x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Agencija za zaštitu životne sredine dobila automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha od kompanije CRH Srbija

25.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: CRH Srbija
Agencija za zaštitu životne sredine dobila automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha od kompanije CRH Srbija

Agencija za zaštitu životne sredine dobila je od kompanije CRH Srbija na korišćenje automatsku mernu stanicu za kvalitet vazduha, kako bi se stalno pratio ovaj ključni ekološki indikator u mestu Popovac, kod Paraćina.

Agencija i CRH Srbija, koja u Popovcu ima cementaru, nedavno su potpisale Ugovor o uspostavljanju saradnje u oblasti zaštite vazduha. Merna stanica omogućava stalno praćenje kvaliteta vazduha u Popovcu, a rezultati se mogu pratiti 24 sata dnevno na sajtu Agencije, kao i na posebno dizajniranoj aplikaciji za smart telefone.

„CRH Srbija je istinski posvećena zaštiti životne sredine i principima održivog razvoja. Ovim korakom želimo da budemo odgovorni prema lokalnoj zajednici u kojoj radimo, obezbeđujući potpunu transparentnost naših performansi i učinka, kontrolisanjem ovog ključnog ekološkog indikatora. Osim toga, smatramo da je nezavisni monitoring veoma važan za zajednicu u kojoj poslujemo i da će na taj način lokalna zajednica biti sigurna da je vazduh oko nas kvalitetan“, izjavio je Roman Menz, direktor CRH Srbije.

Inače, kompanija je 2012. godine investirala u izgradnju i postavljanje stanice blizu 120.000 evra.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, rekao je da potpisivanje ugovora predstavlja pozitivan primer kako država i privatni sektor mogu zajedničkim snagama da poboljšaju stanje u životnoj sredini u Srbiji.

„Monitoring vazduha je vrlo važan, jer samo ukoliko imamo javne i transparentne podatke o kvalitetu vazduha, možemo da utičemo na njegovo poboljšanje“, istakao je on.

Radović: Nadam se da će se priključiti i druge kompanije

Radović je dodao da iskustva iz sveta pokazuju da su kompanije koje su usvojile ekološke standarde konkurentnije na međunarodnom tržištu u srednjeročnom i dugoročnom smislu, budući da ekološki standardi promovišu inovaciju i modernizaciju procesa i proizvoda, i vode ka čistijim tehnologijama.

“Nadam se da će ugovor podstaći i druge kompanije da slede ovaj primer“, zaključio je Radović.

Inače, kompanija CRH posluje u 37 zemalja širom sveta i jedna je od najvećih u industriji građevinskih materijala. Osim cementare, CRH u Srbiji ima i dve fabrike betona u okolini Beograda, u Krnjači i Dobanovcima.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.