Energetska efikasnost

Albanija odredila obavezujuće ciljeve za javni i privatni sektor, opštine, za povećanje energetske efikasnosti

albanija novi zakon energetska efikasnost

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Izmene Zakona o energetskoj efikasnosti u Albaniji postavljaju obavezujuće ciljeve za povećanje energetske efikasnosti za javni i privatni sektor, velike potrošače i lokalne smaouprave.

Skupštinski Odbor za proizvodne aktivnosti odobrio je izmene Zakona o energetskoj efikasnosti kojim se uspostavlja niz obaveza u pogledu smanjenja potrošnje energije za javni i privatni sektor, ali i druge sektore u državi, preneli su lokalni mediji.

Počev od 1. septembra 2021. godine, javni sektor mora da renovira najmanje 3% ukupnog fonda javnih zgrada godišnje kako bi ispunio minimalne zahteve za energetske performanse zgrada.

Takođe, veliki potrošači energije, nakon što obave energetske preglede i dobiju izveštaj o tome, moraju da naprave plan aktivnosti kako bi uštedeli najmanje 4% potrošene električne energije.

Zakon obavezuje opštine da pripreme lokalne akcione planove za energetsku efikasnost

Po prvi put zakon obavezuje opštine da pripreme lokalne akcione planove za energetsku efikasnost, koji uključuju politike i mere za uštedu energije u svim sektorima na lokalnom nivou, na osnovu potrošnje energije u tim sektorima.

Kako je navedeno u najnovijem izveštaju Energetske zajednice iz novembra 2020, Albanija je izmene Zakona o energetskoj efikasnosti pripremila u saradnji sa Sekretarijatom.

Izmene zakona pripremljene su u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice

Napredak Albanije u sektoru energetske efikasnosti zavisi od usvajanja nacrta amandmana na Zakon kojima se transponuje EU Direktiva o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU) i usvajanja nedostajućih podzakonskih akata kojima se sprovodi EU Direktiva o energetskim performansama zgrada, kao i novi propisi o oznakama za energetske razrede. Otklanjanje ovih nedostataka je prioritet Albanije, posebno usvajanje izmena Zakona, navodi se u izveštaju Sekretarijata.

U 2018. godini finalna potrošnja energije u Albaniji iznosila je 2.126 ktoe (kilotona ekvivalentne nafte), što je porast od 2% u odnosu na 2017. Očekivana potrošnja u 2020. bila je 2.132 ktoe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

26. februar 2021. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

26. februar 2021. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke, ističe na početku razgovora Petr Herman, predsednik Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu

energija iz otpada insineratori bec spalionica otpada

Energija iz otpada – realna briga ili prilika za ekološko-klimatsko-energetsku dobit

26. februar 2021. - U nastavku serijala  "Srbija od smetlišta do cirkularne ekonomije" o korišćenju otpada za dobijanje energije razgovarli smo sa profesorom Vladimirom Pavićevićem, Igorom Jezdimirovićem i Helgom Štojber

EU brze odobravati projekte zelene energije olabaviti ekoloske propise

EU će brže odobravati projekte zelene energije, olabaviti ekološke propise

26. februar 2021. - Evropska komisija traži da se pojednostavi izdavanje dozvola za projekte zelene energije, ali i da se ublaže propisi za zaštitu okoline