OIE

Državni gigant GB Energy kao odgovor na značajno učešće stranih kompanija u energetskom sektoru Ujedinjenog Kraljevstva

Britanija drzavnog giganta GB Energy druge zemlje sve vise elektrana

Foto: Lauren Hurley / No 10 Downing Street / https://www.nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/3/

Objavljeno

09.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.09.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Velika Britanija sprema zakone koji će omogućiti svojoj novoosnovanoj firmi Great British Energy – GB Energy da postane konkurent energetskim gigantima pod kontrolom evropskih država, poput francuskog EDF-a i norveškog Statkrafta. Osim toga, laburistička vlada je odobrila zaključivanje 131 ugovora o razlici u ceni za projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koji su pobedili na poslednjoj rundi aukcija. Subvencije po tom modelu su namenjene za ukupno 9,65 gigavata kapaciteta na moru i kopnu.

Grad Minhen ima više vlasničkog udela u kapacitetu vetroelektrana na moru u britanskim vodama nego sama vlada Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je parlamentarcima Ed Miliband, državni sekretar za energetsku bezbednost i obaranje neto emisija gasova s efektom staklene bašte na nulu. Nova laburistička vlada premijera Kira Starmera obećala je u predizbornoj kampanji radikalnu promenu: osnivanje državne kompanije za zelenu energiju GB Energy.

Dauning strit je za njenog predsednika odredio Jirgena Majera, ranijeg šefa kompanije Siemens UK, te uspostavio partnerstvo između nove firme i uprave poseda krune Crown Estate i sastavio zakone kojima bi bilo uređeno poslovanje oba entiteta. Ta dva predloga su u Parlamentu.

Kroz svoje kompanije pod državnom kontrolom, Danska, Švedska, Norveška i Francuska poseduju velik deo britanskog elektroenergetskog sektora, istakao je Miliband na raspravi o budućem pravnom okviru nove firme.

„Po rezultatima aukcije koje sam objavio u utorak, najveća dva projekta za vetroelektrane na moru koja su osvojila ugovor izgradiće Ørsted, danska kompanija u državnom vlasništvu. Snažno pozdravljam to što investira, ali današnje pitanje pred [donjim] domom – pitanje u srcu ovog predloga zakona – jeste jednostavno. Da li mislimo da treba da postoji britanski ekvivalent državnih kompanija za proizvodnju energije kao što su Ørsted, Vattenfall, Statkraft i EDF koji će investirati u našu infrastrukturu?“, upitao je sekretar za energetiku na drugom čitanju predloga.

GB Energy će proizvoditi električnu energiju, a snabdevanjem se neće baviti

Vlada je obećala da će tokom mandata aktuelnog Parlamenta od pet godina kapitalizovati Great British Energy – GB Energy sa 8,3 milijarde funti. Ta sredstva bi prikupila porezom na ekstraprofit kojeg namerava da nametne sektoru nafte i gasa.

„Imamo jednostavan predlog: ukoliko je u redu da Danci, Francuzi, Norvežani i Šveđani poseduju britansku energetsku infrastrukturu, u redu je i da britanski narod tako postupi“, istakao je Miliband.

Vizija za GB Energy je da ulaže u solarne i vetroparkove, uključujući plutajuća postrojenja na vetar, kao i u segmente kao što su proizvodnja struje iz energije plime, vodonik, zarobljavanje i iskorišćavanje ugljen-dioksida (CCUS) i skladištenje energije. Laburistička partija je pre izbora objavila da bi to javno preduzeće proizvodilo električnu energiju, ali da ne bi bilo snabdevač.

GB Energy na svom sajtu navodi da će raditi na razvoju projekata, ulagati zajedno sa privatnim sektorom, promovisati projekte s lokalnim samoupravama i zajednicama i jačati lance snabdevanja. Cilj mu je da otvori 650.000 radnih mesta u segmentima čiste tehnologije, dakle s niskim emisijama gasova s efektom staklene bašte i zagađujućih materija, ali prvenstveno bez njih. U skladu s tim, u planu je i podrška rastu sektora nuklearne energije.

Ideja je da sedište kompanije bude u Škotskoj. Po poslednjim informacijama koje su procurile u medije, odabran je grad Aberdin.

Sinergija sa upravom koja ubire prihod od zakupa morskog dna

Partnerstvo sa kraljevskom institucijom Crown Estate ima potencijal da privuče i do 60 milijardi funti privatnih investicija u postizanje energetske nezavisnosti Velike Britanije, objavila je vlada u julu.

Ta uprava za državne posede i morsko dno u teritorijalnim vodama ima portfelj procenjen na 16 milijardi funti. Navedeno savezništvo je osmišljeno tako da doprinese izgradnji vetroparkova na vodi. Crown Estate drži gotovo celokupno morsko dno do linije 12 nautičkih milja (22,2 kilometra) od obale. Ocenio je da će partnerstvo omogućiti da i do 30 gigavata novog planiranog kapaciteta vetroelektrana najkasnije 2030. dođe do faze uzimanja morskog dna u zakup.

Vlada je saopštila da ova sinergija, uparena sa zakonodavnim reformama, može da prepolovi vreme za koje projekti vetroparkova na moru postaju operativni. Za to je trenutno potrebno deset do 15 godina.

Laburistička vlada oživela aukcije energije iz obnovljivih izvora

Sekretar za energetiku Ed Miliband je po stupanju na dužnost deblokirao razvoj vetroelektrana na kopnu i otkočio proceduru za velike solarne parkove. Tako je na šestoj rundi aukcija električne energije iz obnovljivih izvora otvoren put za isplaćivanje državne pomoći za 131 projekat. Prethodna aukcija za projekte vetroelektrana na moru je propala, pa je zato vlada odobrila veliko povećanje raspoložive sume.

Ukupan kapacitet za koji su odobreni petnaestogodišnji ugovori o razlici u ceni (CfD-ovi) iznosi 9,65 gigavata. Većinski deo, 4,94 gigavata čine budući vetrogeneratori sa stubovima ukopanim u morsko dno, a na spisku je projekat Green Volt, od 400 megavata, za plutajuće vetrenjače.

Ministarstvo za energetsku bezbednost i obaranje neto emisija na nulu (DESNZ) dodelilo je Ørstedu ugovore za 1,08 gigavata, za deo elektrane Hornsea 3, i za 2,4 gigavata za Hornsea 4. Obe lokacije su na moru kod Jorkšira. Na putu su da postanu najveće (ukupno 2,96 gigavata) odnosno drugo postrojenje po veličini te vrste u Evropi.

Subvencije su osvojile i kompanije sa 93 fotonaponska projekta. Ukupna planirana snaga je 3,29 gigavata. Na spisku su investicije u 22 vetroparka na kopnu, a ugovorima za njih je pokriveno 990 megavata. Preostalih 28 megavata je za šest projekata plimskih elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektricni automobili povlace rucnu

Elektromobili povlače ručnu

9. septembar 2024. - Automobilski gigant, globalni proizvođač premijum vozila Volvo, koji je prvi od svih „velikih igrača“ automobilskog...

Medziti nagovestio Severna Makedonija 2050 odlaze rok prestanak upotrebe uglja

Medžiti nagovestio da Severna Makedonija do 2050. odlaže rok za prestanak upotrebe uglja

9. septembar 2024. - Cilj Severne Makedonije je da najkasnije 2050. prestane da koristi ugalj u sektoru energetike, poručio je prvi vicepremijer Izet Medžiti

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

Suša opustošila profit EPCG

9. septembar 2024. - Tokom prvog kvartala 2024. profit je smanjen deset puta u odnosu na u isti period 2023, a polulogodišnji rezultat je još lošiji

Nuclear energy sector expanding data centers high tech industries

Ekspanzija sektora nuklearne energije obezbediće direktno snabdevanje data centara, visokotehnološke industrije

9. septembar 2024. - Nuklearne tehnologije će dobiti ulogu širu od svoje tradicionalne, poručila je šefica Svetske nuklearne asocijacije Sama Bilbao i Leon