Električna energija

Albanija odvojila operatora distributivnog sistema OSSH po pravilima EU

Albanija odvojila operatora distributivnog sistema OSSH po pravilima EU

Foto: Oto Zapletal from Pixabay

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je Albanija do sada postupala u skladu s propisima EU u odvajanju operatora distributivnog sistema električne energije OSSH od svih aktivnosti vezanih za snabdevanje, a da će nacionalno regulaciono telo ERE ispratiti preostale korake.

Ministarstvo infrastrukture i energetike ima punu kontrolu nad snabdevanjem električnom energijom i distribucijom u Albaniji preko državne kompanije OSHEE. Vlada je u skladu sa Zakonom o sektoru struje, koji transponuje Treći energetski paket Evropske unije, razdvojila te dve aktivnosti, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Ostalo je da se završi tek nekoliko segmenata procesa odvajanja

Na početku prošle godine, operator distributivnog sistema (DSO) Operatorii Shpërndarjes – OSSH, kompanija za trgovanje na slobodnom tržištu FTL i univerzalni snabdevač električnom energijom FSHU postali su OSHEE-ove zavisne kompanije. Nacionalni DSO mora da po pravilima bude odvojen u pravnom, funkcionalnom i računovodstvenom smislu.

Sekretarijat je verifikovao da se postupak sprovodi u skladu sa obavezama i naveo nekoliko stavki koje je u odvajanju „neophodno ili preporučeno dalje unaprediti“. Te aktivnosti treba da nadzire regulaciono telo ERE, stoji u izveštaju.

Preostali deo procesa treba da nadzire regulaciono telo ERE

Između ostalog, treba jasno da se propiše da OSHH-a može da prikuplja sredstva na tržištu kapitala, a prenos aktive za delatnost operatora distributivnog sistema nije zvanično dovršen, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Po Direktivi EU o električnoj energiji, DSO-ovi moraju da budu nezavisni od sektora snabdevanja i mora da se spreči narušavanje konkurencije unakrsnim subvencionisanjem i diskriminacijom drugih kompanija snabdevača.

Vlada je vlasnik i Operatora sistema prenosa (OST) i dominantnog proizvođača električne energije – kompanije KESH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. novembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. novembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. novembar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. novembar 2021. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije