Energetska efikasnost

Izveštaj o energetskom siromaštvu u jugoistočnoj Evropi

Slika: Energy Poverty in South East Europe Surviving the Cold

Objavljeno

19.10.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2016.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Organizacije civilnog društva okupljene oko projekta Održiva energetska politika u jugoistočnoj Evropi, predstavile su novi izveštaj o energetskom siromaštvu u regionu (Energy Poverty in South East Europe: Surviving the Cold) na Plenumu Energetske zajednice u Sarajevu.

Izveštaj predstavlja rezultate rada 17 organizija iz država bivše Jugoslavije i Albanije, i finansijski je podržan od strane Evropske komisije. Tokom rada na dokumentu istraživači su posetili 833 domaćinstava u državama koje su predstavljene.

Na 50 stranica izveštaj daje opšti uvod u temu energetskog siromaštva u kontekstu jugoistočne Evrope, ali takođe daje i pregled za svaku zemlju pojedinačno. Ovi pregledi uključuju opšte informacije, specifične statističke podatke važne za razumevanje potrošnje energije u domaćinstvima, nacionalne zakonodavne okvire i ključne korake za rešavanje problema energetskog siromaštva.

Istaknuti predlozi variraju od države do države, ali se mogu podeliti na nekoliko osnovnih kategorija: implementacija zakonodavnih rešenja u skladu sa preporukama Evropske unije (EU), definisanje energetskog siromaštva i omogućavanje monitoringa, kao i proširivanje definicije ugroženih kategorija dok se istovremeno fokus sa finansijskih mera prebacuje na podršku energetskoj efikasnosti.

„Energetska efikasnost mogla bi smanjiti potrošnju energije i u isto vreme povećati životni komfor. Unapređenje stambenih objekata, uređaja, sitema za grejanje i ventilaciju, najefikasniji su načini da se bori protiv energetskog siromaštva“ Ova rešenja takođe bi pomogla da se umanje efekti klimatskih promena, u skladu sa Pariskim dogovorom na koji je prihvatila većina zemalja jugoistočne Evrope na Konferenciji COP21″, navodi se u saopštenju koje je pratilo objavu izveštaja.

Jedna od ključnih poruka koju autori ističu jeste da je „energetsko siromaštvo socijalno pitanje koje zahteva pre svega tehnička rešenja i mehanizme finansijske podrške“.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost

Crna Gora pokrenula najveći program subvencija za energetsku efikasnost

19. oktobar 2016. - Crna Gora raspisala dva javna poziva za dodelu bespovratne pomoći za primenu mera za povećanje energetske efikasnosti

energetska sanacija objekata javnog znacaja 41 gradu opstini Srbiji

Počinje energetska sanacija objekata od javnog značaja u 41 gradu i opštini u Srbiji

19. oktobar 2016. - Novo ruho dobijaju objekti od javnog značaja uključujući Hemijski fakultet i KBC Dragiša Mišović u Beogradu i 20 škola i vrtića širom zemlje

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

19. oktobar 2016. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

19. oktobar 2016. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu