Električna energija

Albanija odvojila operatora distributivnog sistema OSSH po pravilima EU

Albanija odvojila operatora distributivnog sistema OSSH po pravilima EU

Foto: Oto Zapletal from Pixabay

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je Albanija do sada postupala u skladu s propisima EU u odvajanju operatora distributivnog sistema električne energije OSSH od svih aktivnosti vezanih za snabdevanje, a da će nacionalno regulaciono telo ERE ispratiti preostale korake.

Ministarstvo infrastrukture i energetike ima punu kontrolu nad snabdevanjem električnom energijom i distribucijom u Albaniji preko državne kompanije OSHEE. Vlada je u skladu sa Zakonom o sektoru struje, koji transponuje Treći energetski paket Evropske unije, razdvojila te dve aktivnosti, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Ostalo je da se završi tek nekoliko segmenata procesa odvajanja

Na početku prošle godine, operator distributivnog sistema (DSO) Operatorii Shpërndarjes – OSSH, kompanija za trgovanje na slobodnom tržištu FTL i univerzalni snabdevač električnom energijom FSHU postali su OSHEE-ove zavisne kompanije. Nacionalni DSO mora da po pravilima bude odvojen u pravnom, funkcionalnom i računovodstvenom smislu.

Sekretarijat je verifikovao da se postupak sprovodi u skladu sa obavezama i naveo nekoliko stavki koje je u odvajanju „neophodno ili preporučeno dalje unaprediti“. Te aktivnosti treba da nadzire regulaciono telo ERE, stoji u izveštaju.

Preostali deo procesa treba da nadzire regulaciono telo ERE

Između ostalog, treba jasno da se propiše da OSHH-a može da prikuplja sredstva na tržištu kapitala, a prenos aktive za delatnost operatora distributivnog sistema nije zvanično dovršen, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Po Direktivi EU o električnoj energiji, DSO-ovi moraju da budu nezavisni od sektora snabdevanja i mora da se spreči narušavanje konkurencije unakrsnim subvencionisanjem i diskriminacijom drugih kompanija snabdevača.

Vlada je vlasnik i Operatora sistema prenosa (OST) i dominantnog proizvođača električne energije – kompanije KESH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mladenovic Cene struje regionu cetvrti kvartal 2022 500 evra megavat satu

Mladenović: Cene struje u regionu za četvrti kvartal 2022. dostigle 500 evra po megavat-satu

11 августа 2022 - Fjučersi za četvrti kvartal nagoveštavaju cenu struje u regionu od 500 evra po megavat-satu, upozorava direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović

electricity-Pristina-road-map

Priština izdvaja 40 miliona evra za neplaćenu struju na severu Kosova*

11 августа 2022 - Priština nastavlja da plaća struju za sever Kosova* dok primena mape puta za energetske sporazume sa Beogradom kasni

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski