Električna energija

Albanija mora da zbog suše uvozi 80 odsto električne energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanija je primorana da zbog velike suše uvozi 80 odsto električne energije kako bi pokrila potrebe za strujom, javili su mediji u regionu.

Albanska elektroprivreda (KESH) je za avgust sklopila ugovor o uvozu 434.000 MWh vredan oko 30 miliona evra kako bi obezbedila dovoljno struje za avgust.

Albanija je krajem juna pokrenula proceduru uvoza struje i za potrebe u julu je uvezla 285.000 MWh.

Ta zemlja je u velikoj meri zavisna od proizvodnje struje u hidroelektranama, a velika suša je dovela do pada vodostaja, pre svega na reci Drim. Istovremeno, zbog visokih temperatura porasla je potrošnja struje, pre svega za hlađenje.

Albanija gotovo 100 odsto električne energije proizvodi u hidrocentralama, a najveći udeo u proizvodnji imaju tri hidroelektrane (HE) na Drimu. Na toj najvećoj reci u Albaniji nalaze se HE Fierza (500 MW), Komani (600 MW) i Vau i Dejes (250 MW).

Nivo vode kod HE Fierza je pao ispod minimum zbog čega to postrojenje radi sa minimalnim kapacitetima. Slična stanje je i kod druge dve hidrocentrale na Drimu.

KESH je upozorio da će, ako se sušni period nastavi, Albanija u potpunosti biti zavisina od uvoza struje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

10. avgust 2017. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

10. avgust 2017. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

10. avgust 2017. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. avgust 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin