OIE

Fortis Energy dobio preliminarne dozvole za tri vetroparka u Srbiji

fortis energy srbija vetroparkovi ems prikljucak mreza

Foto: Fortis Energy

Objavljeno

09.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Kompanija Fortis Energy je saopštila da je u Srbiji dobila preliminarne dozvole za priključenje na mrežu tri vetroparka ukupnog kapaciteta 509,5 MW.

Operator prenosnog sistema Elektromreža Srbija (EMS) izdao je dozvole za priključenje na elektroenergetsku mrežu vetroelektrane Vranje snage 171 MW i Gornjak snage 194,4 MW, saopštila je turska kompanija Fortis Energy.

U toku je, kako su istakli, i procedura za dobijanje dozvole za priključenje na prenosnu mrežu za projekat Juhor kapaciteta 144 MW.

Kako Balkan Green Energy News nezvanično saznaje, Fortis je za vetroparkove Vranje i Juhor sklopio ugovore o priključenjuna prenosnu mrežu, dok za Gornjak još nije.

Ulaganja u tri projekta procenjena na 550 miliona evra

Tri projekta su bila deo prvog intervala za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu. U njemu su bankarske garancije dostavljene za izgradnju 28 solarnih elektrana, vetroparkova, hidroelektrana i trafo stanica snage 4.000 MW.

Nakon dostavljanja bankarskih garancija investitori imaju rok od dva meseca da potpišu ugovor o priključku na mrežu sa EMS-o. Taj rok i dalje traje.

Inače, EMS je nedavno saopštio da 1. septembra počinje novi interval za izradu studija.

U toku su merenja jačine vetra i preliminarne procene resursa

Fortis Energy je sada saopštio da će sa ukupnim kapacitetom od 509,4 MW vetroelektrane proizvesti 1,5 milijardi kWh obnovljive energije, što je dovoljno za snabdevanje 750.000 domaćinstava u toku godinu dana, i sprečiti emisije CO2 od 350.000 tona godišnje.

U toku su merenja jačine vetra i preliminarne procene resursa za tri lokacije na kojima će se nalaziti elektrane, naveo je Fortis Energy.

Kompanija je procenila ulaganja u tri projekta na ukupno 550 miliona evra. Novac će biti investiran u različitim sektorima, uključujući građevinske radove, elektrotehniku, logistiku, održavanje, bezbednost i telekomunikacije, navodi Fortis Energy.

Inače, Fortis Energy je pre nedelju dana saopštio da je preuzeo projekat solarne elektrane snage 180 MW, koji predviđa i instalaciju baterija. Kompanije je nedavno preuzela i dve elektrane na biogas u Pančevu,.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Elektricni automobili povlace rucnu

Elektromobili povlače ručnu

9. avgust 2024. - Automobilski gigant, globalni proizvođač premijum vozila Volvo, koji je prvi od svih „velikih igrača“ automobilskog...

Medziti nagovestio Severna Makedonija 2050 odlaze rok prestanak upotrebe uglja

Medžiti nagovestio da Severna Makedonija do 2050. odlaže rok za prestanak upotrebe uglja

9. avgust 2024. - Cilj Severne Makedonije je da najkasnije 2050. prestane da koristi ugalj u sektoru energetike, poručio je prvi vicepremijer Izet Medžiti

epcg rekordna dobit hidroelektrana piva rovcanin

Suša opustošila profit EPCG

9. avgust 2024. - Tokom prvog kvartala 2024. profit je smanjen deset puta u odnosu na u isti period 2023, a polulogodišnji rezultat je još lošiji

Nuclear energy sector expanding data centers high tech industries

Ekspanzija sektora nuklearne energije obezbediće direktno snabdevanje data centara, visokotehnološke industrije

9. avgust 2024. - Nuklearne tehnologije će dobiti ulogu širu od svoje tradicionalne, poručila je šefica Svetske nuklearne asocijacije Sama Bilbao i Leon