Životna sredina

Objavljena radna verzija Strategije zaštite životne sredine – Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 – 2033.

Strategija zastite zivotne sredine Zelena Agenda Republike Srbije

Foto: Justus Zeemann from Pixabay

Objavljeno

10.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine je pokrenulo proces konsultacija u vezi sa izradom Strategije zaštite životne sredine – Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 – 2033. godine, Akcionog  plana koji je sastavni deo Strategije i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Strategije zaštite životne sredine – Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 – 2033. godine.

Konsultacije će se sprovoditi u periodu od 03. septembra – 03. oktobra 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministarstvo je takođe, kako je navelo, objavilo i “radne verzije” Strategije zaštite životne sredine, Akcionog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Strategije zaštite životne sredine.

Strategija je u skladu sa Sofijskom deklaracijom koju je Srbija potpisala novembra 2020. godine

Strategija zaštite životne sredine Republike Srbije za period od 2024. do 2033. godine – Zelena agenda za Srbiju predstavlja krovni dokument javne  politike u oblasti životne sredine. Strategijom se usmeravaju mere i aktivnosti u pravcu Zelene agende, ugljenične neutralnosti, održivog razvoja, zaštite prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i unapređenja kvaliteta života svih građana.

U procesu izrade Strategije integrisani su ciljevi Zelene agende, u skladu sa Sofijskom deklaracijom koju je Srbija potpisala novembra 2020, kao i mere za dalje usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije, kao i izradu mehanizama za praćenje sprovođenja Strategije.

Strategija se fokusira na pet oblasti

Dokument se bavi i privlačenjem finansijskih sredstava iz fondova Evropske unije i drugih međunarodnih izvora, kako bi se obezbedila potrebna infrastruktura i resursi za sprovođenje mera zaštite životne sredine, navodi se u Strategiji.

U skladu sa principima i stubovima Zelene agende, Republika Srbija će se, u periodu od 2024. do 2033. godine, fokusirati na nekoliko ključnih oblasti:

  1. Klimatske promene i dekarbonizacija
  2. Cirkularna ekonomija
  3. Smanjenje zagađenja životne sredine
  4. Zaštita biodiverziteta i ekosistema
  5. Održivi prehrambeni sistemi i ruralni razvoj.

Akcioni plan za period od 2024. do 2028. godine za sprovođenje Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda za Republiku Srbiju za period od 2024. do 2033. godine, utvrđuje aktivnosti za sprovođenje mera za ostvarivanje ciljeva Strategije. Plan određuje rokove, nosioce i partnere, kao i finansijska sredstva i izvore finansiranja za sprovođenje utvrđenih aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dolina Jadra Srbija

Projekat Jadar – najvažniji događaji koji su obeležili najkontroverzniju investiciju u novijoj istoriji Srbije

10. septembar 2024. - Nijedna investicija u novijoj istoriji Srbije nije izazvala toliko kontroverzi kao projekat Jadar rudarske kompanije...

Confindustria, ESG conference

Konferencija ‘ESG, a way of life and doing business’ biće održana u Beogradu 25. septembra

10. septembar 2024. - Konferencija ESG, a way of life and doing business održaće se 25. septembra u Beogradu u Privrednoj komori Srbije

srbija sepa izvestaj zagadjen vazduh

Vazduh je u 2023. bio prekomerno zagađen u 21 mestu u Srbiji

10. septembar 2024. - Agencija za zaštitu životne sredine saopštila da je u 2023. kvalitet vazduha u Srbiji značajno unapređen u odnosu na 2022.

Strategija zastite zivotne sredine Zelena Agenda Republike Srbije

Objavljena radna verzija Strategije zaštite životne sredine – Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 – 2033.

10. septembar 2024. - Konsultacije će se sprovoditi u periodu od 03. septembra – 03. oktobra 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine