Životna sredina

Agencija za zaštitu životne sredine Srbije među najuspešnijim u Evropi

Agencija za zastitu zivotne sredine

Slika: EEA

Objavljeno

23.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za zaštitu životne sredine Srbije saopštila je da se nalazi među najbolje ocenjenim agencijama u Evropi, prema izveštaju Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

EEA je objavila prvi izveštaj o prioritetnim tokovima podataka prema novom sistemu bodovanja za 2016. godinu. Izveštajem se daje ocena dostavljanja podataka o stanju životne sredine za 39 zemalja članica i saradnica EEA.

Prema ovom izveštaju, Srbija se za indikator „Zaštićena područja“ sa četiri boda nalazi među šest najbolje ocenjenih zemalja. Izveštavanje po indikatoru „Zaštićena područja“ pripremaju stručnjaci Agencije za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Izveštavanje prema indikatoru „Registar ispuštanja i prenosa zagađujućih supstanci“ (E-PRTR) pokazuje da je 31 zemlja od 33 ocenjena sa četiri boda, među kojima i Srbija. Ovo izveštavanje priprema Agencija za zaštitu životne sredine Srbije.

„Velika nam je čast što smo se tako visoko pozicionirali u izveštajima evropske agencije u segmentu dostavljanja podataka i praćenja indikatora životne sredine“, izjavio je direktor Agencije Filip Radović. On je dodao da iako Srbija još uvek nije članica EU ravnopravno učestvuje u svim aktivnostima kao i agencije zemalja članica. „Mesto koje smo zauzeli je priznanje za dosadašnje zalaganje, ali i podstrek za buduće aktivnosti“, rekao je Radović.

Agencija za zaštitu životne sredine od svog osnivanja 2004. godine sarađuje sa EEA i prvi podaci koji su dostavljeni bili su podaci o kvalitetu vazduha. Osim kvaliteta vazduha u EEA se šalju podaci za ukupno 12 indikatora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvoren tender za postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TE Tuzla do 15. novembra

Tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje u TE Tuzla otvoren do 15. novembra

03 октобра 2022 - Elektroprivreda Bosne i Hercegovine objavila je tender za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na...

Levčani blokirali istraživanja litijuma - Naš narod je naša nova institucija

Levčani blokirali istraživanja litijuma – naš narod je naša nova institucija

29 септембра 2022 - Meštani Levačkog kraja, zajedno sa ekološkim aktivistima iz cele Srbije nalaze se već više od...

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

ekolosko pravo regionalni centar

Osnovan prvi Regionalni centar za ekološko pravo na Zapadnom Balkanu

27 септембра 2022 - Regionalni centar za ekološko pravo (The Regional Centre for Environmental Law – RCEL) sa sedištem...