Energetska efikasnost

Albanija odredila obavezujuće ciljeve za javni i privatni sektor, opštine, za povećanje energetske efikasnosti

albanija novi zakon energetska efikasnost

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Izmene Zakona o energetskoj efikasnosti u Albaniji postavljaju obavezujuće ciljeve za povećanje energetske efikasnosti za javni i privatni sektor, velike potrošače i lokalne smaouprave.

Skupštinski Odbor za proizvodne aktivnosti odobrio je izmene Zakona o energetskoj efikasnosti kojim se uspostavlja niz obaveza u pogledu smanjenja potrošnje energije za javni i privatni sektor, ali i druge sektore u državi, preneli su lokalni mediji.

Počev od 1. septembra 2021. godine, javni sektor mora da renovira najmanje 3% ukupnog fonda javnih zgrada godišnje kako bi ispunio minimalne zahteve za energetske performanse zgrada.

Takođe, veliki potrošači energije, nakon što obave energetske preglede i dobiju izveštaj o tome, moraju da naprave plan aktivnosti kako bi uštedeli najmanje 4% potrošene električne energije.

Zakon obavezuje opštine da pripreme lokalne akcione planove za energetsku efikasnost

Po prvi put zakon obavezuje opštine da pripreme lokalne akcione planove za energetsku efikasnost, koji uključuju politike i mere za uštedu energije u svim sektorima na lokalnom nivou, na osnovu potrošnje energije u tim sektorima.

Kako je navedeno u najnovijem izveštaju Energetske zajednice iz novembra 2020, Albanija je izmene Zakona o energetskoj efikasnosti pripremila u saradnji sa Sekretarijatom.

Izmene zakona pripremljene su u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice

Napredak Albanije u sektoru energetske efikasnosti zavisi od usvajanja nacrta amandmana na Zakon kojima se transponuje EU Direktiva o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU) i usvajanja nedostajućih podzakonskih akata kojima se sprovodi EU Direktiva o energetskim performansama zgrada, kao i novi propisi o oznakama za energetske razrede. Otklanjanje ovih nedostataka je prioritet Albanije, posebno usvajanje izmena Zakona, navodi se u izveštaju Sekretarijata.

U 2018. godini finalna potrošnja energije u Albaniji iznosila je 2.126 ktoe (kilotona ekvivalentne nafte), što je porast od 2% u odnosu na 2017. Očekivana potrošnja u 2020. bila je 2.132 ktoe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

26. februar 2021. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

26. februar 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

26. februar 2021. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

26. februar 2021. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik