

Program neto merenja za fotonaponske solarne elektrane i vetroelektrane kapaciteta do 500 kW predviđene su zakonom iz 2017. godine, kojim se promovišu obnovljivi izvori energije, navela je Evropska komisija u najnovijem izveštaju o napretku Albanije u usklađivanju zakonodavstva sa propisima EU.

Ovim zakonom je uveden sistem podrške koja se dodeljuje kroz konkurentan postupak za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije (OIE) u solarnim elektranama kapaciteta većeg od 2 MW i vetroelektrane kapaciteta većeg od 3 MW. Postupak se zasniva na sistemu podrške razlikom u ceni koja se plaća povrh tržišne cene električne energije.

Revidirani nacionalni akcioni plan za obnovljive izvore energije u periodu od 2018. do 2020.godine predviđa udeo obnovljivih izvora energije od 38% u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, u skladu sa ciljem dostizanja udela OIE od 38% do 2020. godine.

Međutim, Evropska komisija upozorava da je potrebno hitno povećati kapacitete obnovljivih izvora energije tako da se smanji zavisnost Albanije od hidroenergije.

Albanija električnu energiju proizvodi skoro isključivo u hidroelektranama (98%), što je čini podložnom šokovima nepovoljnih hidroloških uslova. Povrh toga, Albanija ne proizvodi dovoljno električne energije u hidroelektranama za domaće potrebe, što je čini neto uvoznikom struje, navela je Evropska komisija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcka restrikcije struje Rusija isporucuje gas

Grčka uvodi restrikcije struje ukoliko Rusija prestane da isporučuje gas

24 маја 2022 - Ako se prekine dotok gasa iz Rusije, Grčka će velikim industrijskim potrošačima električne energije uvesti restrikcije

rumunija srbija mihajlovic popescu djerdap

Rumunija i Srbija razgovaraju o Đerdapu 3, značajnom energetskom povezivanju

24 маја 2022 - Rumunski i srpski ministri energetike sastali su se dva puta u samo nekoliko dana i razgovarali o struji, gasu, nafti

ceka nas vrelo leto sa cestim nestasicama struje - Bloomberg

Svet čeka vrelo leto sa čestim nestašicama struje – Bloomberg

24 маја 2022 - Visoke cene energenata i energije, ali i drugih roba, pogodile su ljude širom sveta, ali stvari bi mogle da postanu još gore

Slovenija kontroverzni hidroelektrane Mokrice energetske krize

Slovenija podržala kontroverzni projekat hidroelektrane Mokrice usled energetske krize

24 маја 2022 - Vlada Slovenije je odlučila da je javni interes kod plana za izgradnju hidroelektrane Mokrice važniji od zabrinutosti za očuvanje prirode