Energetska efikasnost

ELES će koristiti otpadnu toplotu iz trafostanica za grejanje

eles otpadna toplota grejanje trafostanica bericevo

Trafo-stanica Beričevo (foto: ELES)

Objavljeno

11.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

ELES, operator prenosnog sistema Slovenije, planira da otpadnu toplotu iz trafostanica koristi za zagrevanja svojih poslovnih zgrada, ali i prodaju privredi. Plan je da radovi budu završeni do 2027. godine.

Slovenačka kompanija ELES je pripremila nekoliko studija i dokumentaciju za ulaganje u inovativno korišćenje otpadne toplote iz visokonaponskih trafostanica na pet lokacija, preneo je kompanijski portal Naš stik.

Do 2027. se očekuje instalacija sistema za odvođenje viška toplote i transport do ELES-ovih zgrada, dok bi deo bio dostupan privredi. Tender za izvođača radova je raspisan, a maksimalna cena koju ponuđači mogu da ponude je pet miliona evra.

Toplota ima temperaturu pogodnu za grejanje prostora, sanitarnu vodu i plastenike

Odluka je doneta posle urađene dve studije koje su finansirane u okviru programa Evropska lokalna energetska pomoć (European Local Energy Assistance – ELENA) koji obazbeđuje donacije.

U prvoj studiji je ispitano raspoloživa količina toplote od hlađenja energetskih transformatora i akumulatora u prenosnoj mreži ELES-a. Analiza je pokazala da je višak toplote dovoljan za zagrevanje ELES-ovih zgrada i da se jedan deo može ponuditi spoljnim korisnicima.

U drugoj studiji detaljno su proverene moguće namene korišćenja viška toplote i interes potencijalnih kupaca u lokalnom okruženju. Studija je potvrdila interes kupaca, uprkos činjenici da ona dostiže maksimalnih 50 stepeni Celzijusa, što ograničava upotrebu za grejanje prostora, sanitarnu vodu ili plastenike.

Koristiće se otpadna toplota iz pet trafostanica

Na osnovu ovih studija slovenački operator prenosnog sistema je odlučio da obavi odvođenje viška toplote sa jedanaest transformatora koji su postavljeni u trafostanicama Beričevo, Cirkovce, Divača, Kleče i Maribor.

Progam ELENA je finansirao i izradu projekta i pripremu dokumentacije za tender za izvođača radova. Realizacija će se odvijati u okviru projekta GreenSwitch, koji je sufinansirala Evropska komisija.

Inače, korišćenje otpadne toplote planira se i u Srbiji. Tamo je planirana instalacija toplotnih pumpi koje bi koristile otpadnu toplotu iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eles otpadna toplota grejanje trafostanica bericevo

ELES će koristiti otpadnu toplotu iz trafostanica za grejanje

11. oktobar 2024. - Slovenačka kompanija je pripremila nekoliko studija i dokumentaciju za ulaganje u inovativno korišćenje otpadne toplote na pet lokacija

Kucna lozista dominantan uzrocnik zagadenosti zagadjenosti zraka

Kućna ložišta su dominantan uzročnik zagađenosti zraka

11. oktobar 2024. - Tamo gdje nema daljinskog grijanja ili ono pokriva mali dio područja, a domaćinstva koriste pretežno čvrsta goriva, ona su najveći uzročnik zagađenosti zraka, kaže profesor Azrudin Husika sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu

Trecina Evropske komisije zaduzena energetsku tranziciju zivotnu sredinu Teresa Ribera

Trećina nove Evropske komisije biće zadužena za energetsku tranziciju, životnu sredinu

11. oktobar 2024. - Za glavne funkcije u energetici u sledećoj Evropskoj komisiji imenovani su španska vicepremijerka Teresa Ribera i Dan Jergensen iz Danske

bih meti mreza msp reset dekarbonizacija plastoflex

METI mreža: Mala i srednja preduzeća su lideri dekarbonizacije u BiH

11. oktobar 2024. - Uspeh malih i srednjih preduzeća odlično oslikava projekat "Mreža energetske tranzicije u industriji u Bosni i Hercegovini - METI projekat", koji je u saradnji sa Agencijom za razvoj preduzeća Eda sproveo RESET