Životna sredina

Aktivisti neće dozvoliti Rio Tintu da radi litijuma okupira najplodnije zemljište

rio-tinto-protest-jadarit

Foto: Facebook/Slavisa Rosić

Objavljeno

24.06.2024.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

24.06.2024.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Ukoliko Evropska unija zagarantuje investicije u fabrike električnih vozila i baterija, Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, otkrio je predsednik Aleksandar Vučić za Financial Times u intervjuu objavljenom 15. juna. Grupa univerzitetskih profesora, aktivista i organizacija civilnog društva u Srbiji uzvratila je upozorenjem da neće dozvoliti „korporativno zauzimanje“ najplodnijeg zemljišta.

Predsednik Aleksandar Vučić ne može da dâ zeleno svetlo Rio Tintu, jer nema zakonske osnove za projekat i sve dozvole su mu poništene, a i zato što je to van njegove zakonske nadležnosti kao predsednika, poručili su protivnici kompanijinog projekta Jadar. Financial Times je objavio njihovu zajedničku poruku nakon što je preneo Vučićevu izjavu da je vlast spremna da ponovo podrži predlog te sporne investicije.

Vučić je izrazio uverenje da će EU jemčiti za zaštitu životne sredine i da bi se u zemlji, pored rudarenja i prerade rude litijuma, proizvodile i baterije i električna vozila. U tom slučaju bi se „poslovni i politički lideri“ u julu okupili u Beogradu da ozvaniče nastavak projekta Jadar. Njega je Vlada Srbije formalno vratila na početak u januaru 2022, posle najvećih protesta u Srbiji u prethodnih više od dvadeset godina.

Da zeleno rudarenje postoji, ne bi bilo potrebe za skupim vežbama u odnosima s javnošću

Kada je novac u pitanju, EU i njeni politički lideri spremni su da zažmure pred stavom lokalnog stanovništva, da ga zanemare i da sarađuju sa neliberalnim vođom, poručili su potpisnici zajedničke izjave.

Nismo geopolitički šahovski pion

Da zeleno rudarenje postoji, ne bi bilo potrebe za skupim vežbama u oblasti odnosa s javnošću, ocenili su, ukazavši na dokumente koje je Rio Tinto nedavno objavio. Nazvao ih je preliminarnim nacrtima studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Aktivisti su pritom napomenuli da regulatorni postupak u Srbiji ne prepoznaje takvu dokumentaciju.

„Mi u Srbiji nismo geopolitički šahovski pion na periferiji Evrope koji će biti žrtvovan da bi Brisel, Berlin i Pariz podsticali životne stilove daleko iznad onoga što je globalni prosek u pogledu potrošnje energenata, a da konstantno ublažavaju klimatske ciljeve. Mi smo ponosan, gostoljubiv narod, pa ukoliko delegati EU sledećeg meseca dođu, dobrodošli su da probaju ajvar i voćnu rakiju. Ali naš litijum će ostati u plodnoj zemlji koja nas hrani. Ako postoji neka stvar na kojoj treba da zahvalimo Rio Tintu, to je što nas je ujedinio sa ekološki sveskim ljudima iz cele Evrope i šire“, stoji u objavljenom tekstu.

Skupljeno preko pola miliona potpisa

Peticije i pisma protiv navedenog projekta imaju preko pola miliona potpisnika iz više od 35 zemalja, podvukli su potpisnici.

„Evropa treba da postane svesna da mi, narod, uzimamo stvari u svoje ruke. Korporativna okupacija naše najplodnije zemlje je nemoguća, a ovu zemlju ćemo štititi svim sredstvima koja su nam na raspolaganju,“ naglasili su oštro predstavnici akademske zajednice, lokalnog stanovništva i ekoloških organizacija.

Potpisnici pisma su, pored ostalih, akademici Bogdan Šolaja, Slobodan Vukosavić i Milan Damnjanović, univerzitetski profesori Ratko Ristić i Zoran Radovanović, predstavnici udruženja Marš sa Drine i udruženje Eko Surdulica.

Komentara: (1)
HaHa / 25.06.2024.

Čuj Rio Tinto otkrio jadarit u blizini reke Jadar. Opstepoznata stvar je da postoji od pamtiveka. I svaka ruda je nacionslno dobro države.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

24. jun 2024. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Najvece-naftne-kompanije-sire-proizvodnju-litijuma

Najveće naftne kompanije se šire na proizvodnju litijuma

24. jun 2024. - ExxonMobil Schlumberger i Occidental su se u investicijama u dekarbonizaciju okrenuli proizvodnji litijuma umesto zelenoj energiji

Ekoloski aktivisti gradani gradjani radikalizaciju protesta istrazivanja rudarenja litijuma

Ekološki aktivisti i građani najavili radikalizaciju protesta protiv istraživanja i rudarenja litijuma

24. jun 2024. - Pokret protiv Rio Tintovog projekta zatražio je od vlade da zabrani istraživanja i eksploataciju litijuma i bora, zapretivši novim blokadama

Crna-Gora-BiH-dogovorile-ponavljanje-ekoloske-studije-HE-Buk-Bijela

Crna Gora, BiH dogovorile ponavljanje ekološke studije za HE Buk Bijela

24. jun 2024. - Pregovori između Bosne i Hercegovine i Crne Gore o spornom projektu hidroelektrane Buk Bijela daju rezultate