Energetska efikasnost

Albanija odredila obavezujuće ciljeve za javni i privatni sektor, opštine, za povećanje energetske efikasnosti

albanija novi zakon energetska efikasnost

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Izmene Zakona o energetskoj efikasnosti u Albaniji postavljaju obavezujuće ciljeve za povećanje energetske efikasnosti za javni i privatni sektor, velike potrošače i lokalne smaouprave.

Skupštinski Odbor za proizvodne aktivnosti odobrio je izmene Zakona o energetskoj efikasnosti kojim se uspostavlja niz obaveza u pogledu smanjenja potrošnje energije za javni i privatni sektor, ali i druge sektore u državi, preneli su lokalni mediji.

Počev od 1. septembra 2021. godine, javni sektor mora da renovira najmanje 3% ukupnog fonda javnih zgrada godišnje kako bi ispunio minimalne zahteve za energetske performanse zgrada.

Takođe, veliki potrošači energije, nakon što obave energetske preglede i dobiju izveštaj o tome, moraju da naprave plan aktivnosti kako bi uštedeli najmanje 4% potrošene električne energije.

Zakon obavezuje opštine da pripreme lokalne akcione planove za energetsku efikasnost

Po prvi put zakon obavezuje opštine da pripreme lokalne akcione planove za energetsku efikasnost, koji uključuju politike i mere za uštedu energije u svim sektorima na lokalnom nivou, na osnovu potrošnje energije u tim sektorima.

Kako je navedeno u najnovijem izveštaju Energetske zajednice iz novembra 2020, Albanija je izmene Zakona o energetskoj efikasnosti pripremila u saradnji sa Sekretarijatom.

Izmene zakona pripremljene su u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice

Napredak Albanije u sektoru energetske efikasnosti zavisi od usvajanja nacrta amandmana na Zakon kojima se transponuje EU Direktiva o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU) i usvajanja nedostajućih podzakonskih akata kojima se sprovodi EU Direktiva o energetskim performansama zgrada, kao i novi propisi o oznakama za energetske razrede. Otklanjanje ovih nedostataka je prioritet Albanije, posebno usvajanje izmena Zakona, navodi se u izveštaju Sekretarijata.

U 2018. godini finalna potrošnja energije u Albaniji iznosila je 2.126 ktoe (kilotona ekvivalentne nafte), što je porast od 2% u odnosu na 2017. Očekivana potrošnja u 2020. bila je 2.132 ktoe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

budzetski fond energetska efikasnost srbija lokalne samouprave

Dvadeset dve lokalne samouprave u Srbiji dobile 310 miliona dinara za energetsku efikasnost

19 March 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike izabralo je gradove i opštine koji će dobiti novac iz Budžetskog fonda.

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuca i 91 odsto zgrada do 2050

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuća i 91 odsto zgrada do 2050.

18 March 2021 - Vlada je usvojila dugoročnu strategiju energetske obnove zgrada koja predviđa smanjenje emisije CO2 za 75% do 2050. godine.

Subotica postaviti fotonaponske sisteme devet javnih zgrada

Subotica će postaviti fotonaponske sisteme na devet javnih zgrada

17 March 2021 - Subotica i Satnica Đakovačka u okviru Interreg IPA programa unapređuju energetsku efikasnost i instaliraće krovna fotonaponska postrojenja

Kopac Srbija energetici cena struje rasti

Kopač: Srbija gazi krupnim koracima u energetici; cena struje mora rasti

10 March 2021 - Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je pohvalio reforme, ali je istakao da cena struje za domaćinstva mora da se poveća