Životna sredina

Agencija za zaštitu životne sredine dobila automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha od kompanije CRH Srbija

Slika: CRH Srbija

Objavljeno

25.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za zaštitu životne sredine dobila je od kompanije CRH Srbija na korišćenje automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha, kako bi se stalno pratio ovaj ključni ekološki indikator u mestu Popovac, kod Paraćina.

Agencija i CRH Srbija, koja u Popovcu ima cementaru, nedavno su potpisale Ugovor o uspostavljanju saradnje u oblasti zaštite vazduha. Merna stanica omogućava stalno praćenje kvaliteta vazduha u Popovcu, a rezultati se mogu pratiti 24 sata dnevno na sajtu Agencije, kao i na posebno dizajniranoj aplikaciji za smart telefone.

„CRH Srbija je istinski posvećena zaštiti životne sredine i principima održivog razvoja. Ovim korakom želimo da budemo odgovorni prema lokalnoj zajednici u kojoj radimo, obezbeđujući potpunu transparentnost naših performansi i učinka, kontrolisanjem ovog ključnog ekološkog indikatora. Osim toga, smatramo da je nezavisni monitoring veoma važan za zajednicu u kojoj poslujemo i da će na taj način lokalna zajednica biti sigurna da je vazduh oko nas kvalitetan“, izjavio je Roman Menz, direktor CRH Srbije.

Inače, kompanija je 2012. godine investirala u izgradnju i postavljanje stanice blizu 120.000 evra.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, rekao je da potpisivanje ugovora predstavlja pozitivan primer kako država i privatni sektor mogu zajedničkim snagama da poboljšaju stanje u životnoj sredini u Srbiji.

„Monitoring vazduha je vrlo važan, jer samo ukoliko imamo javne i transparentne podatke o kvalitetu vazduha, možemo da utičemo na njegovo poboljšanje“, istakao je on.

Radović: Nadam se da će se priključiti i druge kompanije

Radović je dodao da iskustva iz sveta pokazuju da su kompanije koje su usvojile ekološke standarde konkurentnije na međunarodnom tržištu u srednjeročnom i dugoročnom smislu, budući da ekološki standardi promovišu inovaciju i modernizaciju procesa i proizvoda, i vode ka čistijim tehnologijama.

„Nadam se da će ugovor podstaći i druge kompanije da slede ovaj primer“, zaključio je Radović.

Inače, kompanija CRH posluje u 37 zemalja širom sveta i jedna je od najvećih u industriji građevinskih materijala. Osim cementare, CRH u Srbiji ima i dve fabrike betona u okolini Beograda, u Krnjači i Dobanovcima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske-firme-ce-graditi-prvo-beogradsko-postrojenje-za-preciscavanje-otpadnih-voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

25. oktobar 2018. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

25. oktobar 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

rio-tinto-protest-jadarit

Aktivisti neće dozvoliti Rio Tintu da radi litijuma okupira najplodnije zemljište

25. oktobar 2018. - Univerzitetski profesori i ekološki aktivisti upozoravaju da neće dozvoliti "korporativno zauzimanje" najplodnijeg zemljišta radi proizvodnje litijuma

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

25. oktobar 2018. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada