Životna sredina

Agencija za zaštitu životne sredine dobila automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha od kompanije CRH Srbija

Slika: CRH Srbija

Objavljeno

25.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Agencija za zaštitu životne sredine dobila je od kompanije CRH Srbija na korišćenje automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha, kako bi se stalno pratio ovaj ključni ekološki indikator u mestu Popovac, kod Paraćina.

Agencija i CRH Srbija, koja u Popovcu ima cementaru, nedavno su potpisale Ugovor o uspostavljanju saradnje u oblasti zaštite vazduha. Merna stanica omogućava stalno praćenje kvaliteta vazduha u Popovcu, a rezultati se mogu pratiti 24 sata dnevno na sajtu Agencije, kao i na posebno dizajniranoj aplikaciji za smart telefone.

„CRH Srbija je istinski posvećena zaštiti životne sredine i principima održivog razvoja. Ovim korakom želimo da budemo odgovorni prema lokalnoj zajednici u kojoj radimo, obezbeđujući potpunu transparentnost naših performansi i učinka, kontrolisanjem ovog ključnog ekološkog indikatora. Osim toga, smatramo da je nezavisni monitoring veoma važan za zajednicu u kojoj poslujemo i da će na taj način lokalna zajednica biti sigurna da je vazduh oko nas kvalitetan“, izjavio je Roman Menz, direktor CRH Srbije.

Inače, kompanija je 2012. godine investirala u izgradnju i postavljanje stanice blizu 120.000 evra.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, rekao je da potpisivanje ugovora predstavlja pozitivan primer kako država i privatni sektor mogu zajedničkim snagama da poboljšaju stanje u životnoj sredini u Srbiji.

„Monitoring vazduha je vrlo važan, jer samo ukoliko imamo javne i transparentne podatke o kvalitetu vazduha, možemo da utičemo na njegovo poboljšanje“, istakao je on.

Radović: Nadam se da će se priključiti i druge kompanije

Radović je dodao da iskustva iz sveta pokazuju da su kompanije koje su usvojile ekološke standarde konkurentnije na međunarodnom tržištu u srednjeročnom i dugoročnom smislu, budući da ekološki standardi promovišu inovaciju i modernizaciju procesa i proizvoda, i vode ka čistijim tehnologijama.

„Nadam se da će ugovor podstaći i druge kompanije da slede ovaj primer“, zaključio je Radović.

Inače, kompanija CRH posluje u 37 zemalja širom sveta i jedna je od najvećih u industriji građevinskih materijala. Osim cementare, CRH u Srbiji ima i dve fabrike betona u okolini Beograda, u Krnjači i Dobanovcima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

25. oktobar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

25. oktobar 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. oktobar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

25. oktobar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić