Električna energija

EPCG obezbedio 40 miliona evra za agregat A8 u HE Perućica

perucica 8 agregat kredit epcg kfw

HE Perućica (foto: EPCG)

Objavljeno

09.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore obezbedila je novac za ugradnju osmog agregata u hidroelektrani Perućica. Snaga elektrane će se na taj naćin podići sa 307 MW na 365,5 MW.

Sredstva za investiciju u iznosu od 40 miliona evra osigurana su ugovorom o kreditu koji su potpisali predstavnici Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i nemačke banke KfW. Ugradnja agregata snage 58,5 MW je treća faza projekta rekonstrukcije i dogradnje tog hidroenergetskog objekta.

Zajam je, kako je navela EPCG, obezbeđen novim instrumentom koji je rezultat saradnje Evropske komisije i KfW-a, EFSD + garancijom (eng. European Fund for Sustainable Development Plus). To je, dodaju, novina i za region.

Rok otplate kredita je 15 godina, sa uključenim grejs periodom od pet godina.

Prvi aranžmanu sa EFSD+ garancijom

Izvršni direktor EPCG Ivan Bulatović objasnio je da je reč o prvom aranžmanu koji nije izdat s državnom, nego s EFSD+ garancijom. To govori da međunarodni faktor doživljava EPCG kao kredibilnog partnera.

„Ova priča je važna i u širem smislu, jer potvrđuje naša nastojanja da djelujemo u pravcu dekarbonizacije”, naveo je Bulatović.

Ivan Mrvaljević, rukovodilac Direkcije za razvoj i investicije u EPCG, naveo je da je reč o ideji koja je vrlo stara i upravo je u ovom trenutku i u ovim novim energetskim okolnostima došlo do toga da se konačno potpiše ugovor o finansiranju ugradnje agregata A8 u HE Perućica.

Prema rečima direktora KfW-a za jugoistočnu Evropu i Tursku Pabla Obradora ulaganja u sklopu zajedničkih aranžmana za ovo postrojenje, uključujući najnoviji ugovor, premašuju 83 miliona evra.

Tender za radove u oktobru

Međunarodni tender za odabir izvođača radova na isporuci, montaži i puštanju u rad agregata A8 biće objavljen u oktobru. Puštanje u rad novog agregata planirano je za 2027.

Ministar energetike, Saša Mujović, kazao je da uspeha u energetici nema bez vizije i strategije. Puni značaj ovog projekta će ss videti nakon provođenja voda reke Zete u akumulacij, naveo je je Mujović.

EPCG je sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom (CGES), u aprilu potpisala ugovor o priključenju na prenosni sistem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EDF Egis odabrani urade studiju o nuklearne energije Srbiji

EDF, Egis odabrani da urade studiju o uvođenju nuklearne energije u Srbiji

9. septembar 2024. - Srbija je dodelila ugovor EDF-u i kompaniji Egis Industries o izradi preliminarne tehničke studije o mogućnosti mirnodopske primene nuklearne energije

Elektricni automobili povlace rucnu

Elektromobili povlače ručnu

9. septembar 2024. - Automobilski gigant, globalni proizvođač premijum vozila Volvo, koji je prvi od svih „velikih igrača“ automobilskog...

Medziti nagovestio Severna Makedonija 2050 odlaze rok prestanak upotrebe uglja

Medžiti nagovestio da Severna Makedonija do 2050. odlaže rok za prestanak upotrebe uglja

9. septembar 2024. - Cilj Severne Makedonije je da najkasnije 2050. prestane da koristi ugalj u sektoru energetike, poručio je prvi vicepremijer Izet Medžiti

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

Suša opustošila profit EPCG

9. septembar 2024. - Tokom prvog kvartala 2024. profit je smanjen deset puta u odnosu na u isti period 2023, a polulogodišnji rezultat je još lošiji