OIE

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

Foto: MEPSO

Objavljeno

23.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.07.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Severne Makedonije MEPSO obezbedio je finansiranje za projekat jačanja mreže koji će omogućiti priključenje na mrežu elektrana na obnovljivu energiju snage 1.200 MW.

MEPSO je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže u vrednosti od 34,5 miliona evra.

Ostatak je obezbeđen preko investicione donacije u iznosu od 7,6 miliona evra od Investicionog fonda za Zapadni Balkan (eng. WBIF) i kroz gran od 500.000 evra od Klimatskog investicionog fonda za ubrzanje napuštanja uglja.

Projekat predviđa izgradnju nove trafo stanice 400/110 kV kod sela Miletkovo, blizu Đevđelije, njeno povezivanje sa postojećim dalekovodom 400 kV TS Dubrovo – TS Solun, kao i rekonstrukciju i dogradnju postojećeg dalekovoda 110 kV TS Valandovo – TS Strumica 2 – TS Strumica 1.

Očekuje se smanjenje gubitaka u prenosu od oko 14,5 GWh svake godine

Na ovaj način biće omogućeno povezivanje potencijalnih 1,2 GW iz obnovljivih izvora i povećanje pouzdanosti snabdevanja električnom energijom u jugoistočnom delu zemlje, saopštio je MEPSO.

Projekat će, takođe, kako je naveo EBRD, doneti smanjenje gubitaka struje od oko 14,5 GWh godišnje. MEPSO će, kako je dodala Banka, u okviru projekta otvoriti centar za obuku za operatore visokonaponskih mreža u jugozapadnom delu zemlje čija privreda je dosta povezana sa korišćenjem uglja. Od toga će koristi imati ne samo zaposleni u MEPSO-u, već i drugi radnici pogođeni prelaskom na zelenu energiju, saopštila je Banka.

Ugovor o zajmu potpisali su predsednica EBRD-a Odil Reno Baso i Zuhdi Enuz, generalni direktor i predsednik Upravnog odbora kompanije MEPSO. Potpisivanju su prisustvovali ministarka energetike, rudarstva i minerala Sanja Božinovska i ambasador EU Dejvid Gir.

Baso: Investicije će transformisati energetsku sliku Severne Makedonije

Odil Reno Baso je izjavila da će projekat doneti smanjenje gubitaka električne energije od 14,5 GWh godišnje i emisija CO2 više od 8.000 tona godišnje. Na taj način će, kako je dodala, transformisati energetsku sliku Severne Makedonije.

Baso je rekao da projekat takođe uključuje podršku za plan razvoja mreže, koji će prepoznati ključne investicije neophodne za primenu obnovljivih izvora energije i obezbediti nesmetan prelazak na zelenu energiju.

Enuz: Kapacitet mreže za obnovljivu energiju biće povećan sa 100 MW na 1.200 MW

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso
Odil Reno Baso i Zuhdi Enuz (foto: MEPSO)

Prema rečima Zuhdija Enuza, generalnog direktora i predsednika Upravnog odbora kompanije MEPSO, kapacitet prenosne mreže oko TS Valandovo, za integraciju obnovljivih izvora energije, sada je ograničen na oko 100 MV.

Po završetku projekta, čiji je cilj jačanje prenosne mreže u jugoistočnom regionu zemlje, kapacitet za integraciju novih obnovljivih izvora energije biće oko 1.2 GW, objasnio je on.

Božinovska: Projekat će omogućiti dalje jačanje prenosne mreže MEPSO

Sanja Božinovska, ministarka energetike, rudarstva i minerala, naglasila je da će projekat omogućiti dalje jačanje prenosne mreže, čime će se značajno smanjiti gubici električne energije, a ojačati stabilnost i pouzdanost mreže i omogućiti integracija novih elektrana na obnovljivu energiju.

Prema rečima ambasadora Dejvida Gira bez prenosne mreže nema tranzicije. Zbog toga je ulaganje u dalekovode i pametne mreže ključno za napredak Severne Makedonije u dekarbonizaciji i ostvarivanju Zelene agende, dodao je Gir.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

23. jul 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

23. jul 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

23. jul 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

23. jul 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže