Energetska efikasnost

Prva zelena javna zgrada u Turskoj uskoro u funkciji

Ankara prva zelena zgrada

Slika: http://aaenergyterminal.com/

Objavljeno

26.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Prva javna zgrada s održivim energetskim bilansom, vredna 23,4 miliona lira (sedam miliona evra) i sa završenih 80 procenata radova, po planu treba da bude osposobljena krajem godine i da postigne energetsku uštedu od 70 odsto, objavila je agencija Anadolija (Anadolu).

Objekat se gradi po projektu turskog Generalnog direktorata za energiju iz obnovljivih izvora (YEGM) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), dodaje se u članku agencijinog Enerdži njuz terminala (Energy News Terminal).

Tehnička i industrijska stručna srednja škola za zelenu tehnologiju Etimesgut Erjaman Džezeri (Eryaman Cezeri) biće otvorena sledeće školske godine i u program će biti uključene zelene tehnologije. U kompleksu smeštenom u predgrađu prestonice Ankare su zgrada, radionica, dom i sportska dvorana.

Projekat je započet 2011, a finansiraju ga Global Environment Fund (GEF), Ministarstvo za životnu sredinu i urbanizaciju i Ministarstvo nacionalnog obrazovanja.

Erdal Čalikoglu (Çalikoğlu), zamenik šefa direktorata, rekao je da je jedan od glavnih ciljeva projekta početak operacija u saglasju sa zakonima koji uređuju oblast energetske efikasnosti i propisima o energetskim performansama zgrada. Krovni zakon je na snazi od 2007. godine.

Zgrada je projektovana tako da učenici rade u udobnoj i zdravoj sredini uz upotrebu prirodne ventilacije i tehnika optimalnog osvetljenja. Uz pasivne sisteme kao što su solarni zidovi za klimatizaciju objekta, on je opremljen pumpom za grejanje s geotermalnom sondom, trigeneracionim postrojenjem, potisnom ventilacijom male brzine za grejanje i hlađenje i izmenjivačima toplote vazduh-vazduh. „Pokušavamo da ovakav ovaj pristup proširimo na projektovanje svih zgrada u Turskoj“, rekao je Čalikoglu.

„Održive zelene zgrade su sve rasprostranjenije u privatnom sektoru, ali u javnom ih nerado prihvataju jer ih smatraju skupim. Tako da je cilj projekta da pokaže izvodljivost ovih zgrada u javnom sektoru“, rekla je Asli Karabadžak (Aslı Karabacak), menadžerka projekta, dodajući da je glavni zadatak da se smanji ispuštanje gasova s efektom staklene bašte.

Prema podacima UNDP-a, Turska je daleko odmakla u uspostavljanju regulatornog i institucionalnog okvira za promociju energetske efikasnosti, te ima nacionalne pravne akte i propise za energetsku efikasnost u građevinarstvu. Prošle godine, Savet za zelene zgrade Sjedinjenih Država (USGBC) uključio je Tursku u 10 vodećih zemalja po standardu LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), koji obuhvata projektovanje stambenog prostora i naselja.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. septembar 2016. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

26. septembar 2016. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. septembar 2016. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

26. septembar 2016. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja