OIE

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Foto: Elektropionir

Objavljeno

26.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji, instalirane u selima Dojkinci i Temska na Staroj planini, priključene su na elektrodistributivnu mrežu i spremne su da proizvode zelenu električnu energiju, saopštila je energetska zadruga Elektropionir. Od postavljanja solarnih elektrana do proizvodnje prvih kilovata prošlo je čitavih godinu dana.

Energetska zadruga Elektropionir, uz pomoć lokalne zajednice iz Temske i Dojkinaca, Grada Pirota i građana, organizacija i firmi koji su donirali novac, opremu i rad, kompletirala je pionirski poduhvat izgradnje i puštanja u rad prvih zadružnih elektrana u Srbiji u okviru inicijative Solarna Stara.

Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela, naveli su u Elektropioniru.

solarna stara solarne elektrane elektropionir temska
Solarna elektrana u selu Temska (foto: Elektropionir)

Ana Džokić iz Elektropionira kaže da je Solarna Stara inicijativa vođena dvostrukom motivacijom. Prvi motiv je bio da ukažu da na području Stare planine nikako ne bi trebalo graditi derivacione mini hidroelektrane, već obnovljive izvore energije koji rade za dobrobit zajednice i prirode.

Drugi motiv je bio da u praksi pokažu da udruženi, građani mogu da planiraju i realizuju ovakve projekte, ujedinjeni za nešto – okrećući tako u pozitivnom pravcu energiju koja ih je okupila protiv nečega.

Džokić: Mnogo vremena i energije uzele su komplikovane procedure

Ona ističe da su tokom realizacije Solarne Stare, mnogo vremena i energije uzele komplikovane procedure, čijim pojednostavljivanjem bi se olakšala i demokratizovala proizvodnja energije, a time i ubrzala borba protiv klimatskih promena i zagađenja.

Džokić podseća da je pre tačno dve godine, u julu 2022, završena donatorska kampanja tokom koje su Energetska zadruga Elektropionir i 229 donatora sakupili novac za izgradnju dve solarne elektrane snage pet kilovata. Nakon uspešne kampanje usledila je izrada projektno-tehničke dokumentacije, nabavka opreme i potpisivanje ugovora sa Gradom Pirotom.

U julu 2023. godine postavljene su solarne elektrane na objekte doma kulture u Dojkincima i mesne zajednice u Temskoj.

Od postavljanja solarnih panela do početka rada prošlo godinu dana

solarna stara solarne elektrane elektropionir dojkinci
Solarna elektrana u selu Dojkinci (foto: Elektropionir)

U Elektropioniru kažu da je od postavljanja solarnih elektrana do proizvodnje prvih kilovata prošlo godinu dana, tokom kojih su ishodovane i dobijene različite potvrde i rešenja. Potpisan je prvi ugovor za otkup električne energije iz zadružnih solarnih elektrana u Srbiji, a dugi proces se završio pre dva dana potpisivanjem Ugovora o pristupu distributivnom sistemu proizvođača električne energije.

Zadružna energija se širi!

“Smatramo da procedure za priključivanje malih solarnih elektrana na mrežu, kao što je slučaj sa Solarnom Starom za koju je procedura trajala gotovo godinu i po dana, treba da se revidiraju. Projekti koji rade za javni interes moraju biti priključivani po znatno bržoj i jednostavnijoj proceduri, i sa plaćanjem znatno nižih taksi, kako ne bi bili obesmišljeni,” kaže Saša Petrović iz Elektropionira.

Elektropionir nastavlja da radi na pokaznim primerima energije u rukama građana (građanska energija).

Posle prve agrosolarne elektrane Solarna berba, postavljene u februaru na organskoj farmi Organela kod Valjeva, njihov sledeći poduhvat je Solarni Zmaj – zadružna solarna elektrana na krovu osnovne škole u Rumi, čija će realizacija uključiti školsku i širu zajednicu.

Zadružna energija se širi!, poručuje iz Elektropionira.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

26. jul 2024. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

26. jul 2024. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

26. jul 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

26. jul 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom