Električna energija

Albanija odvojila operatora distributivnog sistema OSSH po pravilima EU

Albanija odvojila operatora distributivnog sistema OSSH po pravilima EU

Foto: Oto Zapletal from Pixabay

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da je Albanija do sada postupala u skladu s propisima EU u odvajanju operatora distributivnog sistema električne energije OSSH od svih aktivnosti vezanih za snabdevanje, a da će nacionalno regulaciono telo ERE ispratiti preostale korake.

Ministarstvo infrastrukture i energetike ima punu kontrolu nad snabdevanjem električnom energijom i distribucijom u Albaniji preko državne kompanije OSHEE. Vlada je u skladu sa Zakonom o sektoru struje, koji transponuje Treći energetski paket Evropske unije, razdvojila te dve aktivnosti, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Ostalo je da se završi tek nekoliko segmenata procesa odvajanja

Na početku prošle godine, operator distributivnog sistema (DSO) Operatorii Shpërndarjes – OSSH, kompanija za trgovanje na slobodnom tržištu FTL i univerzalni snabdevač električnom energijom FSHU postali su OSHEE-ove zavisne kompanije. Nacionalni DSO mora da po pravilima bude odvojen u pravnom, funkcionalnom i računovodstvenom smislu.

Sekretarijat je verifikovao da se postupak sprovodi u skladu sa obavezama i naveo nekoliko stavki koje je u odvajanju „neophodno ili preporučeno dalje unaprediti“. Te aktivnosti treba da nadzire regulaciono telo ERE, stoji u izveštaju.

Preostali deo procesa treba da nadzire regulaciono telo ERE

Između ostalog, treba jasno da se propiše da OSHH-a može da prikuplja sredstva na tržištu kapitala, a prenos aktive za delatnost operatora distributivnog sistema nije zvanično dovršen, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice.

Po Direktivi EU o električnoj energiji, DSO-ovi moraju da budu nezavisni od sektora snabdevanja i mora da se spreči narušavanje konkurencije unakrsnim subvencionisanjem i diskriminacijom drugih kompanija snabdevača.

Vlada je vlasnik i Operatora sistema prenosa (OST) i dominantnog proizvođača električne energije – kompanije KESH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. novembar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. novembar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

22. novembar 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

22. novembar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra