Električna energija

ELES i Siemens Energy sklopili strateško partnerstvo za razvoj digitalnih tehnologija za elektromreže

eles siemens energy memorandum mervar presern slovenija

Adnan Čaudri, Aleksander Mervar i Aleš Prešern (foto: ELES)

Objavljeno

09.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanije ELES, slovenački operator prenosne i distributivne mreže, i Siemens Energy, proizvođač energetske opreme i naprednih energetskih rešenja, potpisali su Memorandum o razumevanju i zaključili strateško partnerstvo.

ELES i Simens Energy će sarađivati na razvoju naprednih digitalnih tehnologija i održivih rešenja za međunarodni sektor električne energije, saopštio je ELES.

U okviru partnerstva, dve kompanije će, kako se dodaje, razviti novi digitalni svet, proširenu i virtuelnu stvarnost, i robote za inspekciju distributivnih trafo-stanica. Radiće i na naprednim rešenjima za senzorsko praćenje energetske infrastrukture i kreirati digitalne blizance visokonaponskih dalekovoda i distributivnih trafo-stanica.

Dve kompanije nameravaju da razvojem naprednih rešenja značajno doprinesu smanjenju karbonskog otiska, naveo je ELES.

Mervar: Siemens Energy je tražio partnera i izabrao je ELES

Aleksander Mervar, direktor ELES-a, izjavio je da potpisivanje Memoranduma predstavlja korak ka zelenijoj i održivijoj budućnosti. On je istakao da je ELES prepoznat kao jedan od najnaprednijih operatora mreža, prenela je agencija STA.

Siemens Energy je tražio partnera i izabrao je ELES jer je jedan od retkih operatora mreže koji ima funkcionalni dijagnostički i analitički centar. ELES je uključen u digitalizaciju više od jedne decenije i sada pokušava da dostigne još veči nivo razvoja, rekao je Mervar.

Čaudri: Partnerstva poput ovog su ključna za podsticanje inovacija

Potpisnik Memoranduma Adnan Čaudri (eng. Adnan Chaudhry), stariji potpredsednik za digitalnu mrežu u kompaniji Siemens Energy, rekao je da potpisivanje predstavlja istorijsku prekretnicu.

U današnjem sektoru energetike koji se brzo razvija partnerstva poput ovog su ključna za podsticanje inovacija sa kojima bi trebalo rešavati izazove koji dolaze, rekao je Čaudri, i dodao da zajedno mogu postići ne samo brzu, već i bezbednu i održivu zelenu tranziciju.

eles siemens energy memorandum mervar presern
Adnan Čaudri, Aleksander Mervar i Aleš Prešern (foto: ELES)

Saradnja sa ELES-o, prema njegovim rečima, omogućiće kompaniji Siemens Energy da razvije i primeni najsavremenija rešenja u oblasti prenosa električne energije, praćenja stanja opreme i naprednih platformi za detekciju i analizu.

Prešern: Dogovor za napredna rešenja za kontrolu i upravljanje mrežama na bezbedan i pouzdan način

Aleš Prešern, potpredsednik kompanije Siemens Energy za Jugoistočnu Evropu, izjavio je da se energetska transformacija odvija kroz globalne mreže za prenos energije.

Uz sve veću ranjivost, projektovani rast i složenost elektromreža, tom složenom i izuzetno vitalnom sistemu su potrebna napredna rešenja za kontrolu i upravljanje na bezbedan i pouzdan način, objasnio je on, i dodao da će Memorandum pomoći da se ta rešenja razviju.

Za kompaniju Siemens Energy u Sloveniji dogovor predstavlja sledeći korak posle nedavnog sporazuma da se preuzme slovenačka firma Gridpulse, rekao je Prešern.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

TotalEnergies snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom PPA

TotalEnergies će snabdevati Saint-Gobain zelenom energijom po novom PPA ugovoru

9. oktobar 2024. - TotalEnergies će objekte kompanije Saint-Gobain u Francuskoj pet godina snabdevati strujom iz obnovljivih izvora

eles siemens energy memorandum mervar presern slovenija

ELES i Siemens Energy sklopili strateško partnerstvo za razvoj digitalnih tehnologija za elektromreže

9. oktobar 2024. - ELES i Simens Energy će sarađivati na razvoju naprednih digitalnih tehnologija i održivih rešenja za međunarodni sektor električne energije

hrvatska leto struja uvoz soalr potrosnja izvestaj oieh

Hrvatska tokom leta uvezla struju za 135 miliona evra

9. oktobar 2024. - Trošak je mogao biti izbegnut proizvodnjom iz solarnih elektrana snage oko 2.700 MW, što je snaga projekata za zelenu energiju koji čekaju na realizaciju

gen vetropark senj virtuelna elektrana norinco

Najveći vetropark u Hrvatskoj postao deo virtuelne elektrane slovenačke firme GEN-I

9. oktobar 2024. - Firma iz Slovenije je sada jedan od najvećih agregatora u Hrvatskoj koji pruža sistemske usluge Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava