OIE

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

Foto: GEN-I, GEN-I Sonce / LinkedIn

Objavljeno

04.10.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.10.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata. Godišnju proizvodnju procenjuje na do 15,5 gigavat-sati.

Slovenačka kompanija za trgovanje i snabdevanje električnom energijom i gasom GEN-I pustila je u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji. Navela je da je sistem povezan na mrežu 8. avgusta.

To fotonaponsko postrojenje se prostire na šest hektara na parceli veoma degradiranog zemljišta od sedam hektara. Lokacija Ljubas je u brdovitom kraju u opštini Kavadarci.

Nova solarna elektrana se sastoji od 17.612 modula od ukupno 11,8 megavata. GEN-I je procenio maksimalnu proizvodnju na 15,5 gigavat-sati godišnje. To je ekvivalentno potrebama 3.400 severnomakedonskih domaćinstava za strujom, stoji u objavi.

Obe GEN-I-jeve solarne elektrane u inostranstvu su u Severnoj Makedoniji

Kompanija takođe razvija projekte solarnih elektrana na svom domaćem tržištu i pruža zelene energetske usluge, uključujući instalaciju fotonaponskih sistema. GEN-I je ove godine izgradio krovne solarne pogone za prvu solarnu zajednicu u Sloveniji. Saopštio je i da je u toj zemlji postavio više od 10.000 malih PV sistema u toj zemlji i dva veća u Severnoj Makedoniji.

Pre dve godine, GEN-I je u Severnoj Makedoniji instalirao solarnu elektranu od 17 megavata. To postrojenje je u ataru sela Amzabegovo u opštini Sveti Nikola (Sveti Nikole). U tom trenutku je bilo najveće u zemlji.

„S projektima kakav je onaj u Kavadarcima rastemo i kao investitor u obnovljive izvore. U Severnoj Makedoniji su takve investicije sve češće, jer se na taj način degradirana područja iskorišćavaju u održive svrhe, kao što je proizvodnja energije iz sunca. U Skupini GEN-I i u Sloveniji intenzivno razvijamo projekte izgradnje većih solarnih elektrana, koji će pri, inače, izazovnim prostornoplanskim i regulatornim okolnostima dati novu vrednost degradiranim područjima putem održive proizvodnje energije bez emisija ugljenika“, poručio je predsednik Upravnog odbora Maks Helbl.

Podsetio je da je ova kompanija prva u Sloveniji uvela snabdevanje isključivo ugljenično neutralnom električnom energijom. Energentima trguje na 24 velikoprodajna tržišta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mickoski: Evropi ove zime preti energetska kriza zbog Ukrajine

4. oktobar 2024. - Ukrajina je zbog rata ostala bez dobrog dela elektrana za proizvodnju električne energije, pa je prinuđena da uvozi električnu energiju

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

4. oktobar 2024. - GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

4. oktobar 2024. - Broj radnih mesta u sektoru solarne industrije u Evropi povećan je 27 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022.

EU prekogranicnu taksu CBAM prosiriti preradivacki preradjivacki

EU će prekograničnu taksu CBAM proširiti na prerađivački sektor

4. oktobar 2024. - Evropska komisija sprovodi studiju o mogućnosti proširenja CBAM-a, prekograničnog poreza na CO2, na naredni segment lanca snabdevanja