OIE

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Foto: matrix-zonnepanelen from Pixabay

Objavljeno

03.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Uprkos porastu broja radnih mesta od 27 odsto u 2023. godini, usporavanje instalacije novih solarnih elektrana i problemi u kojima se nalazi proizvodni sektor prete da ograniče rast zapošljavanje u solarnom sektoru na samo 0,4 odsto, navodi se najnovijem izveštaju evropske organizacije SolarPower Europe.

Godišnji Izveštaj o zapošljavanju u sektoru solara EU 2024. revidirao je prošlogodišnju projekciju da će EU dostići milion radnih mesta do 2025. Umesto toga, sada očekuje da će taj cilj biti dostignut 2027, navodi se u Izveštaju.

Solarno zapošljavanje u EU je u stalnom porastu u poslednjih nekoliko godina, a taj trend je nastavljen i 2023. zahvaljujući velikim projektima u razvoju i snažnoj potražnji za opremom izazvanim energetskom krizom, navela je organizacija SolarPower.

Tako je krajem 2023. solarni sektor zapošljavao 826.000 radnika sa punim radnim vremenom u EU.

evropa solar poslovi radna mesta izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Povećanje u 2023. podstaknuto je naglim rastom kapaciteta instaliranih solarnih elektrana od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa je dostignuta cifra od 60,9 GW. Kako poslovi u instalaciji fotonaponskih elektrana predstavljaju dominantan udeo u ukupnim poslovima u sektoru, to se odrazilo i na povećanje broja radnih mesta od 27 odsto.

U poređenju sa prethodnim godinama, udeo poslova na instalaciji solarnih panela u ukupnom broju radnih mesta u sektoru se i dalje povećava, pa je dostigao 87 odsto, što je brojka od 715.000, podvlači se u Izveštaju.

U 2024. očekuje se rast tržišta solara od pet odsto

Međutim, stvari su se promenile. U 2024. predviđa se da će tržište sporastiolara povećati pet odsto i dostići 63,9 GW. To će, kako se navodi u Izveštaju, ograničiti rast radne snage sa 826.000 u 2023. na 830.000 u 2024.

SolarPower Europe razloge vidi u usporavanju instalacije solarnih panela, pošto su uticaji energetske krize smanjeni, a povezivanje novih elektrana otežava ograničena fleksibilnost sistema.

Na drugoj strani sektora, proizvodnja solarnih panela se suočava sa značajnim izazovima u poslednjih 12 meseci, što je dovelo do pauza u proizvodnji i smanjenja radne snage, dodala je asocijacija.

Hemetsberger: Pozivamo novo rukovodstvo EU da učini nešto

evropa solar poslovi radna mesta izvestaj EU Solar Jobs Report 2024 zemlje

Valburga Hemetsberger, izvršni direktor u organizaciji SolarPower Europe, izjavila je da solarna energija može da ponudi smislen i kvaliteta posao za milion radnika u njihovim lokalnim zajednicama.

„To ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo. Pozivamo novo rukovodstvo EU da poboljša regulatorne uslove kako bi omogućilo povećanje kapaciteta solarnih postrojenja, podržalo proizvođače solarne energije u EU i razvilo evropsku strategiju u vezi sa solarnim veštinama“, rekla je ona.

Na nacionalnom nivou, izveštaj je, takode, zabeležio promene. Uz godišnji rast od 104 odsto na svom solarnom tržištu u 2023, Nemačka ima najveću radnu snagu u Evropi – 154.000 radnika.

Poljska je pala na drugo mesto sa 113.000, jer je došlo do usporavanja u sektoru stanovanja, navodi se u Izveštaju o zapošljavanju u sektoru solara u EU 2024.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mickoski: Evropi ove zime preti energetska kriza zbog Ukrajine

3. oktobar 2024. - Ukrajina je zbog rata ostala bez dobrog dela elektrana za proizvodnju električne energije, pa je prinuđena da uvozi električnu energiju

GEN-I svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

GEN-I pustio u rad svoju drugu solarnu elektranu u Severnoj Makedoniji

3. oktobar 2024. - GEN-I grupa je u opštini Kavadarci u Severnoj Makedoniji izgradila fotonaponsko postrojenje od 11,8 megavata

evropa solar radna mesta poslovi izvestaj EU Solar Jobs Report 2024

Usporava rast zelenih poslova u EU, povećanje u solaru samo 0,4 odsto u 2024.

3. oktobar 2024. - Broj radnih mesta u sektoru solarne industrije u Evropi povećan je 27 odsto u 2023. godini u odnosu na 2022.

EU prekogranicnu taksu CBAM prosiriti preradivacki preradjivacki

EU će prekograničnu taksu CBAM proširiti na prerađivački sektor

3. oktobar 2024. - Evropska komisija sprovodi studiju o mogućnosti proširenja CBAM-a, prekograničnog poreza na CO2, na naredni segment lanca snabdevanja