Energetska efikasnost

Albanija odredila obavezujuće ciljeve za javni i privatni sektor, opštine, za povećanje energetske efikasnosti

albanija novi zakon energetska efikasnost

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Izmene Zakona o energetskoj efikasnosti u Albaniji postavljaju obavezujuće ciljeve za povećanje energetske efikasnosti za javni i privatni sektor, velike potrošače i lokalne smaouprave.

Skupštinski Odbor za proizvodne aktivnosti odobrio je izmene Zakona o energetskoj efikasnosti kojim se uspostavlja niz obaveza u pogledu smanjenja potrošnje energije za javni i privatni sektor, ali i druge sektore u državi, preneli su lokalni mediji.

Počev od 1. septembra 2021. godine, javni sektor mora da renovira najmanje 3% ukupnog fonda javnih zgrada godišnje kako bi ispunio minimalne zahteve za energetske performanse zgrada.

Takođe, veliki potrošači energije, nakon što obave energetske preglede i dobiju izveštaj o tome, moraju da naprave plan aktivnosti kako bi uštedeli najmanje 4% potrošene električne energije.

Zakon obavezuje opštine da pripreme lokalne akcione planove za energetsku efikasnost

Po prvi put zakon obavezuje opštine da pripreme lokalne akcione planove za energetsku efikasnost, koji uključuju politike i mere za uštedu energije u svim sektorima na lokalnom nivou, na osnovu potrošnje energije u tim sektorima.

Kako je navedeno u najnovijem izveštaju Energetske zajednice iz novembra 2020, Albanija je izmene Zakona o energetskoj efikasnosti pripremila u saradnji sa Sekretarijatom.

Izmene zakona pripremljene su u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice

Napredak Albanije u sektoru energetske efikasnosti zavisi od usvajanja nacrta amandmana na Zakon kojima se transponuje EU Direktiva o energetskoj efikasnosti (2012/27/EU) i usvajanja nedostajućih podzakonskih akata kojima se sprovodi EU Direktiva o energetskim performansama zgrada, kao i novi propisi o oznakama za energetske razrede. Otklanjanje ovih nedostataka je prioritet Albanije, posebno usvajanje izmena Zakona, navodi se u izveštaju Sekretarijata.

U 2018. godini finalna potrošnja energije u Albaniji iznosila je 2.126 ktoe (kilotona ekvivalentne nafte), što je porast od 2% u odnosu na 2017. Očekivana potrošnja u 2020. bila je 2.132 ktoe.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. februar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

26. februar 2021. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. februar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

26. februar 2021. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja