OIE

NIS i Betec potpisali sporazum o saradnji u oblasti geotermalne energije

NIS Betec sporazum o saradnji geotermalna energija

Slika: NIS

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanije NIS i Betec planiraju zajednički razvoj geotermalnih aktivnih zona i izgradnju elektrana zasnovanih na tehnologiji „proizvodnje električne energije na bušotinama“, kaže se u saopštenju NIS-a.

Rad na bušotinama treba da počne tokom 2017. godine, a prve elektrane bi trebalo da postanu operativne tokom 2018. godine. Zajednički projekti obuhvataju planove za elektrane s kombinovanom proizvodnjom toplotne i električne energije.

NIS je raširio svoje poslovanje na susedne države, među njima Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Mađarsku i Rumuniju, što bi grupi kakva je Betec omogućilo buduće učešće u projektima eksploatacije geotermalne energije i proizvodnje električne energije širom regiona.

„NIS želi da doprinese rastu upotrebe obnovljivih izvora energije u Srbiji. Tokom prethodnih godina razvili smo veliki broj projekata iz oblasti energetske efikasnosti, posebno projekte kogeneracije – proizvodnje električne energije iz gasa. U saradnji s našim partnerima, mi ćemo nastaviti da razvijamo projekte eksploatacije geotermalnih izvora i doprinositi povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kao i energetskoj stabilnosti Srbije,“ kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Betec (Beijing Exploration Technology and Engineering Co. Ltd.) je nedavno kupila kompanija KS Orka Renewables Pte Ltd. iz Singapura, zajednička investicija kineske kompanije Zhejiang Zhejiang Kaishan Compressor Co Ltd. (Kaishan) i  islandske kompanije Hugar Orka ehf. KS Orka u partnerstvo s NIS-om donosi iskustvo stručnjaka u projektima geotermalne energije i proizvodnje električne energije.

„KS Orka ima za cilj da postane vodeća svetska kompanija za razvoj i realizaciju geotermalnih projekata. Prioritet KS Orka su ulaganja u rastuće ekonomije, a naš cilj je razvoj proizvodnje energije u obimu od 500 MW u narednih pet godina. Saradnja sa NIS-om u Srbiji je važan korak ka postizanju tog cilja na Balkanu,“ objašnjava generalni direktor kompanije Kaishan Kevin Cao.

Betec uživa podršku Kineske razvojne banke (China Development Bank), a u Srbiji radi preko svog preduzeća Betec Resources d.o.o., koje je u septembru najavilo početak istraživanja geotermalnih resursa u opštini Vranjska Banja na jugu Srbije. Projekat je planiran kao studija izvodljivosti sa ciljem da da se utvrdi geotermalni potencijal na tom području. Sledeći korak bi bila izgradnja toplane za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije, kapaciteta 39 MW, odnosno 20 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

2. novembar 2016. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

2. novembar 2016. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

2. novembar 2016. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

2. novembar 2016. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik