Klimatske promene

U julu 2024. zabeležen najtopliji dan u istoriji merenja

U julu 2024. zabelezen najtopliji dan u istoriji merenja

Foto: Freepik

Objavljeno

24.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nedelja, 21. jul, bila je natopliji dan u istoriji merenja, pokazuju podaci Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena C3S.

Prosečna globalna dnevna temperatura dostigla je 17,09 stepena Celzijusa, neznatno premašivši prethodni rekord od 17,08 stepeni, postavljen 6. jula 2023. godine.

Inače, najviša vrednost do tada zabeležena je 2016. godine – 16,8 stepeni Celzijusa. U julu i avgustu 2023. i junu i julu ove godine taj nivo je pređen 57 puta.

„Ono što je zaista zapanjujuće je kolika je razlika između temperature u poslednjih 13 meseci i prethodnih temperaturnih rekorda. Sada smo zaista na nemapiranom terenu, pa ćemo, kako klima nastavlja da se zagreva, sigurno doživeti nova obaranja rekorda u narednim mesecima i godinama“, rekao je direktor C3S-a Karlo Buontempo.

Deset najviših dnevnih temperatura izmereno je u poslednjih deset godina

Klimatske promene, podstaknute sagorevanjem fosilnih goriva, izazvale su ekstremne vrućine širom Severne hemisfere. Rekordna prosečna dnevna temperatura je izmerena u toku toplotnih talasa koji su pogodili delove Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Svih deset najviših dnevnih temperatura izmereno je u poslednjih deset godina, od 2015, što ukazuje na trend globalnog zagrevanja. Razlika između rekorda iz 2016. i najnižeg nivoa na lestvici u prvih deset (iz 2015) iznosi 0,2 stepena, a između novog rekorda i onog iz 2016. bezmalo 0,3 stepena, pa je jasno koliko su jake vrućine u poslednje dve kalendarske godine.

najtopliji dan u istoriji
Foto: Na grafikonu je svaka godina od 2040. osim 2023. i 2024. označena sivom bojom (C3S/ECMWF)

C3S u analizi sugeriše da je nagli porast prosečne globalne dnevne temperature povezan sa temperaturama znatno višim od proseka u velikim delovima Antarktika. Tako velike anomalije nisu neuobičajene tokom zimskih meseci na najjužnijem kontinentu, a takođe su doprinele rekordno visokim globalnim temperaturama početkom jula 2023. godine.

Pored toga, površina morskog leda oko Antarktika je skoro toliko mala kao i pre godinu dana, pa su temperature vazduha nad nekim delovima Južnog okeana mnogo više od prosečnih.

Svaki mesec od juna 2023. godine do jula 2024. rangiran je kao najtopliji na planeti od kada su započela merenja

Posle rekordne vrućine 2023. godine, minuli jun je bio ponovo najtopliji u istoriji i 13. uzastopni natopliji mesec. Svaki mesec od juna 2023. godine do jula 2024. rangiran je kao najtopliji na planeti od kada su započela merenja, u poređenju sa odgovarajućim mesecom prethodnih godina.

Neki naučnici procenjuju da bi 2024. godina mogla nadmašiti 2023. kao najtoplija od kada se beleže merenja, zahvaljujući klimatskim promenama i prirodnom meteorološkom fenomenu El Ninjo, koji se završio u aprilu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U julu 2024. zabelezen najtopliji dan u istoriji merenja

U julu 2024. zabeležen najtopliji dan u istoriji merenja

24. jul 2024. - Nedelja, 21. jul, bila je natopliji dan u istoriji merenja, pokazuju podaci Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena C3S

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

24. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

klimatske promene zapadni balkan steta adaptacija prilagodjavanje svetska banka

Zapadni Balkan bi trebalo da uloži 37 milijardi dolara kako bi zaštitio ljude i njihovu imovinu od klimatskih promena

24. jul 2024. - Ulaganja u prilagođavanje klimatskim promenama donose značajne prinose - na svaki uloženi dolar vraćaju se četiri, navodi se u izveštaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

24. jul 2024. - Klimatske promene utiču na sve aspekte našeg života, a šteta koju nanose poljoprivredi je sve očiglednija i ozbiljnija