Životna sredina

Agencija za zaštitu životne sredine Srbije među najuspešnijim u Evropi

Agencija za zastitu zivotne sredine

Slika: EEA

Objavljeno

23.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za zaštitu životne sredine Srbije saopštila je da se nalazi među najbolje ocenjenim agencijama u Evropi, prema izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

EEA je objavila prvi izveštaj o prioritetnim tokovima podataka prema novom sistemu bodovanja za 2016. godinu. Izveštajem se daje ocena dostavljanja podataka o stanju životne sredine za 39 zemalja članica i saradnica EEA.

Prema ovom izveštaju, Srbija se za indikator „Zaštićena područja“ sa četiri boda nalazi među šest najbolje ocenjenih zemalja. Izveštavanje po indikatoru „Zaštićena područja“ pripremaju stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Izveštavanje prema indikatoru „Registar ispuštanja i prenosa zagađujućih supstanci“ (E-PRTR) pokazuje da je 31 zemlja od 33 ocenjena sa četiri boda, među kojima i Srbija. Ovo izveštavanje priprema Agencija za zaštitu životne sredine Srbije.

„Velika nam je čast što smo se tako visoko pozicionirali u izveštajima evropske agencije u segmentu dostavljanja podataka i praćenja indikatora životne sredine“, izjavio je direktor Agencije Filip Radović. On je dodao da iako Srbija još uvek nije članica EU ravnopravno učestvuje u svim aktivnostima kao i agencije zemalja članica. „Mesto koje smo zauzeli je priznanje za dosadašnje zalaganje, ali i podstrek za buduće aktivnosti“, rekao je Radović.

Agencija za zaštitu životne sredine od svog osnivanja 2004. godine sarađuje sa EEA i prvi podaci koji su dostavljeni bili su podaci o kvalitetu vazduha. Osim kvaliteta vazduha u EEA se šalju podaci za ukupno 12 indikatora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Studija Batuta donosi spisak osam industrijski zagadjenih lokaliteta u Srbiji bor

Studija Batuta: desetak industrijski kontaminiranih lokacija u Srbiji ugrožava zdravlje ljudi

22 септембра 2021 - Publikacija je urađena 2020, ali je dostupna javnosti postala zahvaljujući nevladinoj organizaciji Asocijacija za razvoj grada Bora.

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

Rekonstruisati ili ne rekonstruisati termoelektranu Pljevlja – pitanje je sad

20 септембра 2021 - Sve ono što se dešava u vezi sa ovom elektranom može se svesti na pitanje: da li se isplati investirati u elektranu na ugalj u vremenu dekarbonizacije.

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 септембра 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra